Svijet
VIŠE OD 40.000 BORBENIH POLIJETANJA

Rusi: U tri godine u Siriji smo likvidirali 87.500 terorista
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Ruski ministar obrane i jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, general Sergej Šojgu, u svom izlaganju sudionicima nedavnog summita na kojem se okupljaju ministri obrane zemalja jugoistočne Azije ASEAN, iznio je rezime ruske trogodišnje vojne akcije protiv terorističkih postrojbi Islamske države u Siriji koje su dovele do "potpunog debakla terorističkih snaga".
- Za te tri godine uništeno je 87.500 terorista, oslobođeno 1441 naseljeno mjesto i više od 95 posto sirijskog teritorija. Oslobođeni su ključni naseljeni punktovi, velike urbane cjeline i deblokirane osnovne cestovne komunikacije. U ovom trenutku sirijska vojska kontrolira teritorij na kojem živi više od 90 posto ukupnog stanovništva ove zemlje – rekao je Šojgu. Govoreći o tehničkim aspektima operacije, dodao je kako je rusko ratno zrakoplovstvo za tri godine rata izvelo više od 40.000 borbenih polijetanja, od čega je više od pola, 21.000 polijetanja, izvedeno noću, u uvjetima smanjene optičke vidljivosti i "tom prilikom naše zračne snage su uništile više od 122.000 terorističkih objekata i u njima je likvidiran najveći dio terorista“. General Šojgu naveo je kako je ruska vojska u te tri godine "stekla dragocjeno borbeno iskustvo, koje je spremna podijeliti sa svojim partnerima" te je velikom dijelu Sirije osigurala "normalan, civilni život", a "Centar za primirje između zaraćenih strana uspio je pacificirati više od 2500 naseljenih mjesta koja su dobrovoljno predala svoje oružje u zamjenu za rehabilitaciju boraca".
Prema Šojgu, slijedi normalizacija i stabilizacija humanitarne situacije, a posebice razminiranje u kojemu sudjeluju ruski vojnici, ali i sirijski jer "ruski vojni kontingent koji je sudjelovao u deminiranju Palmire i Aleppa izveo je kompleksnu vojnu obuku od oko 700 sirijskih vojnika koji su u međuvremenu postali specijalisti za minsko-eksplozivna sredstava“.M.F.
Rusija spremna pomoći partnerima
Ruski ministar obrane je sudionicima skupa ASEAN-a ukazao na neophodnost što čvršće suradnje u borbi protiv globalnog terorizma, osiguravanju pomorskih pravaca, sudjelovanja u humanitarnim operacijama gdje je potrebno brzo reagirati, mirovnih misija, operacijama razminiranja i informacijskoj sigurnosti.gdje su osposobljeni za rad s najsuvremenijom opremom za njihovu detekciju i sigurno uništenje, navodi Interfax i nastavlja kako je "i po ovom pitanju ruska vojska spremna podijeliti svoja iskustva sa svojim međunarodnim partnerima".
Najčitanije iz rubrike