Kultura
IZLOŽBA ZVONIMIRA TANOCKOG

Željeznica - inspiracija za fotografiju
Objavljeno 7. studenog, 2018.
VINKOVCI

U sklopu 14. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pred velikim brojem posjetitelja, u Galeriji likovnih umjetnosti ‘‘Slavko Kopač‘‘, svečano je otvorena izložba pod nazivom ‘‘Sporedni kolosijek‘‘, poznatog i priznatog vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog.

Izložba je nastala u organizaciji Hrvatskog željezničkog muzeja i Gradskog muzeja Vinkovci, Galerije ‘‘Slavko Kopač‘‘ te Ogranka MH-a u Vinkovcima kao nastavak obilježavanja 140. obljetnice pruge Dalj-Vinkovci-Slavonski Brod.- Kad sam se jednom vraćao iz Ohrida vlakom, suputnik u kupeu, kad je čuo da sam iz Vinkovaca, pitao me kad dođe u Vinkovce, hoće li se vidjeti taj čvor. On je mislio da je to neka skulptura uvezana u željezničke tračnice. Kad se dotaknemo same izložbe, prije tri ili četiri godine čuo sam da će infrastruktura teretnog kolodvora u Vinkovcima biti demontirana i da taj prostor više neće služiti toj svrsi. Nakon ratnih razaranja, preusmjeravanja prometa i propadanja poduzeća, željeznički promet se smanjio pa je i logično da u takvom obliku teretni kolodvor više nije potreban. Odlučio sam to zabilježiti prije demontaže. Jedan dio izložbe, o samom teretnom kolodvoru, postavljen je na kolodvoru u bivšoj čekaonici, što je danas poznato kao zbirka Željezničkog muzeja u Vinkovcima. Poslije se nametnulo da portretiram i željezničare koji su doživjeli mirovinu na tom kolodvoru. Priča je rasla pa sam napravio još jednu seriju portreta sadašnjih željezničara. Ova izložba poslije Vinkovaca seli u Željeznički muzej u Zagreb, gdje će postati dijelom njihove stalne zbirke - istaknuo je Tanocki.Prema riječima Krunoslava Papića, člana Uprave HŽ Infrastrukture, željeznica je uvijek imala snažnu tradiciju na području Vukovarsko-srijemske županije, posebno u Vinkovcima, gdje tračnice vode u šest smjerova. Na otvorenju nazočnima se obratio i Pavo Božičević, koji je na željeznici u Vinkovcima radio 35 godina, a sada je 25 godina u mirovini, rekavši kako se radilo u svim vremenskim uvjetima.- Davne 1948. teretni je kolodvor proširen i sagrađene su dvije spuštalice gdje su ranžirani vlakovi. U 24 sata ponekad smo ranžirali više od 4000 vagona, a špicama i do 5000 vagona. Kad bi sve te vagone zakačili u jedan vlak, bila bi to kompozicija od Vinkovaca do Slavonskog Broda - rekao je Božičević.Na izložbi su govorili ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković, predsjednik Ogranka MH-a u Vinkovcima Dražen Švagelj, ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja Tamara Štefanac te član Uprave HŽ Infrastrukture Krunoslav Papić.M.Ko.
Drugo mjesto
Izložba ‘’Sporedni kolosjek’’ vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog sastoji se od dvije fotografske serije: ‘’Portreti željezničara’’ i ‘’Teretna’’, koje predstavljaju niz autorovih impresija s nekadašnjeg vinkovačkog teretnog kolodvora. Izložba je u međuvremenu posjetila i Španjolsku te je na susretu Photodays u Rovinju osvojila drugo mjesto u konkurenciji portreta.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike