Regija
SLUČAJ DVORANA

Tvrtka Jet-Set zatrpava čuvenu jamu u Babinoj Gredi
Objavljeno 25. listopada, 2018.
Županija je posao povjerila tvrtki Jet-Set iz Vrbanje, rok završetka je 60 dana, iz škole učenike pozivaju na oprez
BABINA GREDA - Nakon dugih priprema, sređivanja papirologije, ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti te odabira izvođača radova, jučer je i službeno počelo zatrpavanje građevinske jame, čime će se konačno osigurati preduvjet za gradnju školske sportske dvorane u Babinoj Gredi i prekinuti agonija mještana, posebice učenika koji ju već godinama nestrpljivo očekuju.
Riječ je o šest metara dubokoj jami koja već gotovo četiri godine zjapi prazna jer je gradnja dvorane naglo prekinuta, a novo rješenje za nastavak gradnje teškom se mukom uspjelo pronaći. Kamen temeljac, podsjećamo, postavljen je u travnju 2014. i objekt je trebao biti završen u proljeće 2016. Ministarstvo je tada posao dodijelilo građevinskoj tvrtki iz Sv. Ivana Zeline, no ubrzo su se počeli javljati problemi u dinamici izvođenja radova i izvođač je završio u stečaju. Umjesto sportske dvorane babogredski učenici s prozora školskih učionica i danas gledaju duboku jamu obraslu korovom i šikarom, u koju se slijevaju podzemne vode i sadržaj septičkih jama. Vukovarsko-srijemska županija, u čijoj je nadležnosti daljnja realizacija toga projekta, početkom siječnja je u konzultacijama sa stručnjacima procijenila da je jamu najbolje zatrpati i potom krenuti u gradnju dvorane.
- Zbog neodgovornog izvođača radova, koji je na sudu s Ministarstvom, i zbog nesigurnosti do sada izvedenih radova i proteka dosta vremena odlučili smo se ići na preprojektiranje. Ovo je bio splet nesretnih okolnosti i od samog početka sve je išlo kako ne treba i najteže je sada ispravljati krive Drine. Jama će se zatrpati i sve će se raditi iznad zemlje - objasnila nam je tada pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić. Prekjučer je izvijestila OŠ Mijata Stojanovića i Općinu Babina Greda da u srijedu, 24. listopada (jučer, nap.a.), počinje zatrpavanje građevinske jame. Vukovarsko-srijemska županija kao investitor buduće školske sportske dvorane sklopila je ugovor s tvrtkom Jet-Set d.o.o. iz Vrbanje. Projektnu dokumentaciju izradio je Građevinski fakultet Osijek, a građevinski nadzor obavlja Juing d.o.o. iz Vinkovaca. Rok izvođenja radova je 60 dana. Općinski načelnik Babine Grede Josip Krnić objašnjava da se za tu najmjenu neće koristiti zemlja, kako mnogi mještani misle pa negoduju, nego će se za zatrpavanje građevinske jame u slojevima koristiti nabijeni šljunak u kombinaciji s takozvanim mršavim betonom.
Iz OŠ Mijata Stojanovića izvijestili su učenike o početku radova i pozvali ih na oprez. S obzirom na povećan promet zbog vozila koja će u sljedeća dva mjeseca dolaziti do školskog dvorišta, zamolili su učenike da u školu ne dolaze puno ranije, nego deset minuta prije početka nastave, i da se zbog vlastite sigurnosti ne približavaju građevinskoj jami.
Marija Lešić Omerović
Dvodijelna školska dvorana
Na zajedničkom sastanku županijskih i općinskih čelnika održanom sredinom lipnja u Babinoj Gredi razmotreno je pet ponuđenih opcija. Zajednički je donesena odluka o gradnji dvodijelne školske sportske dvorane, s borilištem dimenzija trodijelne dvorane 27 x 45 metara, na čemu su Babogredci cijelo vrijeme inzistirali. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je osiguralo većinu sredstava, gradnju dvorane iznosima od po 3.000.000 kuna financirat će Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda, koja se morala kreditno zadužiti.
Josip Krnić, načelnik Babine Grede:

Očekujem da se do kraja ožujka 2019. potpiše ugovor s izvođačem i da intenzivno počne gradnja sportske dvorane. I nema razloga da na početku školske 2020./2021. dvorana ne bude u funkciji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike