Osijek
ISKUSTVA IZ STUDENTSKOG RADA U BOLNICI

Studenti: Vozimo pokojnike pa onda razvozimo večeru
Objavljeno 25. listopada, 2018.
Studenti tvrde kako se u KBC-u nedovoljno brinu o higijenskim standardima

Znalo se dogoditi da odvezemo pokojnika na patologiju i nakon toga razvozimo večeru, koju sestre poslije dijele pacijentima. Iako koristimo rukavice i dezinficiramo ruke, mislim da nitko ne bi želio jesti hranu kojom rukuje čovjek koji je prije toga ‘rukovao‘ s pokojnikom - riječi su jednoga od nekoliko studenata sa sličnim iskustvima, koji su radili kao nosači, odnosno vozači bolesnika i umrlih u KBC-u Osijek.

Nakon što smo prije nešto manje od mjesec dana pisali o neobičnom oglasu osječkog Studentskog centra/servisa kojim KBC Osijek traži više studenata za obavljanje težih fizičkih poslova u bolnici i u bolničkom krugu, između ostalih i spomenutoga, studenti (podatci poznati redakciji) odlučili su prekinuti šutnju i anonimno nam ispričati svoju verziju priče kako bi, kažu, upozorili na niz nepravilnosti u radu te netočne podatke navedene u tom oglasu."Pri razvoženju večere moramo otvoriti kontejner i s tacne uzeti kartončić da vidimo na koji kat i odjel ide navedeni kontejner. To ne može biti higijenski ni prema najnižim standardima", nastavlja student do posebno problematičnog dijela. "Na pojedinim odjelima, posebno zaraznom, dolazio sam u sukob sa sestrama oko upotrebe rukavica pri prijenosu pacijenata. One su tvrdile da imaju rukavice samo za sebe i da ih mi prečesto mijenjamo iako su upute iz intrahospitalne bile da tijekom prijenosa rukavice mijenjamo svaki put kad odložimo pacijenta", upozorava naš sugovornik.
Rad na visini
Također, od lipnja ove godine, tvrde naši sugovornici, studenti nosači zaduženi su i za skidanje rešetki s ventilacije i njihovo čišćenje na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL), čime se, kažu, ugrožava njihova sigurnost. "Za obavljanje tog posla potrebno je penjanje na ljestve jer se ventilacija nalazi na otprilike tri metra visine (stara zgrada kirurgije). Prije su to radili zaposlenici tog odjela, ali su prestali kada su im rekli da bolnica neće odgovarati ako oni padnu s ljestvi radeći taj posao. Na pitanje tko će odgovarati ako mi padnemo nisu znali odgovoriti", prepričava student koji je radio godinu dana u osječkoj bolnici.Poslove nosača i vozača pacijenata i pokojnika u osječkoj bolnici obučeni studenti obavljaju unatrag dvije i pol godine - prvo moraju proći liječnički pregled, položiti zaštitu na radu i odslušati predavanje o intrahospitalnim infekcijama. Prije studenata na tim su mjestima uz bolničko osoblje bili zatvorenici na probaciji, što se zbog različitih razloga pokazalo neuspješnim. Prije, tvrde studenti, STUC i KBC nisu radili zajedničke oglase za više poslova kao danas, nego je za svaki studentski posao izlazio poseban oglas i svatko je znao točno što radi i za što je zadužen, a satnica je bila 20 kuna.
Sve više poslova
"Početkom ljeta počeli su uvoditi te nove poslove za nosače. Kad god bi netko od stalnih zaposlenika predložio da se neki posao prebaci na studente, to bi se i uvažilo", tvrdi sugovornik. Tako se u posljednjem oglasu upozorava studente da za satnicu od 23 kune trebaju biti spremni za rad i na drugim fizičkim poslovima na koje će se rotirati po službama prema potrebi – s ekipom majstora na održavanju, čišćenju i prenošenju materijala, na utovaru i istovaru u skladištu arhiva, u praonici rublja, a prema potrebi i u kuhinji. Zamišljeno je da student jedan dan bude nosač, dva dana vozač rublja, da treći dan radi s tehničkom službom, a u praksi, tvrde studenti, tomu nije tako. "Dođe poziv i dispečer te uputi što trebaš raditi. U jednom trenutku možeš voziti pokojnika i bolesnika pa odmah nakon toga i hranu", ističe student. Napominje da nosači razvoze kontejnere s hranom za večeru radnim danima i sve obroke tijekom vikenda, a doručak i ručak radnim danom razvoze studenti iz vešeraja. "Vozači iz kuhinje dovezu sedam kontejnera s hranom pred internu kliniku i u podrum pred dizalo nove kirurgije. Nakon toga mi kontejnere razvezemo po odjelima. Do prije nekih godinu dana to su radile čistačice s navedenih odjela, međutim, zbog povećanja opsega posla, tvrde, one to više nisu u mogućnosti raditi. Je li to uistinu tako, ne bih htio suditi", napominje. Dodaje da su zaposleni nosači mijenjali raspored sebi u korist kako bi studenti dobili teže poslove - rad na CHOP-u, odnosno hitnom prijemu."Što se tiče posla studenta nosača/vozača, bolnica se dijeli na CHOP, odnosno hitni prijem i krug, u koji pripadaju sve dvorišne zgrade i odjeli. U noćnim su smjenama u početku bila po dva studenta - jedan na CHOP-u i jedan na krugu, i to u paru s jednim stalnim zaposlenikom. Ti su zaposlenici počeli mijenjati raspored tako da bi dva studenta bila na CHOP-u, gdje je dmnogo više posla i često nije bilo stajanja do jutra", prepričava student osvrćući se na tezu kako je u noćnim smjenama mnogo manje posla nego u jutarnjim. Kažu i da radno vrijeme u praksi nije onakvo kakvo je u oglasu navedeno.
Najbolji najgori posao
"Za razliku od onoga što piše u oglasu, radi se u četiri smjene, a ne u tri po osam sati. Radi se cijeli dan i noć u smjenama od 7 do 19 i od 19 do 7 sati te od 7 do 14 i od 13 do 20 sati. U sve su te četiri smjene raspoređeni studenti, koji preuzimaju najveći dio poslova nosača/vozača bolesnih i umrlih", objašnjava student koji je gotovo cijelu godinu radio u KBC-u. "Rad noću, vikendom, praznicima i blagdanima nije dodatno plaćen, jer je tako ispregovarano sa STUC-om, a kad bi nam KBC plaćao te dodatke, postali bismo im neisplativi. Naravno da nitko ne želi raditi za Uskrs ili Božić, jer satnica je ista i onda ako ne dođeš, a u rasporedu si, letiš. Zamislite koliko bi novca, primjerice, McDonald‘s uštedio da to radi", ističe. Sugovornoci iznose i druge probleme. "Plaća je uvijek kasnila bar nekoliko dana, atmosfera i odnos većine zaposlenika prema studentima su katastrofalni, čast iznimkama", kaže drugi student.Naši sugovornici na kraju zaključuju da je to, citiramo, "nažalost, najbolji najgori studentski posao u Osijeku". A zašto? Tvrde da je u odnosu prema prosječnim satnicama drugih poslova koji se nude studentima u Osijeku to relativno dobro plaćen posao, uz koji se može dobro zaraditi, jer im KBC izlazi u susret u dogovoranju smjena. U Zagrebu, tvrde, studenti neće ni pogledati oglas za posao u kojemu je satnica manja od 25 kuna. "Može se zaraditi jako dobar džeparac ili pristojna plaća i do šest tisuća kuna. Ako želiš raditi, imaš vremena i volje, možeš skupiti i 300 sati, ali moraš biti spreman istrpjeti mnoge stvari", kaže student.Prošlog petka u Hrvatskom saboru usvojen je Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji bi uskoro trebao stupiti na snagu. Taj će zakon štititi studente, a više kontrolirati poslodavce koji će, prema njegovim odredbama, između ostaloga, studentima morati isplatiti 50 % veću satnicu kada rade noću, blagdanom, praznikom, nedjeljom i prekovremeno.
Jasenka Pejaković
ŠTO KAŽU U RAVNATELJSTVU KBC-a
“Studenti koji rade na poslovima prijevoza bolesnika i umrlih ne razvoze kontejnere za hranu. Za unošenje kontejnera s hranom u lift (bez prijevoza kontejnera od Odjela za prehranu) zadužen je jedan student, koji ne radi na poslovima nosača bolesnika i umrlih”, stoji u očitovanju Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Upitani brane li medicinske sestre studentima mijenjanje rukavica pri prijenosu pacijenata, odgovaraju kako je prema Postupniku za primjenu rukavica koji definira primjenu zaštitnih sredstava, mijenjanje i nošenje rukavica “zaštitne rukavice obavezno nositi pri premještaju bolesnika s kreveta na nosila i obrnuto kada postoji mogućnost kontakta s krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika (prilikom prijevoza bolesnika rukavice se skidaju i na odredištu oblače druge za ponovno premještanje bolesnika)”. Ističu da je “svako ponašanje s pacijentima propisano stručnim postupcima”. Dodaju da je uz navedeni postupnik komplementarno postupanje u skladu s nacionalnim preporukama Mojih 5 trenutaka za higijenu ruku. “Svi djelatnici, studenti i medicinske sestre prošli su edukaciju i detaljno su upoznati s Postupnikom, a nadzor nad poštivanjem navedenog postupnika se vrši svakodnevno od strane Jedinice za kontrolu bolničkih infekcija KBCO.”

Na pitanje je li istina da su studenti zaduženi i za skidanje i čišćenje rešetki s ventilacije na JIL-u te tko jamči za njihovu sigurnost, odgovaraju: “Jednom tjedno dva studenta zajedno s djelatnikom strojarske energetike čiste ventilaciju. Svi studenti na tim poslovima položili su zaštitu na radu, odslušali su predavanja intrahospitalnih infekcija i prošli su liječnički pregled. Dakle, KBC Osijek je poduzeo sve mjere osposobljavanja za rad studenata na siguran način”, kažu u očitovanju koje zaključuju odgovorom na pitanje o pritužbama studenata i neuvećanu satnicu za noćni rad, praznicima i nedjeljom: “Satnica studenata iznosi 23 kune i ista je dogovorena sa Studentskim centrom. Nismo zaprimili ni jednu pritužbu studenata niti su izrazili nezadovoljstvo trenutnom cijenom sata rada, već suprotno, KBC Osijek redovito zaprima upite za dodatnim zapošljavanjem zainteresiranih studenata”, kažu iz Ravnateljstva KBC-a Osijek.
MILINOVIĆ: NISMO ZAPRIMILI PRIGOVORE
Na upit jesu li do sada u Studentskom servisu zaprimili bilo kakve usmene ili pisane pritužbe studenata vezano uz rad i obavljanje studentskih poslova u KBC-u Osijek, rukovoditelj Studentskog servisa Tihomir Milinović odlučno odgovara: “Nikada na bilo koji način nismo zaprimili ni jednu pritužbu vezano uz te poslove, čak ni anonimno.” Tvrdi da uvijek idu maksimalno u korist studentima, te da mu je osobno žao što mu se nitko nije obratio ako problema uistinu ima. “Moja su vrata za sve studente uvijek otvorena”, dodaje. Što se tiče, kako tvrde studenti, “neplaćenog noćnog rada, blagdanima, praznicima i nedjeljom”, Milinović kaže da je, s obzirom na to da postoji ta mogućnost, dogovorena za sve ista satnica za sve smjene jer je radno vrijeme bolnice od 0 do 24 sata te radi lakšeg dogovora među studentima. “Najviše je posla”, tvrdi, “ujutro. Devedeset posto posla studenti odrade od 7 do 15 sati “, kaže Milinović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPCI PROSVJEDUJU

Dezinfekcija ruku je obvezna, a što s kolicima za kupce?

2

ESKALIRALI PROBLEMI S PARKIRANJEM U GČ TVRĐA

Vijenac oaza besplatnog parkiranja, stanari očajni

3

BEZ OTKAZIVANJA

Zakupci ne izlaze iz lokala