Crna kronika
POKRENUTA ISTRAGA PROTIV SEDMORICE

Švercali heroin iz Turske u Hrvatsku
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Protiv sedmorice Hrvata USKOK je pokrenuo istragu zbog krijumčarenja tvari za proizvodnju heroina, te šverca heroina i marihane. USKOK sumnjiči 41-godišnjaka i 39-godišnjaka da su od srpnja 2017. do 8. lipnja ove godine, na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine, okupili i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba s područja Bosne i Hercegovine, Njemačke i Turske. Učinili su to zbog nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se upotrebljava za izradu heroina, i to iz Poljske u Tursku. Potom su povratno krijumčarili heroin iz Turske u Hrvatsku te nabavljali veće količine marihuane u BiH i krijumčarili ju u Hrvatsku, a potom u Njemačku.
Osumnjičeni dvojac je s još neidentificiranim osobama u Turskoj dogovorio nabavu 5000 litara prekursora anhidrida octene kiseline i njezino krijumčarenje u Tursku. Potom je za navedeno krijumčarenje kupljeno teretno vozilo i pribavljena dokumentacija za prijevoz legalnog tereta te osigurano skladište u Hrvatskoj, za što su angažirali drugog 41-godišnjakana na ime čijeg obrta je kupljeno teretno vozilo. Dvadesetsedmogodišnjak je donosio novac za kupnju teretnog vozila, pribavio neistiniti pečat za ovjeru kupoprodajnog ugovora te vršio istovar u pripremljenom skladištu.
Dvojica organizatora su u dva navrata organizirali krijumčarenje većih količina marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku radi daljnjeg krijumčarenja i prodaje na području Njemačke. Sukladno dogovoru, marihuanu su nabavljala dvojica 51-godišnjaka pri čemu je prvoosumnjičeni 41-godišnjak u Njemačkoj nabavio automobil za krijumčarenje droge koji je predao drugom 41-godišnjaku, a on je od dvojice 51-godišnjaka preuzimao drogu i prevozio je u Hrvatsku. Nadalje, sukladno uputama 41-godišnjeg organizatora marihuanu je od dvojice 51-godišnjaka preuzimao i 38-godišnjak koji je teretnim vozilom krijumčario drogu u Hrvatsku, dok je 27-godišnjak, sukladno uputama 41-godišnjaka, 38-godišnjaka preuzeo novac za prijevoz droge. Na opisani način sedmorka je prokrijumčarila najmanje 55 kilograma marihuane. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.S.Lacić
 
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike