Mozaik
LOS CABALLEROS OBILJEŽILI 20 GODINA KARIJERE

Mariachi glazba i njezin duh vrlo su posebni
Objavljeno 3. studenog, 2018.
Nastupaju diljem svijeta, u Meksiku su dobili posebno priznanje, a meksička televizija o njima snima dokumentarni film

Starije generacije često zapjevaju, pa i zaplaču uz zvuke meksičke pjesme. "Mama Juanita", "Jedan dan života", "Kad čuješ trubu"..., i mnoge druge, vječni su evergrini i pjesme koje su godinama bile hitovi na gotovo svim okupljanjima.


Malo tko zna da je mariachi glazba u Hrvatsku i na ove prostore došla zapravo kroz legendarni meksički film ''Mama Juanita'' kroz koji se provlačila istoimena pjesma, a nakon toga sve ostalo je povijest. Mnogi su se hrvatski glazbenici okušali u tom žanru, stvarali se mariachi bendovi, no jedan je postao hrvatski brend mariachi glazbe. Naravno, riječ je o legendarnim Los Caballerosima iz Zagreba, koji ove godine pune velikih 20 godina vrhunske karijere. U povodu jubileja porazgovarali smo s jednim od vođa Los Caballerosa, trubačem Franjom Vinkovićem.

Dvadeset godina je iza legendarnih mariachija, Los Caballerosa, kakav je osjećaj?
- Fantastičan! Izuzetno smo ponosni na to što smo u ovim teškim vremenima uspjeli održati ansambl na vrlo visokoj izvedbenoj razini. Zapravo, nismo niti sanjali da ćemo s Caballerosima proputovati Hrvatsku, Europu i Meksiko. Unatoč kontinuiranom radu i koncertiranjima kako u Hrvatskoj tako i u Europi, naš ansambl rijetko dobiva prostor u medijima. Primjera radi, nastupili smo na svečanosti u Beču u povodu obilježavanja 50. obljetnice suradnje Bečke državne opere i jednog od najslavnijih Tenora današnjice Placida Dominga. Svečanost je organizirala Španjolska ambasada u Beču, a na njoj su bili, osim Dominga, i brojni cijenjeni gosti kraljevske španjolske obitelji te eminentni svjetski umjetnici, naši mediji nisu željeli objaviti ovu vijest. Bilo je još niza sjajnih, a nepopraćenih koncerata, no mi smo posebno sretni što je isključivo naš rad, a ne golicanje medija raznim pikanterijama, urodio plodom.

Jedini ste hrvatski mariachi koji svira autentičnu meksičku glazbu. Kako je sve počelo?
- Početkom 1996. godine Ivan Androić je kao student fagota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu otišao na razmjenu studenata u SAD na godinu dana. Tom prigodom počeo se družiti s kolegama Meksikancima. Oni su tamo imali mariachi sastav i trebao im je gitarist, a kako je Ivan multiinstrumentalist oduševio ih je svojom izvedbom i počeo je s njima svirati gitaru. Iz zahvalnosti prema tom druženju odlučio je osnovati takav sastav u Hrvatskoj. Tako smo 1997. u ljeto počeli uvježbavati repertoar. U početnoj postavi bilo nas je devetero glazbenika. Danas ansambl broji 12 članova, a od prve postave nas je šest. To su Ivan Andrić vihuela i prvi solovokal, Adrijan Human gitara, Luka Magdalenić violina, Petar Haluza violina, Krešimir Fabijanić i ja trube. Ostali članovi ansambla od kojih je sastavljena današnja dvanaestorica, a došli su uglavnom 2002. godine, jesu Tomislav Vitković na violini, Hrvoje Cicvarić na gitari, Milko Jovetić na guitarronu, nešto kasnije Ivan Zovko na violini i na kraju ujedno i najmlađi član Zvonimir Lazar na trubi, te Leonel Salazar na vihueli. Svi članovi osim sviračkih imaju i značajne pjevačke uloge u ansamblu.

U Hrvatskoj ima mnogo ljubitelja ove vrste glazbe i gdje god dođete napunite dvorane, a punili ste ih i u drugim zemljama, uključujući i domovinu mariachija, Meksiko, zar ne?
- Lijepo je nastupati u domovini, ovdje imamo mnoštvo poklonika i ljubitelja mariachi glazbe, ali poseban je doživljaj nastupiti negdje gdje vas ne poznaju. Tako je bilo davne 2002. godine prilikom odlaska u Meksiko na najveće okupljalište mariachi ansambala u Guadalajari, na “Encuentro Internacional Mariachi y La Charreria”. Tamo smo dobili priznanje za najtradicionalniji mariachi sastav festivala. Tada još nisu znali mnogo o nama, pa nam to priznanje jako mnogo znači. Pozornicu njihovog nacionalnog kazališta Teatro Degollado u Guadalajari dijelili smo s našim uzorima, a to su Mariachi Vargas de Tecalitlan, Mariachi de Amerika, i Mariachi Los Camperos. To je nešto posebno. Slično se događalo i u Europi, gdje smo nastupili na velikim pozornicama od kojih možemo posebno izdvojiti koncerte sa svjetski poznatim meksičkim tenorom Ramonom Vargasom s kojim prvi put surađujemo na Dubrovačkim ljetnim igrama, a potom u Beču, Bratislavi i Budimpešti. Ovaj posljednji koncert posebno je zanimljiv jer smo nastupili kao posebni gosti na solističkom koncertu u dvorani Bella Bartok, u povodu 30. obljetnice umjetničkog djelovanja velikog meksičkog tenora koji je nastupio uz pratnju Simfonijskog orkestra Mađarskog radija. Koncert je popraćen ovacijama, a direktno ga je prenosila Nacionalna televizija Republike Mađarske te je tom prigodom snimljen i DVD.

Iza vas je još jedan sjajan koncert u hramu hrvatske glazbe, u dvorani Vatroslav Lisinski kojim ste proslavili svoj veliki jubilej?
- Koncerti u Lisinskom za nas su nešto posebno. Uvijek pripremimo vrlo atraktivan program, što je prepoznala i Hrvatska radiotelevizija koja je i ovaj koncert u cijelosti snimala, direktno ga je prenosio Hrvatski radio 2. program, a u meksičkoj produkciji snimao se dokumentarni film. Televizijska ekipa iz Meksika boravila je deset dana prije koncerta s nama u Zagrebu, snimala svakog pojedinačno, pratila u dnevnim aktivnostima, pratila proces pripreme koncerta, odlaske na TV i drugo. Obilježavajući tako filmsku pozadinu i događanje prije i tijekom koncerta, sve je bilo dio njihovog dokumentarnog projekta o nama pod naslovom "Los Mariachis perdidos". Dolazak meksičke televizije još je jedna od potvrda da naš rad nije ostao nezapažen. Nakon povratka iz Meksika puno smo radili na usavršavanju svojih sviračkih i pjevačkih sposobnosti vezanih uz mariachi izričaj. Tijekom godina snažno smo pojačali pjevački arsenal tako da danas imamo brojne soliste koji se izmjenjuju na pozornici čineći tako glazbeno-scenski doživljaj. Za današnju prepoznatljivost u smislu izrade novih aranžmana, zaslužni su Ivan Androić i Luka Magdalenić. Luka je u zadnje vrijeme izradio nekoliko vrlo zanimljivih popurria, odnosno spojeva nekoliko pjesama u nizu koji imaju izuzetno moćnu kazališnu dinamiku, pa je težište programa bilo upravo na tim kompozicijama. Na programu ovogodišnjeg jubilarnog događaja našle su se popularne skladbe koje je Luka obradio, a naša ih publika jako voli i cijeni poput: Popurri Guadalajara, Vaya Con Dios; La Adelita; Las Mañanitas; Por Amor, Granada, ali i tradicionalni songovi od kojih mogu izdvojiti Popurri Jarocho, La Negra, Cascabel... Publika je ovaj repertoar izuzetno lijepo prihvatila od prve do zadnje pjesme. Na kraju nas je uz snažan pljesak stoječki ispratila te iznudila nekoliko biseva.

Posljednji album "El Vivo" izišao je 2006. Iako je današnje vrijeme u glazbi vrijeme singlova, pripremate li ipak neki novi album?
- Motivirani izuzetno pozitivnim reakcijama naše publike, stručnih ljudi s radija i televizije te naših kolega glazbenika, postoji velika mogućnost da izdamo live album, upravo s ovoga koncerta.

Mariachi glazba je nešto uistinu posebno, glazba s dušom. Kako biste ju vi ponajbolje opisali i približili onima koji su trenutačno ne poznaju?

- Prema jednoj teoriji “Mari-ia-che” na jeziku naroda Coca znaci “ono što svira u pjesmi”, objedinjuje sve svirače, pjevače, plesače, pozornicu, publiku i sve što je povezano uz pojedini umjetnički događaj. Narod Coca je prije dolaska Europljana živio na području današnje Cocule. To je mjesto koje Meksikanci rado nazivaju kolijevkom mariachija. Postoje i druge teorije koje kažu da se riječ "maria(h)mchi" sopminje u vrijeme Maya. Ma - obitelj; ri, rre - čista; ham - duša; chi - uvijek. To bi bilo nešto poput "marreamchi", a u slobodnom prijevodu znači - oni koji imaju moju krv, moju obitelj, oni koji imaju moj isti duh”. S obzirom na postojanje brojnih teorija mogu zaključiti da je moderni mariachi istinska mješavina koja uključuje glazbu, pjesmu i ples uz jedinstvenu interpretaciju same glazbe. Ako se vratimo teorijama koje spominju duh kao krovnu poveznicu svih elemenata jednog glazbeno-scenskog događaja, ova se glazba čini vrlo zanimljiva i posebna. Nošeni tom idejom zajedničkog duha dali smo poseban značaj izvedbenoj umjetnosti koju smo vrlo pažljivo njegovali od samog početka, njegujemo sada i njegovat ćemo i nadalje.
Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

IVONA GLAVAŠ, MODNA DIZAJNERICA I OSJEČANKA SA SPLITSKOM ADRESOM

Volim oživiti sjećanja na dane u rodnom Osijeku

REDATELJ DOKUMENTARCA JE RON HOWARD

Objavljen je trailer za film o Lucianu Pavarottiju

INOVATIVNI KOSTIMI U 21. STOLJEĆU: SLJEDEĆA GENERACIJA 

I Hrvatska će biti među 50 zemalja u Povijesnom muzeju u Moskvi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3