Sport
DERBI OBAVIJEN MAGLOM

Dinamo u Gradskom vrtu
nastavio pobjednički marš
Objavljeno 4. studenog, 2018.
Osijek nije iskoristio prilike u prvom dijelu, što su "modri" kaznili u nastavku

Dinamo je uspješno prošao i Gradski vrt. Bio je to susret s dva različita poluvremena, odigran na rubu regularnosti zbog magle, koja je od sredine prvog poluvremena prijetila prekidom, ali je na kraju utakmica ipak odigrana do kraja.


Osijek je bio bolji u prvom dijelu, ali svoje prilike nije pretvorio u pogodak, a u nastavku susreta Zagrepčani su podigli razinu svoje igre i to znali materijalizirati. Poveli su iz prve ozbiljnije prilike preko spretnog Gavranovića i to je te večeri bila razlika zbog koje su bijelo-plavi doživjeli drugi ovosezonski domaći poraz. Bio je to susret u kojem je odmah bilo jasno da će se momčad koja prva postigne pogodak na kraju i veseliti, a presudila je mnogo veća kadrovska širina koju je u svojoj momčadi imao Nenad Bjelica. S druge strane, trener Osijeka Zoran Zekić krpao je momčad, opet suočen s brojnim izostanicma, a takav, osakaćen, Osijek jednostavno nije mogao nanijeti ozbiljniju štetu čvrstom i discipliniranom suparniku, koji je na kraju zasluženo odnio sva tri boda i svoju prednost pred Osječanima povećao na velikih devet bodova.

Osijek poduzetniji

Početak susreta obilježila je oprezna igra obaju suparnika. Ipak, Dinamo je u tim uvodnim minutama izgledao nešto odlučnije, ali nije stvorio nikakve veće probleme obrani Osijeka. Tek je u osmoj minuti jedan ubačaj Kadziora zdesna izazvao malo pomutnje pred Malenicom, ali tu loptu nitko nije uspio zahvatiti pa je ona svoj put završila pokaj desne vratnice. Kako je vrijeme odmicalo, tako su Osječani postajali sve hrabriji. Boban je u dva navrata bio oštro zaustavljen i iznudio žute kartone za Stojanovića i Perića. Prva prilika bijelo-plavih stigla je u 18. minuti. Grgić je probio lijevu stranu obrane Dinama, ubacio na desetak metara od vrata, gdje je u padu glavom pucao Lončar, ali je, na nesreću, pogodio u Marićevo rame ispred vrata. Činilo se kako je Osijekov centrafor u toj situaciji spriječio vodstvo svoje momčadi. Borbeni su bili Osječani, koristili su svaku priliku visoko pritisnuti Dinamo i na taj način su sprječavali mirnu organizaciju napada Zagrepčana. U 23. minuti Kamenar je ubacio iz desnog kuta, Boban je glavom vratio loptu u "peterac", gdje je bio Škorić, koji je glavom prebacio vrata iz teške situacije. Dvije minute poslije Hajradinović je okomitom loptom pronašao Marića, koji je naišao dosta iskosa na desnoj strani, zaobišao Livakovića i onda gotovo s korner-linije pokušao pogoditi prazna vrata, ali se lopta zaustavila u vanjskom dijelu mreže. Nekako u to vrijeme počela se spuštati magla na osječki stadion te je ozbiljno počela prijetiti regularnosti utakmice. Kroz glavu nam je tada prošla utakmica odigrana prije nešto manje od tri godine, kada je Dinamo pobijedio sa 1:0, a uvjeti za igru bili su posve neregularni također zbog guste magle, zbog koje se tada, doslovce, nije vidio prst pred nosom. Ipak, taj je susret odigran do kraja. Ovaj put bar do kraja prvog dijela uvjeti za igru nisu bili baš toliko nemogući. No s tribina se sve teže razaznavalo što se događa na travnjaku. Osijek je nastavio napadati, ali nije više stvorio neke ozbiljnije prilike. Dogodile su se tek dvije-tri gužve pred Livakovićem, u kojima su udarci bijelo-plavih ostali blokirani. S druge strane, Dinamo nije ponudio gotovo ništa u ofenzivnom dijelu, a o tome najbolje svjedoči podatak kako Malenica u prvih 45 minuta nije imao potrebu ni za jednom ozbiljnijom intervencijom. Akcije osječke momčadi bile su smislenije i opasnije, a najviše se udaralo preko desne strane, gdje je Grgić bio prilično agilan, ali i nedorečen u završnom dodavanju ili ubačaju. Uglavnom, Osijek je u tom prvom dijelu susreta ostavio bolji dojam, ali to nije bilo dovoljno da na odmor ode s nekakvom rezultatskom prednošću.

Dinamo iskoristio prilike


Na početku drugog dijela susret se malo zaoštrio, pa su žute kartone u kratkom razmaku zaradili Pušić i Lončar, ali su se strasti brzo smirile, a u 59. minuti Dinamo je uputio prvi udarac prema Malenici. Učinio je to Olmo s nekih 20 metara, a lopta je otišla poviše vrata. Gosti su u tim minutama djelovali odlučnije i nije prošlo puno vremena da su takav pristup i materijalizirali. U 64. minuti došli su u vodstvo zahvaljujući spretnom Gavranoviću, koji je u mrežu spremio jedanu kratko odbijenu loptu od Malenice nakon što je s 20-ak metara pucao Gojak. Gavranoviću je to bio deveti pogodak u susretima s Osijekom u dresovima Rijeke i Dinama. Nakon vodstva Dinamo je kontrolirao susret, a trener Osijeka Zoran Zekić ubrzo je sve karte bacio u napad jer je u igru poslao još dva ofenzivca Dugandžića i Štrkalja ne bi li njegova momčad u posljednjih 20-ak minuta došla bar do izjednačenja. Blizu tog cilja Osijek je bio u 87. minuti, kada je Hajradinović ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, a Lončar pucao glavom, a lopta je pogodila gredu. No uzvratio je Dinamo već u sljedećem napadu, koji je imao isti ishod. Petković je proigrao Olma, koji je prebacio Malenicu s pet metara, ali je i njegov udarac odsjeo na gredi. No ono što nije iskoristio u toj situaciji, Olmo je ispravio nekoliko minuta poslije, kada je otišao u protunapad i u sprintu preotrčao pola igrališta i mirno završio svoju soloakciju za potvrdu pobjede Dinama.
Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Noćna utakmica. Teren: odličan. Gledatelja: 8127. Sudac: Mario Zebec (Cestica) - 6. Strijelci: 0:1 Gavranović (64), 0:2 Olmo (90+4). Žuti kartoni: Guti, Pušić, Lončar (Osijek), Stojanović, Perić, Gojak, Olmo (Dinamo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MARIO GAVRANOVIĆ (DINAMO)

OSIJEK                          0

Malenica 5,5, Grgić 6, Škorić 6, Guti 6, Lončar 6,5 (od 90. Pervan -), Pušić 6, Ćavar 6 (od 80. Štrkalj -), Kamenar 6 (od 68. Dugandžić 5,5), Hajradinović 5,5, Boban 5,5, Marić 5,5

DINAMO                       2 (0)

Livaković 6, Stojanović 6, Theophile 6,5, Perić 6,5, Rrahmani 6, Ademi 6,5, Kadzior 6 (od 71. Hajrović -), Gojak 6,5, Olmo 6,5 (od 90. Šunjić -), Oršić 6, Gavranović 6,5 (od 78. Petković -)
0:1
Gojak je pucao s 20 metara, Malenica je kratko odbio loptu, a prvi je do nje stigao Gavranović i iz blizine ju poslao u mrežu
0:2
Osijek je imao aut, no umjesto prilike za pogodak sijevnula je kontra Dinama, u kojoj je Olmo s centra terena pobjegao obrani Osijeka i mirno prebacio Malenicu
BOČKAJ DOBIO VODENE KOZICE
Nesreće sa zdravljem u redovima Osijeka nemaju kraja. Derbi s Dinamom morao je propustiti Petar Bočkaj. No ne zbog ozljede stopala koja ga je mučila u posljednje vrijeme, nego zbog - vodenih kozica. Osijekov se bombarder razbolio, pa će neko vrijeme provesti podalje od travnjaka i svojih suigrača.
magla

NIJE BILO LAKO IGRATI U GRADSKOM VRTU
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike