Regija
PRIPREMA SE DOKUMENTACIJA ZA OBNOVU

U Radničkom domu dodatni prostor i za vukovarsko Veleučilište
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Projekt će biti realiziran kroz Intervencijski program, a Veleučilište će ponuditi nove programe

U Gradskoj vijećnici Vukovara održana je uvodna konferencija projekta pripreme dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Radničkog doma u Borovu naselju i prenamjenu u prostor vukovarskog Veleučilišta “Lavoslav Ružička”.

Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što će projekt biti realiziran kroz Intervencijski program kojim je pet hrvatskih gradova na ratom pogođenim područjima dobilo priliku kompenzirati nastalu ratnu štetu.- U suradnji s Veleučilištem zadovoljili smo njihov interes za dobivanje dodatnog prostora koji će im omogućiti daljnji razvoj i pokretanje novih programa kako bi privukli maksimalan broj studenata i razvili unutarnje kapacitete, kako u smislu predavačkog kadra tako i u smislu sadržaja koje mogu ponuditi. Zgrada ima više od sedam tisuća četvornih metara i do sada joj je bilo teško naći pravu svrhu, posebno kada je u stanju potpune devastiranosti - rekao je Penava.Naglasio je kako će investicijom značajnih sredstava iz Europske unije taj prostor dobiti drugi život, a konačnom realizacijom projekta gradska će četvrt Borovo naselje oživjeti. Također će biti zaokružena cjelina sa sportskim objektima koji tamo postoje i uspješno funkcioniraju, s tim da je gradonačelnik najavio i kako će uskoro u funkciju biti stavljen Samački hotel.Željko Sudarić, dekan vukovarskog Veleučilišta, zahvalio je Gradu Vukovaru na potpori projektu koji je usmjeren na razvijanje visokog obrazovanja u gradu.- Želimo mladim obrazovanim ljudima omogućiti ostanak u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Projekt će pridonijeti unaprjeđenju obrazovne infrastrukture, modernizaciji obrazovnih sadržaja i povećati konkurentnost na tržištu rada - rekao je dekan Sudarić, ističući kako trenutačni prostorni kapacitet Veleučilišta nije dovoljan da bi se pokrenuli novi studijski programi, ponajprije iz STEM područja. Poručio je kako studenti i građani Vukovara zaslužuju imati modernu obrazovnu infrastrukturu.Partneri Grada na projektu su Razvojna agencija Vukovar i Veleučilište “Lavoslav Ružička”. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta je 40 milijuna kuna, za izradu projektne dokumentacije i rekonstrukciju objekta.U ovoj fazi, tj. izradi projektne dokumentacije, trošak iznosi 2,2 milijuna kuna, s tim da će EU izdvojiti 1,87 milijuna, a Grad Vukovar 330 tisuća. Rok za njezin završetak je listopad iduće godine.
Dragana Korpoš
Brojni sadržaji u budućem objektu
Zgrada Radničkog doma nalazi se unutar registrirane kulturno-povijesne cjeline “Bata Ville” i njezinim će stavljanjem u funkciju, osim povećanja standarda i širenja obrazovne ponude Veleučilišta, u zgradi spomeničke važnosti biti osiguran i prostor za odjel gradske i veleučilišne knjižnice, a u prizemlju će biti i konferencijska dvorana kapaciteta 400 osoba.

Dio kapaciteta trebao bi biti namijenjen i za poduzetnički inkubator, Centar za obrazovanje odraslih, Zdravstveni simulacijski centar, Socijalnu gerontologiju, Sestrinstvo te Centar za sportsku dijagnostiku i rekreaciju (pripreme sportskih ekipa).
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike