Mozaik
GRADSKO PJEVAČKO DRUŠTVO "ZRINSKI"

Za godišnji koncert odabrali evergrine hrvatske glazbe
Objavljeno 23. listopada, 2018.
Gostovali su zbor HPGD-a "Sloga" iz Pitomače i VS "Gorbonuk" iz Kloštra Podravskog

Godišnji koncert Gradskog pjevačkog društva "Zrinski" već tradicionalno napunio je dvoranu Hrvatskog doma u Slatini.


Pozdravljajući na početku koncerta svoje sugrađane i goste, predsjednica društva Dubravka Pejić podsjetila je da GPD "Zrinski" svake godine na svom godišnjem koncertu nastoji ponuditi novi glazbeni doživljaj. "Tako smo za ovaj koncert odabrali evergrine hrvatske glazbe kojima ćemo vas odvesti u neka davna, lijepa i nezaboravna vremena".
Predsjednica Pejić iskoristila je priliku da zahvali svima koji su svoj rad, trud i ljubav utkali u djelovanje zbora. Ženskom dijelu zbora zahvalila je što su ga svih ovih godina ustrajno i svojom ljubavlju održale, a muškom dijelu što su se vratili i što Slatina nakon dugo vremena ponovno ima zbor kakav zaslužuje. Zahvala je upućena i dirigentu Antoniju Brzici za stručno glazbeno vodstvo te Milošu Cvjetkoviću za virtuoznu korepeticiju. Nije predsjednica "Zrinskog" zaboravila ni "logistiku" pa je javno zahvalila Vesni Bićanić, koja je nakitom učinila da članice zbora jednako lijepo izgledaju kao što pjevaju, Damiru Balkoviću za pomoć pri svakom nastupu, a gradonačelniku Denisu Ostrošiću što razumije njihove potrebe i što im financijski svesrdno pomaže. Dubravka Pejić najavila je i božićni koncert 27. prosinca u župnoj crkvi bl. Ivana Merza, kojim će "Zrinski" obilježiti 25 godina održavanja najdražih koncerata.
Prvo su nastupili članovi mješovitog zbora Hrvatskoga pjevačkog i glazbenog društva "Sloga" iz Pitomače, s kojim slatinsko Gradsko pjevačko društvo održava dugogodišnju uspješnu suradnju. Više sekcija društva u raznim su prigodama mnogo puta nastupile u Slatini i uvijek su vrlo toplo primljene, a i slatinski je zbor čest gost u Pitomači. Uz klavirsku pratnju voditelja, prof. Davora Jendrešića, zbor "Sloge" izveo je obrade poznatih pjesama Ružo crvena, Vilo moja i Dobar dan.
Prvi put u Slatini gostovao je ženski vokalni sastav "Gorbonuk" iz Kloštra Podravskog, nazvan po starom nazivu samostana i utvrde, odnosno Kloštra Podravskog. Sastav "Gorbonuk" okuplja osam članica povezanih prvenstveno ljubavlju prema pjevanju, a zatim i prema bogatoj i ponosa vrijednoj povijesti svoga mjesta. Članice tog glazbenog sastava posebno su usmjerene na izvođenje pjesama podravskoga kraja te autorskih pjesama vezanih za povijest Kloštra Podravskog. Premda sastav djeluje tek posljednjih godinu i pol dana, pod stručnim vodstvom umjetničke voditeljice, mag. mus. Teodore Zdeličan, njegove članice već su do sada ostvarile veliki broj nastupa na području svoje Koprivničko-križevačke županije, a rado su i spremno prihvatile i poziv iz Slatine. One su izvele pjesme Ravna Podravina, Naranča i Dobre djevojke.
Mješoviti zbor Gradskog pjevačkog društva "Zrinski" nastupio je uz klavirsku pratnju prof. Miloša Cvjetkovića, dirigirao je prof. Antonio Brzica, a kao solistica u dvije pjesme nastupila je Eva Balković. Za godišnji koncert oni su pripremili hrvatske šlagere Prijatelji stari, gdje ste? iz repertoara Tereze Kesovije, La musica di note podsjetila je na Dubrovačke trubadure, Vjeruj u ljubav jedna je od najljepših pjesama nedavno preminulog Olivera Dragojevića, a Zbog jedne divne crne žene bio je hit Krunoslava Slabinca. Eva Balković otpjevala je uz pratnju zbora Thompsonovu pjesmu Samo je ljubav tajna dvaju svjetova i pjesmu Vilo moja, koju je nezaboravno pjevao Vinko Coce.
Publika je toplo pozdravila izvedbe popularnih i svima dobro znanih pjesama, s nestrpljenjem očekujući kako će zvučati svaka nova obrada popularnih skladbi. U odabiru programa nije bilo dogovora među voditeljima pa se dogodilo da je pjesma Vilo moja izvedena dva puta. Nikome to nije smetalo, upravo suprotno, bilo je zanimljivo čuti kako istu skladbu doživljavaju različite osobe, kako je izvode različiti zborovi i kako do izražaja dolazi kreativnost pri korištenju raspoloživih glasovnih mogućnosti prilikom obrade. Kako jedna pjesma može postati posve drukčija, nova i zanimljiva, a ipak zadržati svoju izvornost, vrijednost i prepoznatljivost, možda čak i naglasiti pripadnost nekom kraju, osobito su dobro svojim nastupom pokazale članice sastava "Gorbonuk".
Petar Žarković
ZBOR KAKAV SLATINA ZASLUŽUJE
Iako je tek nedavno postao mješovit, zbor GPD-a "Zrinski" već je pokazao da su pred njim nove programske mogućnosti i da voditelj može računati i na odabir drukčijeg repertoara. Zato valja naglasiti onu izjavu predsjednice Pejić s početka koncerta da je "Slatina nakon dugo vremena dobila zbor kakav zaslužuje."
Publika je toplo pozdravila izvedbe popularnih pjesama, s nestrpljenjem očekujući kako će zvučati svaka nova obrada
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike