Crna kronika
CESTA D-34 OD DONJEG MIHOLJCA DO VILJEVA UZELA JOŠ JEDAN ŽIVOT

Na Dušni dan poginuo 24-godišnji Talijan
Objavljeno 4. studenog, 2018.

VILJEVO
Dionica ceste D-34 od Donjeg Miholjca do Viljeva svojem je crnom nizu poginulih na ovom potezu dodala još jednu žrtvu: 24-godišnjeg talijanskog državljana koji je poginuo u strašnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u petak (2.studenog) oko 16,30 sati. Osim poginulog, teško su stradale još dvije osobe koje su se nalazile s njim u vozilu. Zbog očevida koji je trajao nekoliko sati, promet se na tom dijelu ceste odvijao uz regulaciju jednim prometnim trakom.
Prema prvim informacijama koje bi istraga tek trebala potvrditi, sumnja se da je osobni automobil virovitičkih registarskih oznaka u kojem su nalazili talijanski državljanin kao suputnik, vozač te još jedan putnik, krenuo u pretjecanje kamiona. Tom je prilikom došao u kontakt s teretnim vozilom, pa je vozač izgubio kontrolu nad vozilom, izletio s ceste te (vrlo vjerovatno nakon prevrtanja) i završio na oranici uz cestu. Uslijed toga, na mjestu je poginuo mladi Talijan, a njegovi suputnici u vozilu prošli su s teškim ozljedama.
Stanovnici viljevačkog kraja vraćajući se iz posjeta posljednjim počivalištima svojim najbližima, svjedočili su posljedicama tragedije koja se dogodila kilometar prije ulaza u selo i očevidu koji se odvijao, a bili su jedinstveni u kvalifikaciji kako je osim, vrlo vjerovatno neprilagođene brzine vozača u osobnom vozilu, uzrok nesreće i loše stanje ove prometnice.
- Cesta je prepuna rupa i zakrpa, a mi koji često prolazimo ovom dionicom složni smo u ocjeni da vožnja od Viljeva do Donjeg Miholjca više liči plovidbi na valovima, nego vožnji po cesti. A kako je tek onima kojima koji imaju malo lošije amortizere na automobilima, priča nam jedan od vozača koji često prolazi ovom dionicom koja se s razlogom naziva „cesta smrti“. Naglašavaju da su i sami „cestari“ svjesni njezinog iznimno lošeg stanja te su ograničenje brzine na ovom dijelu stavili na 70 kilometara na sat. Tvrde i da je nužno pridržavati se ovih ograničenja, jer već i malo jači pritisak na papučicu gasa uz lošu procjenu na ovako opasnoj cesti, može završiti kobno…
Drugi Viljevčanin dobrog pamćenja nam pak otkriva da je upravo ta „kritična“ dionica od četiri kilometra od izlaska iz mjesta Viljevo do tzv. Dravskog kanala, na cesti prema Donjem Miholjcu već bila kobna za nekolicinu sudionika u prometu koji su ovdje izgubili život. „Ako me pamćenje ne vara, ovaj mladić je četvrta žrtva upravo na ovom mjestu. Jedan naš sumještanin upravo je ovdje poginuo prije više od 10 godina, a prije nekoliko godina upravo nekako u ovo vrijeme oko Svih Svetih, odnosno dva dana prije blagdana, život su izgubile dvije osobe u sudaru s kamionom na samom ulazu u Viljevo“, otkriva zabrinuti mještanin.
Da su itekako svjesni lošeg stanja ove dionice, svjedoče i u Hrvatskim cestama gdje su pokrenuli opsežan projekt rekonstrukcije ove dionice od Općine Podravska Moslavina do Osijeka. Tema se našla i na jednoj od sjednici Županijskih skupština Osječko-baranjske županije gdje je vijećnik SDP-a Željko Macanić iz Donjeg Miholjca ustvrdio da za to postoji istinska potreba, jer na toj dionici svakodnevno prijeti opasnost od nesreća zbog dotrajalog kolnika, ali i zbog činjenice što se na tom cestovnom dijelu frekvencija kamionskog prometa i drugih vozila povećala za gotovo 100 posto u zadnjih nekoliko godina. U cilju bržeg rješavanja problema i župan Ivan Anušić uputio je u to vrijeme dopis Hrvatskim cestama kojima je naglasio važnost obnove ceste, te zatražio informacije o do sada poduzetim aktivnostima i planiranim radovima u cilju rekonstrukcije. Župan je istaknuo kako je ovaj cestovni pravac cijelom svojom dužinom kroz županiju, osim obilaznica oko Valpova i Donjeg Miholjca, već godinama u izuzetno lošem stanju, kolnik je nedovoljne širine za sigurno prometovanje, a nedovoljna je i širina rubnika koji ne mogu izdržati opterećenja teških teretnih vozila.

- U proteklim godinama sagrađena je obilaznica kod Valpova koja je obnovljena, i obilaznica kod Donjeg Miholjca. Na preostalom dijelu trase D-34 samo se rade popravci koji iziskuju znatne financijske troškove, a bitno ne povećavaju sigurnost. Ovom cestom dnevno prometuje nekoliko stotina teretnih vozila, te nekoliko tisuća osobnih vozila u lokalnom prometu, odnosno veliki broj putnika čija je sigurnost ugrožena zbog samog stanja ceste, širine kolnika i brojnog prometa“, upozorio je tada župan Anušić.
Iz Hrvatskih cesta su i u nedavnom odgovoru Glasu Slavonije na upit o planovima za rekonstrukciju ceste D-34 na dionici od Gezinaca do Josipovca među kojima je i dionica od Viljeva do Donjeg Miholjca, poručili da Hrvatske ceste četverogodišnjim Programom građenja i održavanja koji se odnosi na razdoblje od 2017. do 2020. godine planiraju na njoj veliko ulaganje. L.ANIČIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike