Novosti
GRADILA GA JE TVRTKA KOJA ĆE GRADITI PELJEŠKI MOST

Premijer počeo posjet Kini na mostu dugom 36 kilometara
Objavljeno 4. studenog, 2018.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji boravi u višednevnom radnom posjetu Kini, sastao se u nedjelju u Šangaju s gradonačelnikom Yingom Yongom, a prije toga je obišao 36 kilometara dug most Hangzhou Bay, građevinski ponos tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je dobila posao gradnje Pelješkog mosta.

Most Hangzhou Bay, otvoren 2007. godine, impresivan je graditeljski pothvat koji je preko istoimenog zaljeva uz istočnu obalu Kine povezao okruge Jiaxing i Ningbo u pokrajini Zheijang. Riječ je o gospodarski jednom od najpropulzivnijih područja Kine, a most je put od kineske gospodarske prijestolnice Šangaja, grada od 23 milijuna stanovnika, do najveće svjetske luke Ningboa skratio za više od 200 kilometara.Kineski domaćini iskoristili su posjet hrvatskog premijera kako bi mu omogućili da i uživo vidi jedan od najdužih cestovnih mostova na svijetu, koji je tvrtka CRBC sagradila u roku od pet godina. Ta je kineska državna kompanija u travnju ove godine s Hrvatskom potpisala ugovor o gradnji Pelješkog mosta, vrijedan 2,08 milijardi kuna.Projekt Pelješkog mosta spomenut je i u razgovorima Plenkovića i šangajskog gradonačelnika Yinga. “Kad smo jutros vidjeli uživo taj iznimni inženjerski i poduzetnički zadatak, obavljen na tako zahtjevnom mostu, dugom 36 kilometara, uvjereni smo da će CRBC biti jednako efikasan i uspješan u gradnji Pelješkog mosta”, rekao je Plenković. On je podsjetio da je sadašnji kineski predsjednik Xi Jinping prije petnaestak godina postavio kamen temeljac za taj most te dodao da uspješan dovršetak projekta pokazuje kako “uz veliku predanost i tako veliki pothvat može biti pokrenut i dovršen doslovno u roku od pet godina”. “To je zaista iznimno postignuće”, naglasio je hrvatski premijer. Plenković je most Hangzhou Bay obišao u pratnji predsjednika Uprave CRBC-a Lua Shana, koji je hrvatskim novinarima dan prije rekao da je projekt Pelješkog mosta “jako važan za CRBC”. “Riječ je o prilično sofisticiranom mostu, kako zbog prilično velikog raspona središnjeg luka, tako i zbog strogih europskih zakona o zaštiti okoliša”, rekao je Lu. “Moramo biti vrlo oprezni kod svih tehničkih pitanja, i osobito kod pitanja okoliša, kako ne bismo prekršili europske standarde i kako ne bismo razočarali ljude”, rekao je Lu. Ugovor za gradnju mosta kopno - Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija CRBC, a 85 posto troškova, odnosno 375 milijuna eura, financira se iz fondova EU-a.Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu Trade & Innovation, otvorit će Ured HTZ-a te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a.
Igor Bošnjak
I gospodarsko izaslanstvo u Šangaju
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i predvođeno predsjednikom Komore Lukom Burilovićem također je u Šangaju od 4. do 9. studenoga, priopćeno je u nedjelju iz HGK-a. U sklopu posjeta održat će se gospodarski forum, uz individualne sastanke predstavnika hrvatskih i kineskih tvrtki, te organizirani posjet prvome Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu. “Kineski investitori već niz godina pokazuju interes za ulaganja u Hrvatsku, i to primarno u logističko transportnom sektoru jer su prepoznali naš vrlo dobar geostrateški položaj. Najviše prostora za daljnji rast suradnje vidim u plasiranju visokokvalitetnih hrvatskih proizvoda na kinesko tržište, prije svega prehrambenih”, rekao je predsjednik HGK-a Luka Burilović. Iz HGK-a podsjećaju da su prije godinu dana osnovali predstavništvo u Šangaju kako bi omogućili snažniju podršku hrvatskim tvrtkama pri nastupu na kineskom tržištu. Tijekom posjeta gospodarskog izaslanstva otvorit će se i predstavništvo Hrvatske turističke zajednice.