Novosti
RASPRAVA O NACIONALNOM PLANU PROTIV RAKA

Cilj je objaviti rat raku, u pitanju je opstojnost i stanje je alarmantno
Objavljeno 4. studenog, 2018.

Povjerenstvo za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka pozvalo je sve hrvatske građane na sudjelovanje u javnoj raspravi o Nacionalnom planu protiv raka otvorenoj na mrežnoj stranici www.nppr.hr.


Kako ističu čelnici Povjerenstva, donošenje plana pitanje je opstojnosti nacije, a njegov je konkretan cilj objaviti rat raku.
Cilj je javne rasprave otvorenom komunikacijom svih građana Republike Hrvatske i zainteresirane javnosti dobiti najbolji mogući plan protiv raka koji će pridonijeti smanjenju pojavnosti i smrtnosti od te bolesti. Naime, kad se u maloj zemlji poput Hrvatske u prosjeku svakog dana u 60 ljudi dijagnosticira rak, jasno je da je stanje alarmantno. Zabrinjava i podatak kako od raka do 65. godine života umire više radnoaktivnog stanovništva nego od kardiovaskularnih bolesti i ozljeda zajedno. To je samo jedan od pokazatelja kako je važno uključiti cjelokupnu javnost u podizanje svijesti i otvorenu raspravu o nužnosti usvajanja i provedbe Nacionalnog plana protiv raka, ističe Povjerenstvo.
"Važno nam je mišljenje svakog građanina i pozivamo sve da svojim prijedlozima i primjedbama, koje mogu ostaviti na mrežnoj stranici www.nppr.hr, sudjeluju u izradi završne verzije plana. Javnu raspravu željeli bismo završiti kroz sljedeća dva mjeseca, a plan bi mogao biti gotov i prihvaćen u proljeće 2019. godine te budžetiran za 2020. godinu", kazao je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje NPPR-a, koji ističe kako je jedino zajedničkim djelovanjem svih zainteresiranih strana moguće objaviti rat raku i osigurati bolju budućnost kada su u pitanju zloćudne bolesti i crne brojke.
Donošenje i provedba mjera Nacionalnog plana protiv raka uključuju i osnivanje Nacionalne onkološke mreže kao početne točke. "Krajnji je cilj s pomoću provedivog, realnog i financijski potkrijepljenog plana pretvoriti rak u kroničnu bolest, izliječiti više od polovine oboljelih, znatno produžiti preživljenje ostalih bolesnika oboljelih od raka te poboljšati kvalitetu života oboljelih i njihovih obitelji", navodi Povjerenstvo te zaključuje kako svim stanovnicima Hrvatske usvajanje i provedba mjera unutar NPPR-a može pružiti jednaku i kvalitetnu onkološku skrb. D.Pavlović
Krajnji je cilj izliječiti više od polovine oboljelih i znatno produžiti preživljenje ostalih bolesnika