Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Ponovno su pale cijene dionica na tržištu kapitala
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex tri su zabilježile rast, a 14 pad cijene, KOEI i Maistra ostali na početnoj razini

Prošlog tjedna cijene dionica na domaćem tržištu pale su, čime se nastavila negativna korelacija prema svjetskim burzama. Dok su svjetske burze bilježile snažan rast dionica, na Zagrebačkoj burzi cijene su padale. U skraćenom radnom tjednu, zbog blagdana Svih svetih, ukupni redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 30,8 milijuna kuna.

Dionicama se ostvarilo 30,2 i obveznicama 0,6 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,6 milijuna. To je 4,9 milijuna kuna ili 39,2 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. Na početku su tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi snižene, zbog čega je indeks Crobex u ponedjeljak spušten na 1789 bodova (pad za 0,5 posto) uz ostvarenih 5,8 milijuna kuna prometa. Utorak je donio blagi oporavak dionica pa je indeks Crobex narastao na 1790 bodova (rast za 0,1 posto) uz 10,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Većina dioničkih društava dostavila je u srijedu financijske izvještaje za treći kvartal ove godine, što je bio posljednji zakonom propisani rok. Pristigli izvještaji nisu preokrenuli padajući trend domaćeg tržišta kapitala jer su cijene dionica nastavile tonuti i indeks Crobex snižen je na 1779 bodova (pad za 0,6 posto) uz 9,3 milijuna kuna dnevnog prometa. Zagrebačka burza nije radila u četvrtak zbog blagdana Svih svetih. Vrijednost Crobexa dohvatila je u petak 1769 bodova. To je 29 bodova ili 1,6 posto manje nego na početku tjedna. Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex tri su zabilježile rast, a četrnaest pad cijene, dok su se Končar elektroindustrija - KOEI i Maistra zadržali na početnoj tjednoj razini.
Trezorski račun
Dionicama HT snažno se trgovalo u ponedjeljak (1,5 milijuna kuna) i srijedu (2,3 milijuna kuna), kada su objavljeni poslovni izvještaji za prvih devet mjeseci ove godine. Konsolidirana netodobit HT-a za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 864,3 milijuna kuna i veća je 19,0 posto u odnosu prema istom razdoblju lani, što se odrazilo na kretanje cijene dionice, koja je u petak dohvatila 153,00 kn. To je 2,00 kn ili 1,3 posto više nego na početku tjedna. Dionice HT prodavao je skrbnički račun Splitske banke, a stjecali su ih skrbnički računi Zagrebačke banke i Privredne banke. Snažno se trgovalo dionicama Podravke. Uprava Podravke objavila je financijske izvještaje za prva tri kvartala u utorak, 30. listopada ove godine. Ukupni prihodi Podravke u prvih devet mjeseci iznosili su 3,2 milijarde kuna, a ukupni rashodi 2,9 milijardi kuna. Dobit obračunskog razdoblja prije oporezivanja iznosi 0,2 milijarde kuna, što je 2,8 puta više nego u istom razdoblju iste godine, tako da je dionica Podravke u utorak u jednom trenutku dostigla 365,00 kn. Rast cijene dionice Podravke potaknula je pojačana kupnja PBZ/CO obveznog mirovinskog fonda "B" kategorije, koji je stekao novih 5168 vrijednosnica i pojačao svoju vodeću poziciju u vlasničkoj strukturi koprivničkog poduzeća na 13,8 posto. Cijena dionice Podravke u petak se spustila na 359,00 kn (pad za 0,3 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo u utorak (2,0 milijuna kuna) i srijedu (1,2 milijuna kuna), kada je vrijednosnice na tržištu kupovao trezorski račun. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 37,20 kn. To je za 0,60 kn ili 1,6 posto manje nego na početku tjedna.
U fokusu Maistra
Dionice Maistra privukle su pozornost ulagača u utorak, kada se ostvarilo 2,4 milijuna kuna dnevnog prometa, a vrijednosnice je kupovala brokerska kuća Interkapital po nalogu skrbničkog računa koji se nalazi na četvrtom mjestu u vlasničkoj strukturi. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,4 milijuna kuna prometa uz tjedni porast cijene za 0,7 posto, na 430,00 kn. Varaždinska tvrtka Eunex-C d.o.o., iza koje stoje Milan Horvat, direktor, i malezijski investitor Zong Xin Jeap, vlasnik, nastavila je kupovati dionice i trenutno u vlasništvu drži 926.212 vrijednosnica Zagrebačke burze, što čini 19,98 posto vlasničke strukture. Zakon o tržištu kapitala (NN, 65/18.) u članku 293. propisao je kako pojedini dioničar u vlasničkoj strukturi burze može imati najviše 20,0 posto (tzv. kvalificirani udjel). Za stjecanje većeg udjela u vlasničkoj strukturi burze potrebno je ishoditi suglasnost Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga - HANFA. Ulagači će sa zanimanjem promatrati hoće li tvrtka Eunex-C d.o.o. podnijeti zahtjev za povećanje vlasničkog udjela u vlasništvu Zagrebačke burze iznad 20 posto i kako će na to reagirati HANFA. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, snižena je petak na 111,18 bodova (tjedni pad za 0,09 posto). Autor je vlasnik dionica HT, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, polako se približava kraj godine. Pratite vijesti s tržišta kapitala, tražite svoju priliku i budite oprezni
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike