Kultura
DODIJELJENE NAGRADE 24. DANA KOZARACA

Užareviću nagrada za životno djelo, Pavličiću za znanstvenu knjigu godine
Objavljeno 29. listopada, 2018.
Nagradama Povjerenstvo Dana čestita i zahvaljuje obojici laureata na prinosi književnosti i znanosti
Riječ je o književnoznanstveniku koji je svojim mirnim i ogromnim talentom ušao u svijet znanosti uz povlašten i možda najpovlašteniji mogući izbor i mentorstvo - svjetskog avangardologa Aleksandra Flakera. Njegov studijski najpribraniji pogled u lirski tekst učio je Flaker, a nama potom predao Užarevića kao moćnoga iščitavatelja najelitnijega književnoga oblika - lirike i dapače njenog najzgusnutijega prostora - lirike Avangarde. Užarević je već desetljećima autor najutjecajnije teorijske knjige čitanja prakse lirike.
Užarević, tom svojom disertacijskom knjigom Kompozicija lirske pjesme iz 1991. postavlja, nakon Kravarova teksta Lirska pjesma iz Uvoda u književnost, napokon najrazvijeniji hrvatski instrumentarij za čitanje poezije. (Lirika je najrastvorenija prema čitatelju jer mu daje najviše uz također i međutim - i najveće moguće očekivanje od čitatelja, često daleko više nego što to čitatelj uopće očekuje …i stoga je uglavnom nespreman provesti mjesec dana uz jednu pjesmu na noćnom ormariću!) - riječi su kojima Povjerenstvo Dana Josipa i Ivana Kozarca izriče svoju velečestitku redovnom članu HAZU, književnoznanstveniku i pjesniku Josipu Užareviću, u povodu nagrade za životno djelo.
Lirsko pismo
Josip Užarević iz avangardne lirike preuzima građu i njenu snažnu metateorijsku misao. Potom, poštujući prije svega tekst i volju teksta - gradi svoj briljantno razvidni i pomni disertacijski rad. Knjiga je Kompozicija lirske pjesme nezaobilazna za suvremeno shvaćanje lirskog pisma i stoga je visoko referentna, dakle - traga nazočnog u stotinama tekstova koji također nastoje prići lirici upravo na najbolji mogući način - povlasticom pozornoga unutrašnjega čitanja, posebice subjektološkog sustava, metodama koje je Užarević razvijeno predao hrvatskoj književnoznanosti - obrazlaže Povjerenstvo.
Već ta knjiga je dostatna za divljenje prema najprofinjenijoj znanstvenoj gesti, iza koje je posve takva osobnost sveučilišnog profesora i međunarodno referentnog znanstvenika, osobnost profinjenosti, izbora i pozora.
Užarević je dakle sam vrh hrvatske humanistike, a njegov rad u desetcima studija razvija i dalje posve snažnu vezu između jezika, pisma, književnosti, ali i kulture, napose književne i književnoznanstvene kulture. Naime, Užarević je - u smislu znanstvene kulture - i urednikom/prirediteljem nekoliko izvrsnih zbornika međunarodnog značaja /primjerice zbornici Trag i razlika, Oko književnosti i Vizualnost/, a također je i uređivao jedan od najutjecajnijih hrvatskih književnoznanstvenih časopisa - Književnu smotru.
Užarević uz svoju specijaliziranu rusistiku, stalno nastavlja osobit kroatistički studijski pa knjigovni rad te objavljuje kritičke i znanstvene knjige Između tropa i priče - rasprave i ogledi o hrvatskoj književnosti i književnoj znanosti, Vladimir Vidrić i njegove pjesme, pa Književni minimalizam.
Posebno kulturno očuđenje i tekstnu ugodu pričinja Užarevićevo vlastito iskušavanje u lirskoj minijaturi, objelodanjeno 1999. u knjizi Nakon svega, otiskano ovdje u Vinkovcima, a začuđujuće u istovremeno zgusnutim i posve dubinski osvježujućim iskustvima i preprofinjenoj sofisticiranosti! Mađerove su Slavonske minijature iz 1975. tom knjigom dobile veliku i istodobno diskretnu repliku na svoju stratešku, neeksplicitnu, ali jasnu tezu, pa je knjigu pjesama Nakon svega držati mikroegzistencijskim titrajima iz same podnebne esencije.
Ovaj je naš nacionalno-orijentirni i presudni mislitelj o poeziji, pisao, kao kritičar i implicitni povjesničar književnosti, i o barem troje vinkovačkih te šokački paradigmatskih autora: o citatnom i rahlo-tamnom autoru Šokačkih varijacija - Vladimiru Kovačiću, klasiku i povjesniku šokaštva Vladimiru Remu te o najznačajnijoj šokačkoj pjesnikinji novog milenija Vlasti Markasović!
Iznimno aktivan
U knjizi Nav i raj - za koju je primio nagradu za književnoznanstvenu knjigu godine - susrećemo Pavličića kao nazorologa, kao istražitelja opusa Vladimira Nazora, koji je nepobitno jako ime u hrvatskoj književnoj povjesnici, a još nepobitnije poprilično površno i sve površnije čitan autor. Stoga Pavličić prolazi stihovno opsežnijim oblicima iz Nazorova opusa, jer mu je to i tezom – da je baš tamo - taj - projektivno najodčitljiviji Nazor. Nazor koji bjelodani tekstove u punoj konceptnoj opravi - s planom i idejom te zahvatom u svjetonazorsku intervenciju i sugestiju, koja potiče svaki mogući dijalog humanističkog - navodi se u obrazloženju.
Pavličić ovdje nastavlja kontinuitet svoga književnoznanstvenoga čestoga bavljenja stihovnim fenomenima. To je potvrdio nizom prijašnjih naslova: Stih u drami & drama u stihu, Sedam interpretacija, Stih i značenje, Moderna hrvatska lirika, Mala tipologija moderne hrvatske lirike, Vrijeme u pjesmi.
- Pavlu Pavličiću nagradom čestitamo i zahvaljujemo na jasnom poticaju našim općim metodološkim i studijskim iščitavanjima, ali i pozorno fokusiranim čitanjima i uvažavanju klasičnog našeg modernog autora Vladimira Nazora - navodi Odbor. N.Vekić.

 

dvojica
akademika ovogodišnji laureati
Akademik Užarević

laureat za životno djelo

Iz Osijeka i Vinkovaca gledano, nije zaboraviti, nego bitno podvući da je prvu svoju samostalnu znanstvenu knjigu objavio 1990. u osječkoj Maloj teorijskoj biblioteci, a u Vinkovcima je 1997. bio urednikom Croatice, knjižnice hrvatske književnosti u 100 knjiga.
Akademik Pavlićić

nagrada za knjigu godine

Pavličić se Nazorovim spjevovima kreće otvarajući fenomene bardovstva, neotradicije, empirijskih sugestija i uronjenosti slobode u nasrtaje povijesti. Dakako, pismo je Pavličićevo tečno i analitično, precizno koncentrirano i istodobno opušteno te sintezno.
Svi su Slavonci pjevači i po naravi pisnici
Danas se ovdje veselimo i divimo Gundinčaninu, brodskom gimnazijalcu, vinkovačkom knjižničnom uredniku te pjesniku i hrvatskom vodećem lirologu - Josipu Užareviću! Najsrdačnije čestita Nagradom za životno djelo svojem dragom gostu i domaćinu istočnohrvatskih književnih projekata! Zahvaljujemo mu iz prostora na kojem je odavno već promišljano da su svi Slavonci pjevači i po naravi pisnici, pa su Užarevićeva lirologija i njegova fina lirika - naša čista sreća! - čulo se u petak na dodjeli nagrada laureatima ovogodišnjih, 24. dana Josipa i Ivana Kozarca, od članova Povjerenstva koje je nagrađene odabralo i svoj izbor obrazložilo. Inače, Danis u započeli polaganjem vijenaca na grobove Kozaraca te na iroslava Slavka Mađera.
NAJČITANIJI SUVREMENIK
Pavao Pavličić, redoviti član HAZU, tajnik Razreda za književnost HAZU i voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru, dvostruki je nagrađenik Dana Josipa i Ivana Kozarca - za životno djelo 1996., kao i za roman 2015. Taj je podatak i dio slike o akademiku Pavličiću kao iznimno aktivnom autoru u dva podjednako razvijena područja: lijepoj književnosti i mudroj književnoznanosti. Kao književnik, vjerojatno je najčitaniji naš suvremenik, a kao znanstvenik dolazi iz same jezgre početka modernih barokističkih istraživanja, krajem 70-ih, i iz odavno temeljno utjecajne Književne genologije (1983.), koja prebiva u kodnom kretanju svakoga suvremenog hrvatskog kritičkog ili znanstvenog te povjesničarskog pisanja o književnosti.
Možda ste propustili...

PRIRODOSLOVNI MUZEJ RIJEKA PARTNER U ČETIRI EU PROJEKTA

Od krškog krajolika do puteva Frankopana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana