Osijek
UGOSTITELJSKA ŠKOLA

Deset kuhara okušalo
se na Kupu pizzaiola
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Ocjenuje se sve, ali na kraju uvijek prevagne tijesto, kaže Boris Ostojić, master instruktor

Dobar priprematelj pizze uvijek je tražen u pizzerijama i restoranima, a naročito u ljetnim mjesecima na obali, kaže Andrej Kristek, nastavnik struke u Ugostiteljsko-turističkoj školi i koordinator Kupa pizzaiola.


Riječ je o natjecanju u pripremanju pizza, koje je u utorak u osječku školu dovelo desetak školovanih natjecatelja iz regije. Pobjednici, odnosno osvajači prvih triju mjesta, osvajaju plasman na državno natjecanje u pripremanju pizza, gdje će se natjecati po tri predstavnika triju hrvatskih regija koje će izlučiti natjecanja u Splitu i Prelogu.
- Cilj je promocija upravo tog dijela kulinarstva, škole, regije i cijele struke - kaže Kristek. Natjecatelji su trebali pripremiti pizzu s namirnicama po svome izboru u dva primjerka - jednu za stručni žiri, drugu za publiku. Boris Dominković iz Lipova hlada osmislio je pizzu slavonskog štiha u nešto drukčijem izdanju.
- Umjesto baznog umaka od rajčice, imamo bazu od dimljenog sira i mozzarelle. Na to ide malo rukole, pečeni, prethodno marinirani, svinjski kare u kockicama, pečena paprika i začinjeni svježi krem-sir te kukuruz - kaže Dominković. A Boris Ostojić, master instruktor za pripremanje pizza i član stručnog žirija, kaže da se boduje sve.
- Gleda se stupanj pečenja, kombincija sastojaka, kvaliteta namirnica, izgled, ali ipak prevagne tijesto - kaže Ostojić. Najbolja pizzaiola nagrađena je i novčanom nagradom vrijednom tisuću kuna, a drugo i treće mjesto poklon-bonovima glavnih sponozora Dukata i Podravke.
Kup pizzaiola održan je u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom, udrugom Pizzaiola te Udrugom kuhara Osječko-baranjske županije. Riječ je o nastavku prošlotjedne manifestacije Gourmet tjedan Slavonije, Baranje i Srijema.
Jasenka Pejaković
CIJELI TJEDAN AKTIVNOSTI U ŠKOLI
U srijedu se u školi održava radionica o pripremanju pizze, a u četvrtak će se prezentirati način gotovljenja i posluživanja jela osoba s invaliditetom. U četvrtak je na rasporedu Zlatna kuna - prvo natjecanje mladih chefova u pripremanju jednostavnog menija u tri slijeda. Natjecatelji iz Dubrovnika, Splita, Pule, Opatije te regionalnih partnerskih škola pripremat će jela koristeći se domaćim slavonskim i baranjskim namirnicama. Tjedan će se završiti okruglim stolom Centri kompetencija, čiju titulu nosi i ova osječka škola - ugostit će se druge škole imenovane centrima u području turizma i ugostiteljstva.
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike