Kultura
KONCERT MLADIH SLATINSKIH GLAZBENIKA

Matica hrvatska u Slatini 20 godina povezuje mlade, lijepu riječ i glazbu
Objavljeno 6. studenog, 2018.
SLATINA - Matica hrvatska Ogranak Slatina organizirala je jubilarni, 20. koncert mladih slatinskih glazbenika.
Puna dva desetljeća Matica u Slatini okuplja mlade koji se ozbiljno bave ozbiljnom glazbom i predstavlja ih svojim članovima i ostalim sugrađanima, a njima pruža priliku da se predstave u svome gradu. Na dosadašnjim koncertima nastupili su učenici srednjih glazbenih škola i studenti Muzičke akademije, ali je svaki koncert bilo teško organizirati zbog obveza učenika i studenata u njihovim školama izvan Slatine ili na akademiji. Zato su ove godine, osim srednjoškolaca i studenta, po prvi puta u dvorani Hrvatskoga doma nastupili i učenici slatinske (osnovne) Glazbene škole Milka Kelemena. Izvođači su odabrani u suradnji sa školom, a nastupili su učenici koji su nagrađivani na školskim i drugim natjecanjima.       
Na ovogodišnjem koncertu predstavila se Tea Gumbarević, učenica 2. razreda harmonike (srednje) Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima, koja je izvela Suite Nr. 3 Intrade (Španjolsku suitu), a učenice 6. razreda flaute (osnovne) Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Veronika Tkalčević, Sara Škiljić i Simona Sabljak kao trio izvele su Flute trio u D-duru J. J. Quantza. U još jednom nastupu one su izvele Annen polku J. Straussa. Veronika Brzica, učenica 2. razreda saksofona (srednje) Glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici ugodno je iznenadila izvedbom 2. stavka Sonatine sportive A. Tcherepnine uz korepetitorsku pratnju prof. Sanje Spahije.
Učenici gitare u slatinskoj Glazbenoj školi Milka Kelemena Max Pavlica (4. razred), Dominik Gaća i Fran Kovač (5. razred) te Jan Šarko (6. razred) u prvom su nastupu izveli Handelov Minuet for French Horn i Gejongheovu skladbu Don‘t Offer the Silence, a u drugom Filiosov Soony Walk. Studentica 1. godine gitare na osječkoj Umjetničkoj akademiji Leonarda Dušak izvela je 1. stavak Bachove Cello suite, a tri puta pred slatinsku publiku izlazio je mladi pijanist Mario Novaković, student 3. godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. On je prvo izveo Bachov Preludij i fugu u As-duru br. 17, WTK 1, zatim Etidu u d-molu op. 33 br. 4 Rachmaninnoffa, i na koncu Brahmsovu Rapsodiju u h-molu op. 79 br. 1.
Grad Slatina financira programske aktivnosti udruga na svome području, a Ogranak Matice hrvatske objedinio je svoje aktivnosti u projekt naziva Matica i mladi. Na taj način ostvaruje se jedan od osnovnih zadataka Matice hrvatske, a to je približavanje njezina rada i djelovanja mladima. Upravo zato projekt se i zove Matica i mladi. U sastavu toga projekta su natječaj literarnih radova za učenike osnovnih škola nazvan po Matoševu stihu „I dok je srca bit će i Kroacije“, koncert mladih slatinskih glazbenika i nova aktivnost, predstojeći Dani Mirka Jirsaka.
– Nema boljeg načina približavanja mladima nego spojiti lijepu riječ i glazbu, zato smo izuzetno radosni što na koncertu nastupa niz naših studenata i učenika osnovnih i srednjih škola. Veliko hvala djelatnicima Glazbene škole Milka Kelemena na pomoći u organizaciji koncerta, rekla je dopredsjednica Matice Ksenija Vujanović Juras. Ona je izrazila želju da mladi glazbenici nastave živjeti i stvarati u Slatini, i uvjerenje da će mnogi od njih postati članovi slatinskog Ogranka Matice hrvatske. – Mi se mladim slatinskim glazbenicima zahvaljujemo i nagrađujemo ih, a kako drukčije nego knjigama izdanja Matice hrvatske iz edicije Stoljeća hrvatske književnosti.
Slatinska glazbena publika toplo je pozdravila nastupe svojih mladih sugrađana, a koncert je završio uručivanjem knjiga sudionicima programa i zajedničkim fotografiranjem.
Petar Žarković
Matica u Slatini okuplja mlade koji se bave klasičnom glazbom i predstavlja ih svojim članovima i sugrađanima
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike