Regija
GLAVNA OCJENA UREĐENJA STARE DRAVE

Noskovačku baru ponovno oživiti i očuvati ekomrežu
Objavljeno 6. studenog, 2018.

ČAĐAVICA - Noskovačka bara nalazi se u neposrednoj blizini naselja Noskovci i Noskovačka Dubrava na području Općine Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji. To je "mrtvica" (staro korito) nastala od nekadašnjeg rukavca rijeke Drave.

Nekada je bara imala nizvodno i uzvodno spoj s rijekom Dravom pa je služila kao retencija pri većim vodostajima Drave. Iskopom kanala sjeverozapadno od bare, koji od ustave na nasipu direktno utječe u Dravu, došlo je do smanjenja dotoka u baru i njezina postupnog isušivanja. Noskovačka bara je drugim kanalom, smještenim nizvodno, povezana s rijekom Dravom pa preko njega dolazi do porasta vodostaja u bari.

Zbog izraženih erozijsko-akumulacijskih procesa u koritu Drave kroz ravničarsko područje dolazi do njegova postupnog pomicanja i stvaranja niza rukavaca, kanala i bara, a to su idealna staništa i mrjestilišta gotovo svih vrsta slatkovodnih riba. Napušteni stari tokovi pretvaraju se u bare pa nastaje močvarno tlo i, posljedično, širenje močvarne vegetacije. Područje Noskovačke bare nastalo je prirodnim presijecanjem meandra u prošlosti, potpuno je obraslo u trsku i rogoz, i nalazi se u posljednjoj fazi postojanja. Rubne dijelove postupno zauzima šuma vrbe pa joj se površina smanjuje.

Istraživanja su pokazala da bioraznolikost na području Noskovačke bare čini sedam vrsta slatkovodnih riba, pet vrsta vodozemaca i gmizavaca te 41 vrsta ptica. Zbog gubitka staništa pojedinih vrsta životinja, posebno ptica, i promjene ekoloških uvjeta koji mogu dovesti do negativnog utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže, potrebno je osigurati protočnost Noskovačke bare povezivanjem s rijekom Dravom, a to se može postići otvaranjem nekadašnjeg uzvodnog ulaza bare u Dravu te kontroliranjem istjecanja vode nizvodnim kanalom izgradnjom ustave. Zato je proveden postupak Prethodne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, nakon čega je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša u Virovitičko-podravskoj županiji donio rješenje kojim se utvrđuje da je za taj zahvat potrebno provesti postupak glavne ocjene.

Izrađena je Studija glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, koju je županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša na temelju zahtjeva osječkoga Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu uputio na javnu raspravu. Jednomjesečna javna rasprava traje do 3. prosinca, a javnom izlaganju 27. studenoga u Čađavici nazočit će predstavnici tvrtke Vita projekt d.o.o. iz Zagreba, koja je izradila studiju, i predstavnici osječkog Odjela Hrvatskih voda kao nositelja zahvata.

Revitalizacija područja nužna je upravo radi očuvanja ekološke mreže. Petar Žarković

Opsežan dokument
Glavna ocjena prihvatljivosti zahvata “Uređenje stare Drave na području Noskovačke bare” za ekološku mrežu opsežan je dokument na 135 strana. Donosi podatke o zahvatu i lokaciji zahvata, podatke o ekološkoj mreži, opis mogućih utjecaja zahvata na ekološku mrežu i prijedlog mjera ublažavanja negativnih utjecaja zahvata na očuvanje ekološke mreže. Revitalizacijom područja Noskovačke bare planiraju se ostvariti preduvjeti za obnovu ribljeg fonda rijeke Drave, povratak ptica močvarica po kojima je ovo područje nekad bilo poznato, kao i za razvoj ekološkog turizma.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike