Ekonomija
KONFERENCIJA ZADRUŽNO PODUZETNIŠTVO

U svijetu je svaki sedmi stanovnik član zadruge, u zemljama EU svaki peti, a u Hrvatskoj svaki dvjestoti
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Zadrugarstvo je važna grana gospodarstva koju je potrebno razvijati posebice u kontekstu zapošljavanja i samozapošljavanja

Međunarodna konferencija o zadružnom poduzetništvu "Zadruge za prosperitet gospodarstva", održana u Splitu, okupila je relevantne europske i domaće stručnjake iz područja zadrugarstva koji su raspravljali o trenutnom stanju i budućnosti zadrugarstva.

Konferencija u organizaciji Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo te suorganizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Zadružnog saveza Dalmacije te Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza organizirana je u cilju povećanja svijesti o zadrugarstvu, širenju spoznaja i znanja o prednostima zadružnog načina poslovanja te isticanju uloge zadrugarstva za prosperitet gospodarstva.
- Ono što mi u Hrvatskoj trebamo i želimo je zadrugarstvo kakvo je u zapadnim zemljama. Stoga je krajnji trenutak za zaustavljanje dalje devastacije i početak sređivanja zadrugarstva na svim razinama, koje je posljednjih 6-7 godina zanemarivano. Za to imamo sve preduvjete jer Hrvatska ima dugu tradiciju zadrugarstva i još uvijek ima kvalitetan kadar koji može potaknuti iskorištavanje svih resursa, rekao je otvarajući ovu međunarodnu konferenciju izaslanik Grada Splita Petar Škorić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Splita i zastupnik u Hrvatskom saboru.
Na konferenciji su se mogli čuti i podaci kako je svaki sedmi stanovnik na svijetu član neke zadruge, a u zemljama Europske unije svaki peti stanovnik, dok je u Hrvatskoj, koja ima 20.000 zadruga, član zadruge tek svaki dvjestoti stanovnik. Zadrugarstvo je važna grana gospodarstva koju je potrebno razvijati i poticati, posebice u kontekstu zapošljavanja i samozapošljavanja.
„U proteklih godinu dana radili smo na izmjenama zakonske regulative vezane uz zadrugarstvo, a s ciljem pomoći zadrugarima u smjeru poduzetničkog ozračja. Donijeli smo Studiju Ekonomskog instituta u Zagrebu i napravili analizu stanja u zadružnom sektoru te unaprijedili fleksibilnost zadružnog poslovanja prilagođavajući se zahtjevima tržišta. Upravo u tržišnoj konkurentnosti krije se značenje zadruga koje na najbolji način mogu povezati zadrugare kao poslovno-organizacijske jedinice koje im potom pružaju platformu za izlazak na tržište“, izjavio je Tomislav Klarić-Kukuz, ravnatelj Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo.
Alessio Di Dio, predsjednik Legacoop Friuli Venezia Giulia, objasnio je kako zadruge u Italiji ostvaruju više od osam posto prihoda ukupnog BDP-a, dok u Hrvatskoj ostvaruju tek 0,3 posto.
"Vrlo je važno shvatiti ideju da zadruge funkcioniraju kao tvrtke, a Hrvati se moraju riješiti negativne percepcije zadruga kao socijalističkog relikta. U našoj je zemlji zadrugarstvo snažno prisutno u svim segmentima, iz čega proizlazi činjenica da je jedan od pet državljana Italije član neke zadruge, a gotovo 15 posto bankarskog sektora i bankarskih kredita je organizirano po zadružnom modelu“, naglasio je Alessio Di Dio, predsjednik Legacoop Friuli Venezia Giulia.
Tihana Eršek Cicvarić/Tomislav Klarić Kukuz
Zadruge imaju važnu ulogu u razvoju sela
- Svjedoci smo da obiteljska gospodarstva ne mogu plasirati svoje proizvode te ih veliki dio propada ili se baca. Udruživanjem u zadruge kroz cijelu godinu one bi se skrbile o plasmanu proizvoda. Na nama je da kod ljudi povećamo svijesti o beneficijama zadružnog udruživanja, a država nam u tome treba pomoći, rekao je Lordan Ljubenkov, naglasivši kako dalmatinske zadruge imaju važnu ulogu jer su često u malim sredinama nositelji života općenito, zbog čega imaju izraženu i socijalnu komponentu. Danas na području Dalmacije djeluje 396 zadruga koje okupljaju 7458 zadrugara.
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

Najčitanije iz rubrike