Novosti
SUDAC MISLAV KOLAKUŠIĆ:

I Srbija se bolje bori protiv korupcije
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić krajem prošlog tjedna službeno je objavio početak svoje antikorupcijske kampanje u sklopu nedavno osnovane udruge, a u razgovoru za Hinu pozvao je građane da se uključe u borbu protiv korupcije poručivši da nam uzori u tome mogu biti Rumunjska koja je pokrenula postupke protiv više od 30 tisuća ljudi, ali i Srbija gdje se sumnjiva imovina oduzima i prodaje već u prvostupanjskim sudskim postupcima.
Krajnji cilj udruge Antikorupcija je preobražaj Hrvatske u državu s učinkovitim i brzim pravosuđem kao temeljem za oporavak društva, naglasio je Kolakušić. "Hrvatska je država koja je pokradena i opljačkana. Ukoliko se ne suprostavimo korupciji na svim razinama i to svim snagama - Hrvatska će nestati. Svake godine u Hrvatskoj se ukrade više od 30 milijardi kuna. Prema istraživanjima agencija, polovica iznosa novca za javne nabave gubi se u korupciji", kazao je Kolakušić. Dodao je da je Hrvatska na samom začelju svjetske liste u borbi protiv korupcije naglasivši i pozitivne primjere drugih zemalja koje, za razliku od Hrvatske, imaju i državne agencije za borbu protiv korupcije. ‘‘Hrvatskoj uzor u borbi protiv korupcije trebaju biti Rumunjska i Srbija. U prvom redu to je rumunjska državna antikorupcijska agencija kojoj je na čelu donedavno bila Laura Kövesi. Nekoliko su je puta htjeli smijeniti, no svaki je put sto tisuća Rumunja izašlo na trgove i nije to dopustilo. Za preko 30 tisuća ljudi - uključivši suce, odvjetnike, ministre pa čak i premijera poveden je postupak zbog korupcije.
I u Srbiji su odlučno krenuli jer se tamo već u prvostupanjskom postupku zbog korupcije oduzima i prodaje imovina. Ako se radi o mafijašima, onda ta imovina ide za dječje vrtiće i domove za nezbrinutu djecu. Ako se u postupku dokaže da nisu krivi, dobit će naknadu štete. No, već u prvom trenutku im se sve oduzima jer inače - korupcija se isplati", kazao je Kolakušić.
Naglasio je da udruga Antikorupcija u zajedništvu s građanima sada počinje pružati pravnu pomoć svima koji nadležnim institucijama žele prijaviti korupciju, ali i kako će u udruzi i obrađivati sve podatke o korupcijskim nedjelima.Hina