Dome slatki dome
STILSKA RAZNOLIKOST

Igra detaljima stvara atmosferu
Objavljeno 25. listopada, 2018.
Detalji predstavljaju fine začine koji će u konačnici dati karakter prostoru

Prostorne vrijednosti stvaraju se projektiranjem, pojačavaju opremanjem te naglašavaju primjenom različitih detalja koji daju identitet prostoru, ali i oslikavaju osobnost onih koji žive u njemu.


Stambeni prostor najčešće odražava stil života i ukuse svojih ukućana, posebice onih koji imaju mogućnost dom urediti prema vlastitim željama. Oni drugi, u iznajmljenim stanovima ili kućama, te unaprijed nametnutim okruženjima, pokušavaju detaljima unijeti osobnost i na taj način već definirani prostor približiti i prilagoditi svojim potrebama.

Karakter

"Duh mjesta" koji će odražavati stil života i stvarati atmosferu doma kreira svaki pojedinac u vlastitom stambenom okruženju, bez obzira na eventualnu suradnju ili stalnu uključenost stručnjaka u proces uređenja i opremanja. Detalji predstavljaju fine začine koji će u konačnici dati karakter prostoru. Igra detaljima može zahtijevati određeno predznanje kako se prostorno ne bi sukobili elementi izrazite umjetničke ili neke druge vrijednosti s onima kategoriziranim kao kič. Osim toga, opterećenost prostora detaljima, kao i neprimjerena stilska raznolikost, mogu biti rješenja u kojima se od prevelikog broja različitih elemenata kvalitativno ne ističu oni koji bi doista trebali.

Skulpture

Ovakve kombinacije primjerene su za one istančanog ukusa s pravom mjerom za odnos kvalitete i kvantitete, a ostalima preporučujemo posavjetovati se sa stručnim osobama oko postave ili odabira samih detalja.

Identitet prostoru te sliku osobnosti dat će biblioteke integrirane u prostore dnevnog boravka, umjetničke slike i skulpture, koje će stvarati galerijske ugođaje, suveniri s putovanja iz različitih dijelova zemlje i svijeta, koji će prostor na osobit način činiti multikulturalnim, glazbeni instrumenti, koji će nijemo svjedočiti o glazbenim vrijednostima, predmeti vlastite izrade, kojima pojedinci izražavaju svoje talente itd.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Osobiti komadi
Osim dekorativnim predmetima, identitet se može naglasiti i osobitim komadima namještaja, koji svojim dizajnom dekoriraju prostor. Primjena psihe u ulaznom prostoru, dijelu boravka ili spavaće sobe, s izrazito dekorativnom, a ne nužno i uporabnom funkcijom, bit će pravi odabir za mnoge domove.Kombinacija psihe u klasičnoj izvedbi, s modernom foteljicom dojmljiv je i neobičan detalj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike