Regija
BIZARNA KRAĐA NA NAŠIČKOM GROBLJU

Tijekom noći s groba odnijeli skulpturu visoku dva metra
Objavljeno 6. studenog, 2018.
Šokirani smo, a bit će i lopov. Skulptura je samo oličena brončanom bojom, kaže Zlatko Flegar

NAŠICE - Kad je Zlatko Flegar na Dušni dan došao zapaliti još jednu svijeću na grob svoga sina pokopanog 1996. godine na Gradskom groblju u Našicama, ostao je šokiran prizorom – s groba je doslovce preko noći nestala skulptura visoka 1,82 metra i teška oko 80 kilograma!- Ostao sam bez riječi kad sam došao i vidio da nedostaje skulptura moga sina i da je uspomena na njega oskrnavljena na najgori mogući način! Riječ je o skulpturi koju smo mi, njegova obitelj, dali napraviti na grobu neposredno nakon pokopa i nismo ni sanjali da ćemo jednoga dana ostati bez nje. Ne znam što bih rekao! Viđam pokradene mesingane ručke na grobnicama, poznanik mi se nedavno žalio da su mu ukradene vaze s groba, no da bi netko ukrao skulpturu, nisam niti sanjao – priča Flegar, dodajući da je ogorčen kada bilo što nestane s groblja, a kamoli skulptura koja svojom visinom odudara od ostalih spomenika. Smatra da ju je, s obzirom na veličinu, ali i težinu, moralo odnijeti bar dvoje do troje ljudi i čudno mu je da nitko to nije primijetio.

U potragu za počiniteljem, i to preko društvenih mreža, krenula je i Mirjana Flegar Gorupić, sestra pokojnog Miroslava, koja živi na Malom Lošinju. Zahvalna za bilo kakvu informaciju, zamolila je svu pomoć pri pronalasku počinitelja.- Sreća je što roditeljima nije pozlilo kad su to vidjeli! Moji su u šoku, to više što nije riječ o čačkalici koju bi netko ukrao, već o spomeniku, o skulpturi u prirodnoj veličini, visokoj gotovo dva metra! Već mi je, nažalost, uobičajeno da netko krade cvijeće i lampione s grobova, iako ni to nije normalno. No da bi netko ukrao cijelu skulpturu, to je izvan svake pameti i uopće mi nije jasno kako su je uspjeli iznijeti s groblja – prokomentirala je za Glas Slavonije Mirjana Flegar Gorupić, dodajući kako se nada da će se počinitelj naći što prije.Da na groblju nije sve uobičajeno odmah u nedjelju ujutro shvatili su i djelatnici groblja. Među njima bio je i poslovođa Matija Bošnjaković, koji kaže kako je skulptura još u subotu tijekom dana bila na svome mjestu. Naime, 31. listopada organiziran je pokop nekoliko grobnih mjesta dalje od onog obitelji Flegar i visoka skulptura bila je, kao i svakoga dana, više nego uočljiva. Stoga je u nedjelju ujutro Bošnjakoviću, ali i njegovim kolegama, bilo čudno što su već izdaleka vidjeli da je nema!

- Ovo još nismo doživjeli! Nažalost, na groblju nema videonadzora i ne znamo tko je počinitelj,a mogao je biti bilo tko tko je ušao tijekom noći na groblje. Naime, više je ulaza i zaključavanje nema smisla, a hoće li obitelj biti obeštećena zbog ovoga što se dogodilo, to vam ja ne mogu reći. Činjenica je da je ukraden cijeli spomenik, odnosno skulptura, no ne znam ništa više od toga – prokomentirao je Bošnjaković, koji je odmah obavijestio upravu te potom i policiju. Isto je učinila i obitelj Flegar, koja se nada da će skulptura biti ubrzo pronađena.Kradljivac koji je skulpturu naizgled načinjenu od bronce vjerojatno namjeravao prodati i zaraditi velik novac, kaže Zlatko Flegar, itekako će se iznenaditi kada vidi od kojeg je materijala načinjena.

- Ta je skulptura napravljena od kvarcnog kamena i poliesterske mase. Iznutra je načinjena od armiranog željeza i potom je oličena izvana da bi izgledala kao bronca. To je zapravo samo jedna vrsta kamena koja, prekrivena brončanom bojom, izgleda kao da je riječ o brončanoj skulpturi. Vjerojatno je i ukradena u namjeri da bi bila prodana - izjavio je Zlatko Flegar, dodajući da je vrijednost skulpture oko 25.000 kuna. Dakako, više od materijalne, za obitelj Flegar ona ima emotivnu vrijednost. Nadaju se samo da je onaj tko ju je ukrao neće namjerno razbiti te da će policija prije toga pronaći počinitelja.- Policijski službenici na temelju prijave poduzimaju zakonom propisane mjere - poručuju iz PU osječko-baranjske.

Marija Mihelić
Matija Bošnjaković

poslovođa groblja u Našicama

Nažalost, groblje nema videonadzor pa počinitelj nije snimljen i ne možemo znati tko je preko noći odnio skulpturu koja je tu stajala od 1996. godine, otkako je održan pokop. Zaključavanje vrata tijekom noći na groblju nema smisla zbog više ulaza na groblje.
Možda ste propustili...

ODJECI KONFERENCIJE O PODUZETNIŠTVU

“Ima smisla investirati u slavonske županije”

SUFINANCIRANJEM MINISTARSTVA I GRADA

Udžbenici će dočekati učenike prvi dan škole

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana