Osijek
OŠ V. BECIĆA U AUSTRIJI

Terenska nastava ponajbolji primjer iskustvenog učenja
Objavljeno 5. studenog, 2018.
Učenici šestog, sedmog i osmog razreda bili su u Austriji u okviru izborne nastave njemačkog

Izvanučionička je terenska nastava jedan od najzanimljivijih i najkreativnijih oblika učenja i poučavanja, što potvrđuju i učenici šestog, sedmog i osmog razreda OŠ Vladimira Becića, koji su nedavno, u okviru izborne nastave njemačkoga jezika, posjetili Austriju.

U pratnji učitelja Zvonimira Radića-Sršića, učiteljice Ive Baraban-Jurišić i Ive Ercegovac te ravnateljice Tatjane Kristek dva dana su proveli u Beču, Eisenstadtu i gradiću Rust am See u austrijskoj pokrajini Burgenland. Kroz zabavu učenici su se uživo upoznali sa sadržajima o kojima uče na nastavi, a imali su priliku i razvijati svoje kompetencije njemačkoga (ali i engleskoga) jezika u autentičnim situacijama.- Prvoga dana uz stručno vodstvo obišli smo panoramski centar Beča i najvažnije znamenitosti te poslušali mnogobrojne zanimljivosti o povijesti Beča i Habsburške Monarhije. U Prateru smo posjetili novootvoreni Muzej Madam Tussauds i doznali sve o izradi svjetski poznatih voštanih figura - priča ravnateljica Kristek. Kako je Prater najpoznatiji zabavni park u Beču, bila je to prigoda za uživanje u vožnji poznatim kotačem Riesenrad te parnim vlakićem. Nakon toga uputili su se Osječani u posjet jednoj od bečkih novijih digitalnih atrakcija Time-Travel, gdje su različitim interaktivnim aktivnostima upoznali povijest Beča od rimskog doba do danas. Razgledali su centar grada i degustirali poznate bečke slastice poput Sachertorte, a mnogi su iskoristili priliku i za kupnju suvenira. Drugi su dan obišli najpoznatiji dvorac u Beču - Schönbrunn, a potom su se uputili do luke na obali jezera Neusiedlersee i prevezli se na drugu obalu.- Putovanje je bilo zabavno i poučno, ali prekratko za sve što smo još mogli vidjeti. I učenici i učitelji bili su zadovoljni organizacijom i programom putovanja koje je najbolji primjer iskustvenog učenja – zaključuje ravnateljica Kristek.
Jasenka Pejaković
OBIŠLI MUZEJ, DVORAC, JEZERO...
- Schönbrunn je interaktivan muzej te smo mogli postavljati stol, odijevati se u kostime, igrati se igračkama kao nekada i sve to fotografirati za uspomenu. Nakon dobre jutarnje zabave uputili smo se u pokrajinu Burgenland (Gradišće) koja ima jaku hrvatsku manjinu u Austriji - objašnjava ravnateljica. U glavnom pokrajinskom gradu Eisenstadtu obišli su dvorac obitelji Esterhazy i kuću u kojoj je živio poznati skladatelj Joseph Haydn. Posjetili su i jezero Neusiedlersee specifično po dubini koja ne prelazi dva metra. Iako su se nadali da će u gradiću Rust am See vidjeti rode u gnijezdima na dimnjacima kuća, po čemu je to mjesto prepoznatljivo, uspjeli su vidjeti samo jednu jer su već otišle na jug.
Najčitanije iz rubrike