Regija
ODVOZ OTPADA

Baranjska čistoća počela čipiranje posuda za otpad
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Više ekipa Baranjske čistoće posude čipira na terenu i korisnike uvodi u bazu podataka
BELI MANASTIR - Nešto više od 12.000 posuda za odlaganje otpada (kanti i kontejnera) na području cijele Baranje u bliskoj će budućnosti biti čipirano. Posao je to koji je proteklog tjedna počela Baranjska čistoća, koja vodi brigu o ‘‘svebaranjskom otpadu‘‘.
- Krenuli smo u čipiranje posuda, bolje rečeno obračunskih mjesta usluge gospodarenja otpadom. Za realizaciju ovog projekta bilo je nužno provesti veći broj različitih poslova, i to u vrlo kratkom roku. Važno je bilo krenuti pravim putem i donijeti niz odluka. Nakon stupanja na snagu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, naime, najvažnije je bilo osmisliti koncepciju i hodogram realizacije - priča Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, napominjući kako je zapravo čipiranje na terenu i uvođenje korisnika u bazu podataka posljednja faza cijelog projekta. Misli kako će čipiranje biti obavljeno relativno brzo jer je na terenu veći broj radnih timova, tako da će svih nešto više od 12.000 korisnika biti vrlo brzo povezano u sustav.
- Iako smo velikim dijelom uspostavili red u sustavu pružanja usluge gospodarenja otpadom, čipiranje će nam osigurati dodatna poboljšanja, poput kontrole reda, obavljanja usluge, transparentnosti prema korisnicima i slično jer će sustav biti otvoren prema korisnicima na webu, ali i analogno - kaže Paulić, dodajući kako je sve skupa prvi korak prema internet-sustavu. Djelomično je, naglašava, rad tvrtke već informatiziran, a odnosi se to na ‘‘smartivo‘‘ povezana vozila, kontrolu i povijest kretanja te potrošnju goriva. Na upit što će krajnji korisnik dobiti nakon čipiranja posuda, kaže kako će, primjerice, biti eliminirana potreba da se otpad ili posude prebacuju kod susjeda, da se otpad baca u okoliš i slično. Naglašava kako će svim korisnicima biti osigurano prijelazno razdoblje s brojnim edukacijama i uputama, nakon čega će Baranjska čistoća početi realizaciju projekta stimulacije.
- Riječ je o smanjivanju iznosa računa za uslugu gospodarenja otpadom. Sustav predviđa smanjivanje računa ovisno o urednosti plaćanja te o načinu razvrstavanja. Za njegovu realizaciju nužna je dodatna snažna edukacija jer ovdje se čini mnogo pogrešaka. Iako je naš sustav sortiranja pred kućnim pragom jedan od razvijenijih na području Osječko-baranjske županije, pa i šire, jer upravljamo s čak četiri ili pet posuda po korisniku, nužno je daljnje unapređivanje - podvlači Paulić.
Ivica Getto
plan

čipirati 12.000 posuda
Čipiranje neće plaćati građani
Kako ističe Paulić, na području pod ingerencijom Baranjske čistoće, a riječ je o cijeloj Baranji, provodi se čipiranje samo posuda (kontejnera i kanti) za mješoviti otpad. Kada sustav potpuno proradi, ušteda za krajnjeg korisnika će biti, ali će zbog trenutačno malog varijabilnog troška one biti male. Tvrdi kako čipiranje, koje stoji oko 300.000 kuna, korisnici neće osjetiti na obračunu odvoza otpada. Dodaje, kada jednog dana bude zatvoreno jedino baranjsko odlagalište, ono u Belom Manastiru (dozvolu ima do 2022. godine), korisnici će gotovo sigurno plaćati veće račune, jer će otpad biti potrebno voziti dalje. Za takvo što preduvjet je, dakako, gradnja središnjeg odlagališta, koje još uvijek nije sagrađeno.
Najčitanije iz rubrike