Osijek
OTVOREN PODRUČNI URED PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Invalidi iz istočne Hrvatske u Osijeku će pronaći pomoć
Objavljeno 6. studenog, 2018.

Veselom plesnom izvedbom folklorne skupine vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara" počela je jučerašnja svečanost predstavljanja prvog, osječkog, područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Velik broj uzvanika u hotelu Osijek prije svih je pozdravila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom RH, ne krijući zadovoljstvo što će područni ured napokon svoja vrata otvoriti upravo u samom središtu grada, na adresi Ulica Hrvatske Republike 5, gdje će sve zainteresirane za početak dočekati savjetnik Mario Burek.

- Otvorenje ovog ureda bilo je u strateškim planovima Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom još od 2011. godine, ali je zbog raznih ograničenja taj projekt uvijek bio stavljan na čekanje. No napokon smo ga uspjeli realizirati, kako bi osobe s invaliditetom iz cijele istočne Hrvatske, naročito iz ruralnih krajeva, bile informirane o načinima zaštite svojih prava - istaknula je Slonjšak, podsjetivši kako je prostor u središtu grada osiguralo Ministarstvo državne imovine, a za opremanje i uređenje izdvojeno je 230.000 kuna kako bi se uz nove instalacije i sanitarni čvor osigurala i prijeko potrebna pristupačnost.Budući da je poznato kako na području pet slavonskih županija živi više od 90.000 osoba s invaliditetom, otvorenje područnog ureda pozdravili su i predstavnici Đakova, Požege, Belišća, Donjeg Miholjca, Virovitice, Vukovarsko-srijemske županije, kao i domaćini, Boris Piližota, zamjenik osječkog gradonačelnika, i Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana, koji su naglasili da će nastaviti surađivati s Uredom pravobranitelja upravo zbog 32.000 invalida, odnosno deset posto ukupnog stanovništva najveće slavonske županije. Također, važnost otvorenja prvog područnog ureda ovoga tipa prepoznala je i Vlada RH, u čije je ime na svečanost došla Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je naglasila kako je uz niz aktivnosti u svrhu poboljšanja uvjeta života osoba s invaliditetom i konstantno unaprjeđivanje zakonskih regulativa nužno upravo informirati javnost i štititi sve potrebite.- Očekivala sam da se ovaj područni ured neće nikada otvoriti, prije svega jer sam vjerovala da za to nema potrebe i da će se do danas svijest o osobama s invaliditetom znatno povećati, ali to se još nije dogodilo. Na sreću, postoje ovakve inicijative koje već deset godina provodi pravobraniteljica Slonjšak, s kojom sam u posljednje dvije godine donijela prijedloge i promijenila 20-ak propisa koji se odnose na poboljšanje života osoba s invaliditetom - otkrila je saborska zastupnica Ljubica Lukačić, napomenuvši da je Anka Slonjšak od 2008. utišala sve skeptike, dokazavši kako osoba s invaliditetom može potaknuti velike promjene.Za kraj podsjetimo kako, nakon Osijeka, pravobraniteljica 2019. planira otvoriti područni ured u Splitu, a nakon toga, 2020., i u Rijeci. M. Mandić
U rh ima oko 517.000 osoba s invaliditetom
Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice, na svečanosti je objasnio kako, prema projekcijama UN-a, na svakog desetog stanovnika dolazi jedna osoba s invaliditetom. Prema evidenciji HZJZ-a u Hrvatskoj živi više od 517.000 osoba s invaliditetom, a u posljednjih deset godina pravobraniteljica je imala 12.867 postupanja prema zahtjevima građana te je 15.000 puta tražila očitovanja o kršenju prava osoba s invaliditetom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike