Osijek
NEZAPAMĆEN INTERES U TURISTIČKIM AGENCIJAMA

Svi bi na izložbu Fride
Kahlo u Budimpešti
Objavljeno 22. listopada, 2018.

Osječke agencije priznaju da ne pamte toliki interes za neki izlet koliki je izazvao onaj za jednodnevni izlet u Budimpeštu na izložbu meksičke slikarice Fride Kahlo. Naime, u agenciji Starline priznaju da su do sada u Budimpeštu odvezli šest autobusa, a već imaju popunjen i sedmi koji na izložbu ide 3. studenoga. Osim njih, tri je autobusa napunio i Panturist, a dvama autobusima sljedeći vikend na izložbu iz Osijeka ide i agencija Anima travel.


- Izložbu su dosta popratile srednje škole, a zanimljivo je i da žene pokazuju umnogome veći interes za to putovanje od muškaraca. Dosad ni za jednu izložbu nije bila takva navala i potražnja, a prava je šteta što svi mi kao agencije nismo ranije reagirali i stavili to u ponudu, jer je izložba u Budimpešti još od ljeta, a svi smo krenuli s izletima tek od jeseni. Izložba je otvorena do 4. studenoga, no navodno se razmišlja o njezinu produžetku, jer ove godine Advent u Budimpešti počinje ranije nego ikada, već 10. studenoga, pa bi bilo idealno povezati izložbu s Adventom. Bio bi to fantastičan izlet - kaže nam Nera Maćašević iz agencije Starline.
Inače, ovo je do sada hrvatskoj publici najbliža lokacija na koju su stigla djela Fride Kahlo, s obzirom na to da je posljednja izložba s njezinim djelima bila postavljena 2010. u Beču. Ovaj je put više od 30 umjetničkih djela izloženo u Mađarskoj nacionalnoj galeriji na Budimu, a mnoga su od njih na posudbi iz Museo Dolores Olmedo iz Mexico Cityja. U izložbu su uključeni rani portreti umjetnice, kao i neka od njezinih najranijih djela, koje je naslikala još 1926. godine. Izložba je otvorena na 111. obljetnicu slikaričina rođenja, a posjetitelji su oduševljeni izvrsnim postavom, jer su čak i zidovi obojeni tonovima koji su karakteristični za meksičku kulturu, a i glazba u pozadini potpuno ispunjava prostore. Fotografske i videoinstalacije upotpunjene su citatima iz Fridinih dnevnika te detaljnim opisima o svakom umjetničkom djelu, i to i na engleskom i mađarskom jeziku. Na samom početku, izložba vas odmah upozna s jednim od njezinih remek-djela, dramatičnom i uznemirujućom slikom "The Broken Column", koja govori o njezinoj patnji koja ju je pratila cijeli život.
Inače, u nedjelju su s agencijom Starline izložbu posjetili i osječki muzealci te članovi Likara, pod vodstvom prof. dr. sc. Zlate Živaković Kerže, a među njima bio je i poznati osječki povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković, koji je kometirao kako je "nepregledna gužva na izložbi Fride Kahlo onemogućila pomnije promatranje djela, no pojedina od njih, osobito ona u minijaturnom formatu, ostavila su poseban dojam." N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike