Kultura
POČINJU DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Vrijedna nagrada i Ivanu Trojanu
Objavljeno 25. listopada, 2018.
VINKOVCI - Polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te na grob Miroslava Slavka Mađera na Gradskome groblju u Vinkovcima počet će tradicionalni, 24. Dani Josipa i Ivana Kozarca, književno-znanstvena manifestacija utemeljena na promoviranju zavičajne književnosti i tradicije, a koja se održava od 25. do 27. listopada u Vinkovcima.
U sklopu manifestacije u četvrtak, 25. listopada, u 14 sati održat će se program "Matiji Antunu Reljkoviću u čast", uz 220. obljetnicu smrti u suradnji s Gimnazijom "M. A. Reljković".
U petak, 26. listopada, u 13 sati održat će se program "Živi kapitali", u sklopu kojeg će desetak istaknutih hrvatskih književnika posjetiti srednje i osnovne škole te učenicima čitati svoja djela. U 15 sati je otkrivanje spomen-ploče Miroslavu Mađeru na zgradi Općinskog suda, a u 16 sati u Gradskoj vijećnici Grada Vinkovaca održat će se dodjela književnih i znanstvenih nagrada ‘‘Josip i Ivan Kozarac‘‘.
Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena akademiku Josipu Užareviću. Godišnju nagradu za knjigu godine u području književnosti primit će Dubravka Oraić Tolić za knjigu ‘‘Doživljaji Karla Maloga‘‘, dok će godišnju nagradu u području znanosti dobiti Pavao Pavličić za knjigu ‘‘Nav i raj‘‘. Poveljom uspješnosti nagrađen će biti Antun Toni Bartek za dječju književnost za knjigu ‘‘Male riječi koje rastu‘‘, Ivan Trojan za književne znanosti za knjigu ‘‘Malo pa ništa‘‘, Krešimir Mićanović za područje jezikoslovne znanosti za knjigu ‘‘Varijacije na temu jezika i varijanata‘‘ te za knjigu poezije Franjo Džakula za publikaciju "San o zelenom otoku‘‘.
Na kraju drugog dana manifestacije u 16.30 održat će se manifestacija ‘‘Putevima Jose i Ive Kozarca‘‘ te prijam sudionika kod župana Bože Galića i voditelja Uprave šuma Vinkovci Damira Dekanića u Lovačkoj kući na Kunjevcima.
Ovogodišnji Dani Josipa i Ivana Kozarca završit će u subotu, 27. listopada u 10 sati u Kavani Aurelia ‘‘Jutrom poezije‘‘ učenika srednjih škola, uz 160. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca i uz spomen na nedavno preminulog Milana Maćešića. M.K.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike