Regija
(NE) OTKAZUJU SE SVINJOKOLJE

Temperatura za kolinje mora biti do 14 stupnjeva
Objavljeno 6. studenog, 2018.
Struka upozorava da je klanje za pušnice zbog trenutačno previsokih temperatura prerizično

ĐAKOVO - Dok meteorolozi i za sljedeće dane najavljuju iznadprosječne temperature i do 19, 20 stupnjeva Celzijevih, Slavonija i Baranja pripremaju se za sezonu svinjokolja. Kako sada stvari stoje, bit će to opet svinjokolje u kratkim rukavima, no struka upozorava da ovako visoke temperature nisu primjerene za kolinje i sigurnost mesa, dakako, onog predviđenog za dimljenje u pušnicama. Direktor Veterinarske stanice (VS) Đakovo, dr. med. vet. Ante Strmotić, ističe da temperatura pogodna za svinjokolju ne bi smjela prijeći 14 do 15 stupnjeva.

- U protivnom, mesu prijeti kvarenje, a ljudi to pokušavaju spriječiti zaleđenim bocama i sl. No čemu klati na ovim temperaturama, bolje je pričekati njihov pad i biti siguran - kaže Strmotić.No teren baš i ne sluša preporuke struke. Prvi val donošenja mesa na trihineloskopske preglede u VS Đakovo najavljen je već za sljedeći vikend pa se u Stanici od idućeg petka, kaže Strmotić, uspostavlja dežurna služba za preglede mesa na trihinelu, svakim radnim danom od 7 do 19, a nedjeljom od 7 do 12 sati. Preporuka je svinje dan prije zaklati pa tek sutradan s mesom, kada se ono ohladi, na pregled.Poljoprivrednik Hrvoje Glavačević iz Strizivojne, kaže, s ukućanima je dogovorio da svinjokolju imaju 8. prosinca. Očekuju da će do tada temperature pasti.

- Mi uvijek koljemo u prvih desetak dana prosinca. No neki su već klali ili htjeli imati svinjokolju pa otkazali zbog pretoplog vremena - kaže Hrvoje.

- Ovo je vrijeme godine kada se treba klati za pušnicu za cijelu godinu, a za frižider se cijele godine može klati, po jedno svinjče od stotinjak kila - Hrvojev je rezon. Dodaje, ako se i kolje sada, na početku ovako toplog studenoga, to ne treba biti više od jednog bravca, i to samo za hladnjak. Strmotić kaže kako u đakovačkom kraju svinjokolje prvo kreću "u brdima", u Levanjskoj Varoši, Mandićevcu, Drenju…

- Kod nas su svinjokolje već počele prošlog vikenda, a pet do šest najavljeno ih je i za idući vikend. Jer kod nas je hladnije, noću i do četiri stupnja, a danju su temperature niže od ostalih dijelova Đakovštine za oko dva stupnja - potvrđuje načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka, čija se općina prostire na obroncima Dilja i Krndije.

- Kod nas nisu zabilježeni problemi s kvarenjem mesa zbog vremena. Sunce ovdje kasnije izlazi, a ranije zalazi nego drugdje u Đakovštini - kaže Tidlačka i dodaje kako u tom kraju već u prosincu imaju prodimljene kobasice, a neki za Božić već imaju i što "za narezati".

Suzana Župan
preporuka
Svinje dan nakon klanja nositi na pregled
Lanjski studeni bio hladniji od ovogodišnjeg
Termometar đakovačkog pratitelja vremenskih prilika i neprilika Bartola Bačića prekjučer je izmjerio najvišu dnevnu temperaturu od čak 19 stupnjeva Celzijevih, dok je jutarnja bila 14. Bačić kaže kako iznadprosječno topli studeni nije karakteristika samo ove godine. “Znalo je biti Svih svetih i na 21, 23 stupnja. Ipak, lanjski studeni bio je hladniji od ovogodišnjeg. Na današnji dan ujutro je bilo samo četiri, a danas (jučer, nap.a.) osam stupnjeva. Lani je preko dana bilo 14, a potkraj studenoga i tri ispod nule. Dnevne temperature prvih dana tog mjeseca lani nisu prelazile 16 stupnjeva”, kaže Bačič.
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike