Objavljeno 23. listopada, 2018.
Ocjenuje se sve, ali na kraju uvijek prevagne tijesto, kaže Boris Ostojić, master instruktor
Dobar priprematelj pizze uvijek je tražen u pizzerijama i restoranima, a naročito u ljetnim mjesecima na obali, kaže Andrej Kristek, nastavnik struke u Ugostiteljsko-turističkoj školi i koordinator Kupa pizzaiola.
Riječ je o natjecanju u pripremanju pizza, koje je u utorak u osječku školu dovelo desetak školovanih natjecatelja iz regije. Pobjednici, odnosno osvajači prvih triju mjesta, osvajaju plasman na državno natjecanje u pripremanju pizza, gdje će se natjecati po tri predstavnika triju hrvatskih regija koje će izlučiti natjecanja u Splitu i Prelogu.
- Cilj je promocija upravo tog dijela kulinarstva, škole, regije i cijele struke - kaže Kristek. Natjecatelji su trebali pripremiti pizzu s namirnicama po svome izboru u dva primjerka - jednu za stručni žiri, drugu za publiku. Boris Dominković iz Lipova hlada osmislio je pizzu slavonskog štiha u nešto drukčijem izdanju.
- Umjesto baznog umaka od rajčice, imamo bazu od dimljenog sira i mozzarelle. Na to ide malo rukole, pečeni, prethodno marinirani, svinjski kare u kockicama, pečena paprika i začinjeni svježi krem-sir te kukuruz - kaže Dominković. A Boris Ostojić, master instruktor za pripremanje pizza i član stručnog žirija, kaže da se boduje sve.
- Gleda se stupanj pečenja, kombincija sastojaka, kvaliteta namirnica, izgled, ali ipak prevagne tijesto - kaže Ostojić. Najbolja pizzaiola nagrađena je i novčanom nagradom vrijednom tisuću kuna, a drugo i treće mjesto poklon-bonovima glavnih sponozora Dukata i Podravke.
Kup pizzaiola održan je u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom, udrugom Pizzaiola te Udrugom kuhara Osječko-baranjske županije. Riječ je o nastavku prošlotjedne manifestacije Gourmet tjedan Slavonije, Baranje i Srijema.
Jasenka Pejaković
CIJELI TJEDAN AKTIVNOSTI U ŠKOLI
U srijedu se u školi održava radionica o pripremanju pizze, a u četvrtak će se prezentirati način gotovljenja i posluživanja jela osoba s invaliditetom. U četvrtak je na rasporedu Zlatna kuna - prvo natjecanje mladih chefova u pripremanju jednostavnog menija u tri slijeda. Natjecatelji iz Dubrovnika, Splita, Pule, Opatije te regionalnih partnerskih škola pripremat će jela koristeći se domaćim slavonskim i baranjskim namirnicama. Tjedan će se završiti okruglim stolom Centri kompetencija, čiju titulu nosi i ova osječka škola - ugostit će se druge škole imenovane centrima u području turizma i ugostiteljstva.