Crna kronika
EKSPLOZIJA U KONDRIĆU

Plin curio iz boce i eksplodirao u grijanoj prostoriji
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Iz boce je iscurila trećina plina pa je došlo do eksplozije. Uništena su stakla i crjepovi
ĐAKOVO/KONDRIĆ

Ponovno se pokazalo da je plin čovjeku sluga, ali i da čovjek to mora biti njemu, bar kada je riječ o opreznoj uporabi tog energenta. Potvrđuje to prekjučerašnji slučaj (ponedjeljak) u Kondriću pokraj Đakova, odakle je poslijepodne u Centar 112 stigla dojava o eksploziji plinske boce, na što su na mjesto događaja pojurili vatrogasci DVD-a Trnava i DVD-a Satnica Đakovačka, a vatrogasno društvo iz Gašinaca stavljeno je u pripravnost.


Kako je izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska, u obiteljskoj kući u Kondriću, u namjeri da promjeni plinsku bocu, 30-godišnjak je odvrnuo plastični čep na boci a da se prethodno nije uvjerio da je ventil na njoj zatvoren. "Došlo je do curenja plina. Nekoliko minuta nakon što je 30-godišnjak s obitelji izišao iz kuće, boca je eksplodirala. Pukla su stakla na kući, ali nije izbio požar", stoji u policijskom priopćenju.
- Pri zamjeni plinske boce došlo je do istjecanja plina u kuhinji, prostoriji od 16 četvornih metara. Začuvši jak zvuk istjecanja plina, vlasnik se nije snašao što dalje s bocom, nego je gledao da odmah zbrine dvoje male djece i suprugu, odvevši ih susjedu. Susjeda je pozvao da se vrati s njim u kuću i provjeri stanje. U trenutku kada su u nju ulazili, došlo je do eksplozije, no ne boce, nego eksplozije plina u prostoriji. U njoj je, naime, gorjela peć; iz boce je dotad iscurila trećina plina, oko tri kilograma. Kada je došlo do zasićenja zraka, zapalila se ta plinska masa i eksplodirala u prostoriji. Vlasnika kuće i susjeda eksplozija je malo odbacila, no, na sreću, nikome se nije dogodilo ništa, liječnička pomoć nije bila potrebna - kaže zapovjednik Područne vatrogasne zajednice šest općina Đakovštine Zlatko Mikeši, koji je također bio na mjestu događaja. Eksplozija je izbila stakla na prozoru i ulaznim vratima, palo je i nešto crijepa, a nešto se crijepa "rastreslo" na samom krovu. Od udara palo je i nešto sadržaja iz dimnjaka.
- Zatvorili smo plinsku bocu i iznijeli ju na dvorište te potom sve pregledali. U eksploziji boci nije bilo ništa, ostala je na mjestu - kaže Mikešić, dodajući kako bi, da je eksplodirala plinska boca, posljedice bile kudikamo veće. "Njezina bi eksplozija zasigurno odnijela taj dio kuće", procjenjuje Mikešić. Očevidom se utvrđuju okolnosti događaja.


Suzana Župan
sreća
OZLIJEĐENIH OSOBA NIJE BILO
HITRA REAKCIJA LOKALNIH VATROGASACA
Kada je u ponedjeljak poslijepodne u Županijski centar 112 stigla dojava o eksploziji plinske boce u Kondriću, odmah su podignuti vatrogasci iz obližnje Trnave i Satnice Đakovačke. Prvi su na mjesto događaja, s druge strane Dilja, došli vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trnava, njih deset s navalnim vozilom i kombijem za prijevoz ljudi. Došavši na mjesto događaja, vatrogasci su odahnuli jer su dobili informaciju da nije bilo ozlijeđenih te da eksplozija plina nije prouzročila požar, kao ni veće oštećenje kuće. Ubrzo su stigli i vatrogasci DVD-a Satnica Đakovačka, dva čovjeka s jednim vozilom, a u gašinačkom DVD-u u stanju pripravnosti bilo je pet vatrogasaca s vozilima.
Najčitanije iz rubrike