Mozaik
NA FESTIVALU EASTERN NEIGHBOURS U HAAGU

Leon Lučev održao masterclass
Objavljeno 4. studenog, 2018.

Niz domaćih naslova bit će prikazano u Haagu, u sklopu ovogodišnjeg izdanja Eastern Neighbours Film Festivala, koji se održava od 7. do 11. studenoga. Osim toga, u sklopu programa ENFF na putu, u Amsterdamu je održana projekcija filma Muškarci ne plaču, a jedan od glavnih glumaca, Leon Lučev, odgovarao je na pitanja gledatelja te kasnije održao i masterclass.


Na Eastern Neighbours Film Festivalu, u četiri različite sekcije, bit će prikazano 11 hrvatskih produkcija i koprodukcija. U programsku sekciju Uzbudljiva aktualna kinematografija (Exciting, Current cinema), uvršten je dugometražni igrani film Bobe Jelčića Sam samcat. U istoj sekciji nalaze se i manjinske hrvatske koprodukcije Žaba Elmira Jukića (koprodukcija BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije), Ivan Janeza Burgera (koprodukcija Slovenije i Hrvatske), Dede Mariam Khatchvani (nastao u koprodukciji Gruzije, Katra, Irske, Nizozemske i Hrvatske), i Rudar Hanne Antonine Wojcik Slak s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi (nastao u slovensko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji).
Lučev glumi u još jednom filmu iz iste programske cjeline. Tako je u petak, 9. studenoga, na rasporedu u Haagu dugometražni igrani film nastao u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji Muškarci ne plaču Alena Drljevića.
- Aktivacijom sudionika, pokušao sam sažeti i na praktični način prikazati vlastiti kreativni rad i istraživanja u polju filma. Napravio sam to iz raznih perspektiva, iz perspektive glumca, redatelja, producenta i scenarista, kao i iz pedagoške perspektive - rekao je Lučev.
U sekciji ENFF otkrića (ENFF Discoveries) prikazuju se kratkometražni igrani filmovi Marija Jurja Primorca i Predmeti koji tonu Filipa Peruzovića te kratkometražni animirani film Stranac u mojoj glavi Petre Balekić. U sekciji Dokumentarni filmovi potiču debate (Documentaries Open Debates), prikazuje se dugometražna dokumentarna hrvatska manjinska koprodukcija Kada dođu svinje redateljice Biljane Tutorov (koprodukcija Srbije, Hrvatske i BiH).
Dugometražni dokumentarni film iz 2009. redateljice Marine Andree Škop, Sevdah, nastao u koprodukciji s BiH, prikazuje se kao posebna projekcija (Special Screening).

Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još nisu članice Europske unije, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Festival prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih, do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno. N.Vek.
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike