Novosti
JE LI OVO KRAJ HRVATSKE BRODOGRADNJE?

Štrajk u Uljaniku: Radnici traže ostavku predsjednika Uprave i isplatu plaće za rujan
Objavljeno 23. listopada, 2018.

Oko 1500 radnika Uljanika u ponedjeljak je, nakon što su stupili u štrajk, izišlo na ulice Pule, a predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac rekao je kako traže da Uprava dođe pred radnike, da im objasni zašto nema plaće za rujan te da predsjednik Uprave Gianni Rossanda dade ostavku.


Radnike su na središnjem trgu - Forumu dočekali pulski gradonačelnik Boris Miletić, njegov zamjenik Robert Cvek i istarski župan Valter Flego, no oni se nisu zaustavili, kao što je bio običaj tijekom prosvjeda u rujnu, nego su ih ignorirali, a uz povike protiv IDS-a i gradske uprave nastavili su dalje. "Uljanikovi radnici negoduju prema svima, pa tako i prema lokalnoj samoupravi, no svi dobro znaju kako lokalna uprava u Uljaniku ima samo 0,3 posto vlasništva i da, nažalost, svoj problem ne mogu riješiti na Forumu, nego jedino na Markovu trgu", rekao je Miletić novinarima. Dodao je kako se država, koja ima 25 posto dionica, nije udostojila niti predložiti članove Nadzornog odbora, a kamoli učiniti nešto više. "Na taj je način vrlo jasno pokazala koja je njezina odgovornost prema brodogradnji u Hrvatskoj. Znamo da je Uljanik grupa danas 75 posto hrvatske brodogradnje - stoga, osim ovog dijela koji se odnosi na isplatu plaća za rujan, trebamo razmišljati koja je budućnost hrvatske brodogradnje", izjavio je gradonačelnik Miletić. Kad je riječ o odnosu Uprave prema radnicima, rekao je kako je ona - koliko je upoznat - Vladi predložila način isplate te plaće, ali oni ne mogu iz mjeseca u mjesec čekati hoće li Vlada dizati jamstva za plaću, nego trebaju razmišljati što je dugoročno održivo za hrvatsku brodogradnju. Istarski župan Valter Flego ocijenio je kako radnici znaju da je prava adresa Markov trg, a ne Forum. "Radnici su upoznati s našim stajalištima te je od iznimne važnosti da smo mi uz radnike, što smo već bezbroj puta poručili", istaknuo je Flego. Na pitanje je li to obračun Zagreba i HDZ-a s Istrom i IDS-om preko Uljanika, Flego je odgovorio kako se takve teme preko leđa radnika ne smiju otvarati. Radnici su nakon Foruma stigli pred zgradu Istarske županije s povicima "Lopovi, lopovi", nakon čega su nastavili hodati gradskim ulicama uz potporu građana. "Tražili smo da Uprava dođe pred radnike i da im objasni zašto nema plaće i zašto nam ljudi odlaze. Tražimo od predsjednika Uprave Giannija Rossande da tijekom današnjeg dana da ostavku te da nova Uprava smijeni postojeću garnituru. To je jedino rješenje za nas", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Dodao je kako od države očekuje da predloži dva preostala člana Nadzornog odbora.

U međuvremenu je priopćeno iz Uljanika kako će Uprava u Nadzorni odbor imenovati Samira Hadžića i Ranka Svečarovskog koji su bili kandidirani na skupštini 16. listopada. H
UVJETI ZA POKRETANJE STEČAJA
Predsjednik Štrajkaškog odbora u “3. maju” Veljko Todorović izjavio je u ponedjeljak da postupak mirenja u tom brodogradilištu nije uspio, da rujanske plaće nisu isplaćene te da su radnici opet u štrajku koji će trajati dok se ne isplate plaće. Radnici “3. maja” prošlog su tjedna pozivali sve vjerovnike i dobavljače da na jedan dan deblokiraju račun tog brodogradilišta. Dana 24. listopada bit će 61. dan neprekidne blokade računa te će time biti ispunjeni uvjeti za pokretanje stečaja.
Možda ste propustili...