Novosti
PREGOVORI S EU-OM

Srbija u prosincu otvara tri poglavlja?
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Srbija će na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu 10. prosinca otvoriti nova poglavlja u pregovorima s EU-om, objavila je u ponedjeljak Radiotelevizija Srbije, pozivajući se na diplomatske izvore u EU-a.
Točan broj poglavlja ovist će o izvješću Europske komisije i ocjeni stanja vladavine prava u Srbiji, koje će biti dostavljenio zemljama članicama početkom studenoga, javio je dopisnik RTS-a iz Bruxellesa.
Austrija je, kao predsjedateljica Unijom, namjeravala u znak dobre volje prema Srbiji u listopadu organizirati međuvladinu konferenciju na kojoj bi bilo otvoreno poglavlje devet - o financijskim uslugama, ali od toga se odustalo jer je više zemalja članica zatražilo da se prije toga upozna s izvješćem o vladavini prava, navode izvori RTS-a. Srbija trenutačno u proceduri pred radnim tijelima Europskog vijeća ima pet pregovaračkih poglavlja, a Beograd se nada da bi u prosincu mogao otvoriti dva do tri: poglavlje 17 - o ekonomskoj i monetarnoj politici, 18 – o statistici, i poglavlje devet o financijskim uslugama. Članice EU-a odlučit će o suglasnosti za otvaranje novih poglavlja na temelju izvješća EK o napretku Srbije. Pozivajući se na ocjene poznavatelja tog procesa, RTS navodi da će neka od tri očekivana poglavlja “svakako biti otvorena u prosincu“, uz ocjenu da eurointegracije Srbije i Balkana do sada "ipak nisu doživjele onakav zamah kakav se očekivao kada je objavljena Strategija EU-a za zapadni Balkan".H
Možda ste propustili...