Osijek
AKCIJA DOKKICE "PITAM, DAKLE ZANIMA ME"

"Djeca nam se često žale da ih odrasli ne slušaju dovoljno"
Objavljeno 23. listopada, 2018.

U prostorijama Dokkice, osječke kreativne kućice za djecu, jučer je u sklopu projekta "Malo za puno - male potpore za velike promjene" zaklade Slagalica održana akcija "Pitam, dakle zanima me".


Cilj akcije je pokrenuti dijalog između djece i odraslih kako bi se osigurali kvalitetniji uvjeti za razvijanje građanskih i aktivističkih kompetencija djece i mladih u lokalnoj zajednici. Djeci je tako jučer pružena mogućnost da sama postavljaju pitanja i raspravljaju o temama koje ih zanimaju, kao što su škola, mediji, slobodno vrijeme i dječja prava. U postavljanju pitanja i raspravi sudjelovali su učenici OŠ Tin Ujević i dio ekipe Dječjih ambasadora mira iz Dokkice, dok su odrasli sudionici bili profesori, psiholozi i pedagozi iz drugih udruga, kao i brojni drugi stručnjaci, a odazvali su se i osječko-baranjski župan Ivan Anušić te dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš.
- Djeca nam se često žale da ih odrasli ne slušaju dovoljno ili ne shvaćaju ozbiljno, da ne uvažavaju njihovo mišljenje, pa smo ih ovom akcijom odlučili staviti u partnerski položaj s odraslima i pružiti im priliku da pitaju sve što ih zanima. Fokusirali smo se na pet tema, to su škola, mediji, aktivizam i volontiranje, slobodno vrijeme i dječja prava. U okviru tih tema djeca su smišljala pitanja koja će danas postaviti odraslima koji su se ovdje okupili - rekla nam je Maja Varga, suradnica u promociji programskih aktivnosti udruge Dokkica i voditeljica akcije.
Zabranjenih pitanja nije bilo, djeca su već na prvoj temi, onoj koja se odnosila na probleme s kojima se suočavaju u školi, pokazala koliko ozbiljno i zrelo promišljaju o problemima s kojima se susreću.
Lovru Brekala, učenika 6.c razreda OŠ "Fran Krsto Frankopan", zanimalo je zašto su informatičke učionice u školama nejednako opremljene i zašto jednosmjenska nastava nije uvedena u sve škole kako bi djeca poslijepodnevne sate provodila s obitelji ili prijateljima. Neke je pak zanimalo zašto obroci u školama nisu ukusniji ili zašto je nasilje u školi česta pojava. Ta i brojna druga pitanja pokazala su kako djeca itekako znaju izdvojiti bitno od nebitnog i jasno artikulurati svoje probleme.
Dodajmo i to da je Dokkica postala članica novoosnovanog Savjetodavnog odbora za dječju participaciju u koordinaciji UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, čijim će članstvom pridonijeti razumijevanju dječjih prava u Hrvatskoj, kao i na promicanju dječje participacije u provedbi društvenih aktivnosti. I. Alilović
Djeca su već na prvoj temi pokazala koliko ozbiljno i zrelo promišljaju o problemima s kojima se susreću
Najčitanije iz rubrike