Regija
ĐAKOVO POD PLAKATIMA O PRODAJI

Pljušte pozivi za
PAN-ove lokale s bubnja
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Dio lokala 1970. SO darovala je iz društvenog vlasništva, pa tako i knjižaru "Knjiga" koja se prodaje za 552.000 kuna
ĐAKOVO - Prodaje se – velikim crvenim slovima "vrišti" ovih dana gotovo na svakom koraku po Đakovu s plakata postavljenih na niz poslovnih prostora "Pan-Trgoprometa" u stečaju, a koji su određeni za prvi krug prodaje.
Na ovaj nesvakidašnji, no krajnje uočljiv način oglašavanja, uz one druge zakonom obvezne, odlučio se stečajni upravitelj Tihomir Zec, navodeći na njima odmah i početnu cijenu te poruku da postoji i mogućnost njezina snižavanja. Plakati su posvuda - na korzu, u Jelačićevoj, na Romi i drugdje. U prvoj tranši na prodaju ide 30 lokala.
- Pljušte pozivi tragom plakata o prodaji, no tek će se vidjeti koji su ozbiljni - kaže Zec. Dok on tragom plakata pokušava prodati stečajnu masu, njihova objava ponukala je pojedine Đakovčane da zavire u arhivu staru gotovo 50 godina, odluke bivše Skupštine općine (SO) Đakovo još iz ožujka 1970., točnije zaključak o davanju na trajno korištenje poslovnih prostorija iz društvenog vlasništva, a koji je potpisao tadašnji predsjednik Josip Gabrić. SO Đakovo donio ga je "na svojoj 7. zajedničkoj sjednici Općinskog vijeća i Vijeća radnih zajednica na temelju čl. 4. i 36. Zakona o prometu zemljišta i zgrada, Službeni list SFRJ broj…" stoji u uvodu zaključka kojim se bez naknade na trajno korištenje dodjeljuje poslovne prostorije iz društvenog vlasništva tadašnjim organizacijama, među kojima je tada najbolje prošlo ondašnje Trgovačko poduzeće "Trgopromet" kojemu je SO besplatno dao sedam poslovnih prostora – prostor ondašnje "Radio-elektre", poslovne prostorije za prodavaonicu "Varteks" na korzu, poslovne prostorije knjižare "Knjiga", poslovnu prostoriju za prodavaonicu "Konzum" u Cesarčevoj te poslovne prostorije u Vrbici, Gorjanima i Semeljcima.
– Time se htjelo osnažiti "Trgopromet", a danas se sve to prodaje - kaže naš sugovornik koji nam je i ustupio odluku SO-a Đakovo iz 1970.
Primjerice, "Trgopromet" je te 1970. na trajno korištenje, besplatno, dobio poslovne prostorije za knjižaru "Knjiga", a ona se sada u prvoj tranši prodaje imovine tog stečajnog dužnika prodaje po početnoj cijeni od 552.679 kuna. Tako je nekadašnje društveno vlasništvo sada na bubnju; tijekom pretvorbeno-privatizacijskih 1990-ih "Trgoprometom" je vlasnički ovladao tadašnji "kralj papira" Marinko Mikulić, a što su mu mali dioničari, okupljeni u udrugu koja se kasnije ugasila, stalno osporavali, kao i on njima njihova dioničaska prava. Danas, 20-ak godina kasnije, "Pan-Trgopromet" sa svojih 79 lokala predmet je stečaja u kojemu se njegove vjerovnike pokušava namiriti njihovom prodajom.
- Od tih 30 nekretnina deset je opterećeno razlučnim pravima vjerovnika i prodavat će se preko suda e-dražbom koju provodi Fina i mogla bi početi krajem godine, a preostale će se, koje nisu opterećene hipotekama i razlučnim pravima, izložiti prodaji preko usmenih javnih dražbi koje će provoditi javni bilježnik - kaže Zec.
Potonje na prodaju idu 15. i 16. studenoga.
Suzana Župan
Prva ovakva, \‘agresivna\‘ prodaja
Stečajni upravitelj đakovačkog "Pan-Trgoprometa" Tihomir Zec priznaje kako je ovo prvi stečajni postupak u kojemu se odlučio za ovakav ‘agresivan‘ način oglašavanja prodaje nekretnina stečajnog dužnika. Osim nekretnina na bubnju po Đakovu, ima ih i u Slavonskom Brodu, među kojima je najveći interes za prodaju nekadašnje robne kuće "Vesna". Javni bilježnik za prodaju đakovačkog dijela nekretnina je Nikola Brač, a u Slavonskom Brodu Robert-Anton Čečatka. I u Slavonskom Brodu ima nekretnina koje će se prodavati elektroničkom dražbom.
Tihomir Zec, stečajni upravitelj "Pan-Trgoprometa":

Svakodnevno pljušte pozivi tragom velikih plakata o prodaji na izlozima poslovnih prostora, no tek će se vidjeti iza kojih je ozbiljan interes, odnosno samo radoznalost.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike