Autoglas
ČETVRTI UBOJICA U PROMETU

Čak 91 % vozača koristi se mobitelom tijekom vožnje
Objavljeno 23. listopada, 2018.

Posljednjih godina upotreba mobitela u vožnji postaje najveći problem u prometu. Smetnje mogu biti vizualne, manualne i kognitivne. Vizualne smetnje nastaju kad vozač skrene pogled s ceste, manualne kad makne ruke s upravljača, a kognitivne kad prebaci fokus s vožnje na nešto drugo. Tipkanje poruka u vožnji sažima sve tri.


Hrvatska udruga menadžera sigurnosti provela je istraživanje koje je potvrdilo da se mobitelom za upravljačem danas u Hrvatskoj koristi 91 % vozača i 33 % biciklista, a 50 % pješaka prelazi prometnicu pogleda usmjerena izričito prema ekranu telefona. Razgovaranje mobitelom u vrijeme vožnje, čak i s pomoću handsfree uređaja, povećava rizik od nesreće tri puta, a čak osam kod mladih i neiskusnih vozača. Razlog tomu je što vozač u tom trenu lošije procjenjuje udaljenost, sporije reagira i suženo mu je vidno polje.
Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, rekao je kako vozači bagateliziraju taj prekršaj jer nisu svjesni koliko je korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom opasno. Očevidom je teško utvrditi i dokazati da je korištenje mobitela tijekom vožnje uzročnik prometne nezgode. Iako represija nije rješenje, u najnoviji prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama uvršten je prijedlog povećanja novčane kazne za taj prekršaj.
Prvi put je u Hrvatskoj provedeno istraživanje distrakcije, kao ispitivanje reakcija vozača koji rabe mobitel tijekom vožnje. Istraživanje je napravljeno na poligonu ORYX Centra za sigurnu vožnju u Zagrebu. Prosječno vrijeme reakcije vozača je 0,6 sekundi, ali se tijekom razgovora na mobitel povećava na 1,5 sekundi, a kod slanja poruka na 2,7 sekundi. Za to vrijeme, pri brzini od 60 km/h, vozilo prijeđe dužinu od 12 pješačkih prijelaza. Kad se pak rezultate istraživanja pretoči u brzine na autocesti, vozaču pri brzini od 100 do 130 km/h, dok piše ili čita SMS, automobil je bez nadzora najmanje 100 metara. Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a ujedno je i najveća od svih distrakcija koje imamo vezano uz naše ponašanje u prometu. Izdali su i publikaciju “Mobitel – skriveni ubojica na cesti”, namijenjenu prije svega mladim ljudima, koji još nisu stekli navike upotrebe mobitela u prometu.
Stoga, ako baš morate razgovarati tijekom vožnje, iskoristite bluetooth opciju ili, ako nemate tu mogućnost u automobilu, svakako – slušalice.M.Bugarić