Regija
CENTAR ZA REHABILITACIJU MALA TEREZIJA

Skrbe o dvije stotine korisnika iz cijele Slavonije
Objavljeno 3. studenog, 2018.
Imaju vrlo dobru suradnju s Gradom koji im je ustupio i stan
VINKOVCI

Već 14 godina u Vinkovcima djeluje Centar za rehabilitaciju Mala Terezija i njihova je misija, kažu u Maloj Tereziji, obavljanje djelatnosti socijalne skrbi s ciljem podizanja kvalitete života osoba s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama.


To se postiže kroz programe smještaja, boravka, rane intervencije, psihosocijalne podrške i organiziranog stanovanja u okviru kojih se pružaju usluge stanovanja, njege i brige o zdravlju i psihosocijalne rehabilitacije. Programi rada provode se prema individualnom planu, a korisnici su uključeni i u multidisciplinirani terapijski program kojega provode logopedi, odgajatelji, psiholozi, socijalni radnici, kineziterapeuti, likovni i glazbeni terapeuti, radni terapeuti i radni instruktori. O korisnicima skrbi 48 zaposlenih stručnjaka, svaki u svome djelokrugu rada. Korisnici Male Terezije uglavnom su iz Vukovarsko-srijemske županije i okolnih županija, pa se slobodno može reći da pokrivaju cijelu slavonsku regiju.
- Centar za rehabilitaciju Mala Terezija ustanova je socijalne skrbi koja pruža usluge smještaja, boravka, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške i rane intervencije djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s tjelesnim, intelektualnim, ili osjetilnim oštećenjem te odraslim osobama s intelektualnim i mentalnim oštećenjem. Vizija Centra je pružanje jednakih mogućnosti osobama s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama, njihovo prihvaćanje u široj zajednici, osposobljavanje i podrška u samostalnom stanovanju, uključivanje u svijet rada, razvijanje novih usluga i preventivnih programa, rane intervencije i pružanje usluga u obiteljskom okruženju. Trenutačno skrbimo o 200 osoba koje kod nas koriste nekoliko vrsta usluga, odnosno stalni smještaj, poludnevni boravak, ranu rehabilitaciju i psihosocijalnu podršku – kaže ravnateljica Male Terezije Janja Mišić - Rudelić, i pojašnjava kako je u zadnje vrijeme prijedlog stručnjaka da ustanove što više razvijaju izvaninstitucionalne aktivnosti. To je, primjerice, rana rehabilitacija, pa na tome rade, jer tako se već u ranoj životnoj dobi postiže maksimalna rehabilitacija, a smještaj u ustanovu ostaje kao krajnje rješenje, odnosno kada ništa drugo ne preostaje. Ravnateljica ocjenjuje da su na dobrom putu, jer već sada imaju više korisnika izvaninstitucionalnih aktivnosti, nego korisnika stalnog smještaja.
Mala Terezija sudjeluje u mnogim projektima koji su financirani iz fondova Europske unije i apliciraju svoje programe na EU fondove i tim novcem financiraju dodatne terapije i edukacije, ali i dodatnu opremu potrebnu u svakodnevnom radu s koorisnicima.
Od prije deset godina Mala Terezija raspolaže stanom površine 61 četvorni metar koji im je ustupio Grad Vinkovci, a za organizirano stanovanje korisnika i tu su trenutačno dva korisnika pripremljena i uključena u program organiziranog stanovanja koji donosi jako dobre rezultate, pa ima zanimanja i za još jedan ovakav stan.
Miroslav Flego
EU fondovima do bolje usluge
"Kroz sudjelovanje na EU fondovima nastojimo pratiti suvremene metode rada te uglavnom djelomice uspijevamo riješiti i određene poteškoće s kojima se susrećemo. Uspješno smo proveli niz projekata preko EU fondova, ali i preko UNICEF-a i Europskog socijalnog fonda. Trenutačno očekujemo početak odobrenog projekta „Novo prijateljstvo“, koji se odnosi na korisnike iz udomiteljskih obitelji, vrijedan 200 tisuća eura. Tim sredstvima planiramo nabaviti opremu i organizirati edukacije za neurofeedbach terapiju i druge potrebne terapije za djecu i odrasle. Kroz projekt „Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi“, nabavit ćemo kombi s rampom za prijevoz korisnika s tjelesnim oštećenjima, a koje će nam biti od velike koristi. Valja istaknuti da Centar u svome radu ima potporu Grada i Županije koji, u skladu s financijskim sredstvima kojima raspolažu, podržavaju naše aktivnosti. Grad Vinkovci više godina financira terapijsko jahanje, a od Županije smo dobili opremu za kineziterapiju", pojašnjava ravnateljica Janja Mišić-Rudelić.
Najčitanije iz rubrike