Mozaik
MOŽE LI USPJETI SLAVONSKI TURIZAM

Josić i Brzica zaslužni za pozitivne dojmove gostiju iz Istre
Objavljeno 22. listopada, 2018.
- Moj opći dojam je da postoji velik pozitivni nerazmjer između percepcije Slavonije i realnosti - kaže Veljko Ostojić

Iznimno dobre dojmove ponijeli su iz Osijeka, odnosno iz Slavonije i Baranje, gosti iz Istre koji su sudjelovali na konferenciji Glasa Slavonije Istra jučer - danas Slavonija, održanoj u petak u Osijeku. Svoj su boravak u Osijeku nakon konferencije produžili do nedjelje, a posebice velike zasluge za pozitvne doživljaje imaju vinarija i restoran Josić u Zmajevcu i vinarija Brzica u Erdutu.


Podsjetit ćemo da su istarsku ekipu koja je govorila o iskustvima s pokretanjem turizma u unutrašnjosti Istre sredinom 90-ih činili Veljko Ostojić, koji je tada bio direktor TZ Istre, poslije ministar turizma, a danas je direktor Hrvatske udruge turizma, organizacije naših vodećih turističkih tvrtki, zatim Selimir Ognjenović, vlasnik I. D. Riva Toursa iz Münchena i veliki zagovaratelj razvoja turizma u Slavoniji, Sonja Sacco, direktorica Istarske turističke agencije, te Sonja i Valter Kostešić, iznajmljivači prekrasne kuće za odmor u Istri, a Valter je i arhitekt koji je sudjelovao u obnovi velikog broja starih kuća koje su pretvarane u kuće za odmor.
U petak je istarska ekipa vođena predstavnicima Glasa Slavonije imala priliku kratko obići Baranju i, kako smo na početku spomenuli, uživati u ponudi vinarije i restorana Josić, koji nije nepoznat i u drugim dijelovima Hrvatske, s obzirom na to da je već nekoliko godina na listi najboljih hrvatskih restorana. Treba reći da smo kod Josića uživali najprije u hladnom predjelu, koje su činile domaće slavonske i baranjske delicije, a potom u punjenoj patki iz krušne peći s povrćem, kao i u odresku od crne svinje, također s pečenim povrćem i umakom od ukuhanog crvenog vina (cuvee Ciconia nigra). Za desert su bili posluženo rezanci s makom. Naravno, pila su se različita vina iz Josićeva podruma, ali ponajviše cuvee Ciconia nigra superior.
Subotnje prijepodne bilo je predviđeno za obvezni posjet osječkoj tržnici, koja bi, sudeći po zanimanju gostiju koji dolaze u Osijek, morala postati znatnije vrednovana kao obilježje najvećeg slavonskog grada i njegove okolice. Subotnji ručak planiran je u vinariji Brzica, uz prethodni posjet Aljmašu i moćnom Dunavu.
A u vinariji Brzica i našim istarskim gostima zastao je dah zbog pogleda koji se pruža iz te vinarije i s Brzičina imanja na Dunav, njegove rukavce, šume, vojvođansku ravnicu... Domaćini - Snježana i Ivo Brzica, poznati su kao vrlo gostoljubivi. Ovaj posjet ponudio je zanimljive, prije svega prijateljske i vrlo ugodne, razgovore o slavonskom turizmu, potencijalima, željama, mogućnostima, očekivanjima..., između ostalog i zbog toga što su tu bili bivši ministar turizma Ostojić i sadašnja pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica.
Vinarija Brzica, a to vrlo dobro znaju posebice novinari, poznata je po tri izvrsnosti - vinima, najljepšem pogledu i nevjerojatnom jelu - puževima. Danas je u Slavoniji izuzetna rijetkost u restoranu pronaći jelo od puževa. Ivo Brzica priprema ih za svoje goste. U subotu su puževi, naravno, domaći, pripremljeni na kratkom saftu, s malo bijelog vina i tjesteninom, bili predjelo.
Slijedio je srneći but u slatko-ljutom umaku, s njokima, a potom glavno jelo - divlje prase ispod peke s povrćem. Za desert su Brzice poslužile štrudle od jabuka i višanja, jasno erdutskih.
Za stolom je poslužen najprije chardonnay 2017., a potom merlot 2012. i couvee istoga godišta. Veljko Ostojić, ljubitelj i poznavatelj vina (član je i bivši predsjednik Hrvatskog sommelier kluba), bio je itekako zadovoljan. Svakako treba naglasiti da je vinska priča počela još u podrumu kušanjem vrlo mladih vina. Bilo je to svojevrsno ranije Martinje, za koje je Brzica iz bačvi istočio graševinu, chardonnay i kao novost te vinarije - rose.
Subotnju večer goste iz Istre poveli smo na, kako su priznali, vrlo zanimljivu i ugodnu Večer vina i umjetnosti, u dvorište Kazamata u Tvrđi.
- Moj opći dojam je da postoji velik pozitivni nerazmjer između percepcije Slavonije i realnosti. Gostoprimstvo ljudi, kvaliteta hrane i vina doista su na visokoj razini. Mislim da to samo treba proširiti, najprije ljudima u Hrvatskoj, a onda i dalje - kazao nam je Ostojić u nedjelju na polasku iz Osijeka, jasno poručujući što misli o budućnosti slavonskog turizma. Podsjetio je da je i turistička konferencija bila uspješna, jer, uz veliku posjećenost, sudionici su bili vrlo aktivni, "znatiželjni i očito željni utjecati na promjene i stvaranje uspjeha u turizmu u Slavoniji".
Sonja Sacco prošle je godine bila prvi put turistički u Slavoniji i bila je, kako je istaknula, pozitivno iznenađena. Ovaj drugi boravak potvrdio joj je te pozitivne stavove koje je stekla o Slavoniji. - Vrlo sam zadovoljna i mislim da bi Slavoniju trebalo posjećivati mnogo više ljudi. Potpuno se slažem s Veljkom, koji je rekao da bi se najprije trebalo s vrijednostima slavonske ponude upoznati ljude u Hrvatskoj i uputiti ih na ova odredišta - kazala nam je Sacco.
Gosti iz Istre na polasku iz Slavonije još jednom su posjetili osječku tržnicu, jer je onaj subotnji posjet bio zapravo samo prikupljanje informacija. Prodavači su sigurno bili zadovoljni, jer su Istrani dobro napunili prtljažnik - s nekoliko desetaka kilograma jabuka, nekoliko kulenova, kao i drugih suhomesnatih proizvoda, pa i svježim mesom, poput domaćih pilića ili, recimo, patke. Put Istre otišlo je i mnogo začinske paprike, ljute i slatke, i još štošta.
- Napunili smo prtljažnik, ali mnogo više od toga - naša srca. Jer doživjeli smo, ja, istina, već mnogo puta, ali i moji prijatelji, koji su ovdje bili prvi put, prekrasna tri dana - zaključio je Ognjenović.
Igor Mikulić
Sela nisu devastirana
Sonja Kostešić naglasila je, s obzirom na to da je prvi put posjetila Slavoniju, kako je izuzetno pozitivno iznenađena. Valter je istaknuo kako su mu tri dana u Osijeku i okolici, Baranji, bila "nestvarna". - Prije sam imao potpuno krivu sliku o Slavoniji. Ovo što sam vidio i doživio ovdje za mene je nešto neopisivo. Mislim da vi možete u turističkom smislu vrlo brzo uskočiti u prvu ligu - kaže Valter Kostešić. Zanimljiv je njegov stav o kućama u selima kroz koja smo prolazili vozeći se do Batine ili Erduta. On drži da je jako važno što ta sela nisu devastirana gradnjom kičastih kuća koje bi radikalno odskakale od ostalih. - Stare i urušene kuće daju se obnoviti. Kada bi se ta sela malo uredila, mislim da bi to izgledalo izvrsno. Mnogo bolje nego da su u selima niknule trokatne kuće s nepripadajućim stupovima, lavovima ili labudima na ogradama - kaže Koštešić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike