Regija
POZNATI LAUREATI

Zlatna plaketa Mikšiću
Objavljeno 26. listopada, 2018.
Gradski Odbor za dodjelu javnih priznanja razmotrio pravovaljane prijedloge
BELI MANASTIR

Uoči 11. studenoga, Dana grada, gradski su oci pozvali stanovnike, udruge, ustanove i institucije s područja grada da predlože nositelje gradskih priznanja - Počasni građanin, Zlatna plaketa Sveti Martin i Povelja grada.


Odbor za dodjelu javnih priznanja, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Robom, razmatrao je pravovaljane prijedloge te je Gradskom vijeću predložio laureate. Ako se vijećnici na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak slože s prijedlozima, Zlatnu plaketu dobit će Boris Mikšić, vlasnik EcoCorteca, a nositeljima gradske povelje postat će Josip Burgund, Vladimir Kedmenec i Josip Molnar.
Kako je obrazloženo, Mikšić je priznanje zaslužio za izniman doprinos u području gospodarskog života.
- Pokrenuo je jednu od prvih investicija u Poslovnoj zoni Zapad gradnjom prve hrvatske tvornice bioplastike, koja je puštena u pogon 2007. godine i koja zapošljava ljude s područja Belog Manastira. Investiranjem u Beli Manastir promiče važnost grada diljem svijeta - istaknuto je. Ističe se i kako svake druge godine organizira europski skup distributera na kojemu sudjeluju osobe iz 40-ak zemalja, a inicijator je i procesa stvaranja prijateljskih odnosa između Cambridga iz Minesote i Belog Manastira, kao i sponzor prvog službenog posjeta delegacije iz SAD-a u povodu Dana Belog Manastira 2016. godine. Imalo se u vidu kako u njegovoj tvornici radi 40 ljudi te kako će ih u novom, nedavno otvorenom pogonu, raditi još deset. Jedan od nositelja gradske povelje trebao bi biti Josip Burgund iz Branjina Vrha zbog volonterskog rada. Bio je gradski vijećnik i predsjednik VMO-a Branjin Vrh. Zbog doprinosa gospodarskom i društvenom životu za nositelja Povelje predložen je Vladimir Kedmenec, bivši dogradonačelnik.
- Dugogodišnji je predsjednik HKUD-a i član brojnih udruga. Bio je direktor tvrtki TADO i Stanouprava, a dobio je i priznanje Mohácsa za prekograničnu suradnju i zbližavanje dvaju gradova - obrazložno je. Treći nositelj gradske povelje je vatrogasac Josip Molnar.
Vatrogastvom se bavi od 1985. godine, dugogodišnji je član DVD-a Beli Manastir i jedan od inicijatora obnove njegova rada. Začetnik je ideje o organiziranju natjecanja za djecu i mladež Igre vatrogasne mladeži DVD-a, dobitnik priznanja za posebne zasluge u vatrogastvu HVZ-a te je zaslužan za brojna prijateljstva belomanastirskog DVD-a s DVD-ima iz zemlje i inozemstva.
Ivica Getto
Bez "gradskih ključeva"
Već nekoliko godina, pa tako ni ove, nitko neće biti imenovan titulom "počasni građanin" jedinog baranjskog grada. ‘‘Gradske ključeve‘‘ dobile su do sada samo dvije osobe, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks. U posljednje vrijeme nisu dodjeljivane ni Zlatne plakete, koje su prije najčešće završavale u vitrinama državnih tajnika, pomoćnika ministara ili ministara. Među ostalima, dobili su ih Božidar Kalmeta, Vinko Mladineo, Grga Ivezić, Ivan Bračić... Uglavnom su obrazložene zaslugama za jedini baranjski grad, najviše zbog lobiranja prilikom dodjela državnog novca za razne investicije. Prošle godine Zlatne plakete dodijeljene su dr. Antunu Zovaku i Veri Sobonji, a povelje trima gradskim KUD-ovima i Dežeu Kučeri.
Možda ste propustili...

U MJESECU KNJIGE

Susret s Ivanom Baranom

NA TEMELJU UREDBE O USLUŽNIM PODRUČJIMA

Komunalac Županja postaje podružnica VVK-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNIVERZALOVA NOVA DIGITALNA USLUGA

e-groblje: Tražilica pokojnika s lociranjem grobnog mjesta

2

ŽUPANJA POMAŽE I U OVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Zatraženo uvođenje dodatnih kriterija za stipendiranje studenata

3

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN KUHARA I SLASTIČARA

Učenici izrađivali slastice na moderan način