Regija
PRIJEČE ULAZ VOZILIMA

Lokot na ulazu u groblje podijelio je Babogredce
Objavljeno 3. studenog, 2018.
“Je li groblje mjesto gdje se vodom pune traktorske prskalice”, pita načelnik Josip Krnić
BABINA GREDA

Brojni mještani Babine Grede bili su zatečeni i neugodno iznenađeni kada su uoči Svih svetih krenuli urediti grobove svojih najmilijih, a na glavnom ulazu u mjesno groblje, koje je u nadležnosti Općine, dočekala ih je lokotom i lancem zaključana kapija.

Taj je čin podijelio Babogredce i izazvao oprečna mišljenja, a žustra rasprava povela se i na lokalnom portalu. Mnogi to smatraju sramotnim i nedopustivim i napominju da je samo u Babinoj Gredi glavni ulaz u groblje zatvoren. Pitaju se odakle nekome pravo ključati kapiju i mještanima priječiti ulaz u groblje kao da je to nečije privatno vlasništvo, posebice u danima kada grobove masovno pohode obitelji, rodbina, prijatelji. Upozoravaju da zbog toga najviše ispaštaju starije i teško pokretne osobe kojima je teško hodati. Prisiljene su ulaziti kroz takozvanu malu kapiju pa mnogi zbog toga odustaju od obilazaka posljednjih počivališta svojih najmilijih, posebice ako se nalaze na drugoj strani groblja, što im je predaleko. Ulazak automobilom kroz veliku kapiju znatno bi im olakšao i omogućio pristup grobovima. Mještani poručuju da se slažu s tim da se treba uvesti reda na groblju, ali smatraju da je općinska vlast mogla pronaći i drugo rješenje ako žele spriječiti ulaz u groblje neovlaštenim vozilima. Mogli su, napominju, postaviti stupić s bravom ili primjerice staviti rampu na ulazu u groblje i riješiti problem, a ne samovoljno zaključati kapiju, što je, smatraju, najlošije rješenje. A ako su tako već odlučili, moglo se čuti, trebali su o tome izvijestiti sumještane i navesti razlog zbog čega će glavni ulaz na groblje biti zaključan. Drugi mještani, pak, taj potez smatraju potpuno opravdanim i podupiru ga. Ističu da je neprimjereno da se u groblje ulazi automobilom i da su pojedinci postali toliko komotni da bi se najradije odvezli do samog grobnog mjesta kako bi samo izišli i upalili lampion. A kao jedan od glavnih razloga ključanja kapije u komentarima mještana navodi se i sprječavanje krađe vode s groblja. Napominju kako su nesavjesni pojedinci svakodnevno dolazili s traktorima i točili velike količine vode u goleme spremnike.Smatraju da se tome i trebalo stati na kraj i da je nedopustivo da se tisuće litara vode dnevno odvozi s groblja za potrebe pojedinaca na trošak Općine. Načelnik Josip Krnić jučer nam je kazao da red na mjesnom groblju mora postojati i da se po stazama na groblju ne može vozati automobilom.
Marija Lešić Omerović
NAČELNIK
REDA NA GROBLJU MORA BITI
Groblje će dobiti i videonadzor
“Pa je li groblje mjesto gdje se vodom pune traktorske šprice za prskanje kukuruza? Događale su se i razne devastacije, nepodopštine i tome smo odlučili već jednom stati na kraj. Velika kapija je zaključana iz razloga što na groblje vozilima više ne može ulaziti tko i kako hoće, a mala je kapija uvijek otvorena i bez problema se pješice može ući”, kaže Krnić. Napominje da se u slučaju stvarne potrebe velika kapija na ulazu u groblje bez problema može otvoriti. Najavljuje skorašnju rekonstrukciju staza i rasvjete na groblju te postavljanje videonadzora. “Ministarstvo graditeljstva nam je financiralo projekt uređenja groblja, a već dvije godine nas odbijaju na natječaju za provedbu, što je doista apsurdno”, zaključuje.
Možda ste propustili...

PRIPREME ZA BLAGDANSKO OZRAČJE U GRADU

Ukrašava se Županja

SLAŽE SE TABLICA ZA TERMINE

Za 24-satno klanjanje treba bar 250 prijava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEZONA SVINJOKOLJA, DOMAĆI UZGAJIVAČI NA MUKAMA

Zbog jeftinog uvoznog mesa
izostao interes za tovljenike

2

PTICE SELICE KOJE MNOGI SMATRAJU NEPOGREŠIVIM PROGNOSTIČARIMA VREMENA

Ždralovi su odletjeli, prava nam zima stiže?

3

DOM IZVAN DOMA ZA DJECU

Samo dvije obitelji udomljavaju, brinu se o šestero djece