Kultura
CAMERATA CANTILLY VEČERAS KONCERTIRA U OSJEČKOJ TVRĐI

Osam klasičnih puhača i kontrabas
Objavljeno 23. listopada, 2018.
OSIJEK
U sklopu Osječke glazbene srijede i Koncertnog ciklusa Grada, početak glazbene sezone 2018./2019. rezerviran je za nastup neobičnog puhačkog ansambla, kakav Osječani još nisu čuli. Na prvom koncertu sedme glazbene sezone danas (srijeda, 24. listopada) u 19.30 u crkvi Sv. Križa u Tvrđi (Trg Vatroslava Lisinskog 3) nastupit će samoborski ansambl Camerata Cantilly. Koncert je podruprlo Ministarstvo kulture, a ujedno je dio obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. Na programu će biti djela Georgea Gershwina, Franza Lachnera, Johanna Nepomuka Hummmela, Ludwiga van Beethovena i Ante Grgina.
Camerata Cantilly utemeljena je 2014. u Samoboru kao komorni sastav puhaćih glazbala, jedini takvog tipa u Hrvatskoj. Jezgru ansambla čini klasični puhaći oktet sastavljen od para oboa, klarineta, rogova i fagota, kojem je dodan jedan gudački instrument - kontrabas. Osnivač i umjetnički voditelj ansambla je klarinetist Mihael Paar. Oboe sviraju Vittoria Palumbo i Katarina Grubić, klarinetist je, uz Mihaela Paara, Dunja Paprić, na rogovima muziciraju Miro Markuš i Zoran Katić, fagotisti su Aleksandar Čolić i Vasko Lukas, a kontrabasistica Helena Babić.
Premijerni koncert ansambla, održan u lipnju 2014., potvrdio je da je riječ o novoj snazi na domaćoj glazbenoj sceni. Ansambl je u međuvremenu ostvario niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, kako u sklopu koncertnih ciklusa tako i u sklopu međunarodnih festivala, te je osim standardnog repertoara u svoje programe uvrstio i obrade djela pisanih za velike simfonijske orkestre, glazbu 20. i 21. stoljeća te ono što posebno plijeni pozornost - novonastala djela skladana upravo za Cameratu. Francuski skladatelj V. A. Jockin i slovenski skladatelj A. Misson posvetili su svoja djela Camerati Cantilly, koja ih je praizvela s velikim uspjehom te ih uvrstila u svoj repertoar. D.Kć.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike