Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Počinje razdoblje jačanja funte?!
Objavljeno 6. studenog, 2018.
U četvrtak je došlo do naglog jačanja britanske funte koja je u odnosu prema euru ojačala više od 1 %, a u odnosu prema američkom dolaru čak 2 % u samo jednom danu. U trenutku pisanja teksta tečaj EUR/GBP na platformama Admiral Marketsa iznosi 0.8778, što znači da je funta trenutačno 2,5 % jača nego prije tri mjeseca, ali i dalje 20 % slabija nego 2015. godine - prije odluke o napuštanju EU-a. Pišu to analitičari Admiral Marketsa u svojoj najnovijoj analizi.
- Razlog naglog interesa za posjedovanje funte je napredak u pregovorima o Brexitu. U srijedu je Dominic Raab, britanski ministar za Brexit, izjavio da se dogovor može očekivati do 21. studenoga. Nakon toga je premijerka May dogovorila financijsku suradnju s EU-om nakon napuštanja Unije. Britanske financijske tvrtke moći će normalno nastaviti poslovati na europskom tržištu, navode iz Admirala te dodaju da je glavni razlog slabosti funte bila odluka o napuštanju Unije. "Investitori i špekulanti na financijskim tržištima odmah su nakon referenduma počeli masovno prodavati GBP zbog straha da će to izazvati novu recesiju. Britanska centralna banka dodatno je srušila kamatne stope kako bi olakšala zaduživanje, no to je dovelo do daljnje rasprodaje funte. Čak 70 % špekulanta na američkom tržištu ukupno je uložilo četiri milijardi dolara u očekivanju daljnjeg slabljenja funte. Ako bi se događaji nastavili razvijati u željenom smjeru i kakav-takav dogovor bude postignut do 21. studenoga, funta bi mogla nastaviti rasti", navode iz Admirala. Zdenka Rupčić
Koliko britanska funta može ojačati?
"Ako uskoro dođe do dovršetka pregovora EU-a i UK-a o Brexitu, investitori i špekulanti fokusirat će se na gospodarsku situaciju i politike dviju centralnih banaka. Stopa nezaposlenosti u Britaniji niža je nego u ostatku Europe, gospodarski rast podjednak, a inflacija viša. Britanska centralna banka mogla bi kamate dizati brže nego Europska centralna banka. Posjedovanje britanskih državnih obveznica i štednje u toj zemlji trenutačno je isplativije nego u ostatku Europe. Ta bi se razlika u idućim godinama mogla povećavati u korist Britanije", navode iz Admirala.
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike