Osijek
JESENSKE ZARAZNE BOLESTI

Epidemija šarlaha u nekim vrtićima nakon 15 godina
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Posljednjih je godina na osječkom području veća epidemija vodenih kozica u odnosu na šarlah

U pojedinim se osječkim predškolskim ustanovama ovih dana ponovno pojavio šarlah, a odgojiteljice kažu kako ga u nekim vrtićima nije bilo više od 15 godina. Osječki pedijatri kažu kako se šarlah pojavljuje kao redovita zarazna bolest u jesen, samo što je posljednjih godina nešto manje izražen.


- Posljednje dvije ili tri godine imali smo nešto veću epidemiju vodenih kozica u Osijeku, a nešto manje oboljelih do šarlaha. No, šarlah je tu svake godine i tipičan je za ranu jesen. Nije rijetkost zamijeniti ga s nekom drugom bolesti zbog osipa, pa često dok ne napravimo krvne pretrage sumnjamo u šarlah, a ispostavi se da to nije ta bolest. Inače, ovih je dana nešto veći broj oboljele djece od enterovirusa, s tipičnim simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura, bol u trbuhu i povraćanje. Sada je vrijeme i enteroviroza i rota virusa te šarlaha i kozica. Onda će u prosincu doći do kratkotrajnog smanjenja intenziteta oboljelih. To je vrijeme kada naglo zahladi, a novi val oboljelih opet možemo očekivati u siječnju kada krene sezona gripe - objasnila je osječka pedijatrica dr. med. Vlatka Krizmanić.
Recimo kako je šarlah bolest koju izaziva bakterija - beta-hemolitički streptokok skupine A. Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok također proizvodi toksine (otrove) koji izazivaju crveni osip i crvenilo lica, a prema kojemu je šarlah dobio ime. Razdoblje inkubacije je kratko, od jedan do tri dana, rjeđe dulje. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku, ili na preponama, i zatim se širi tijelom. Dlanovi i tabani obično su pošteđeni. Osip je svijetlocrven, s malim kvržicama, pa to izgleda kao "brusni papir". Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od deset dana koža će se početi ljuštiti kao da je opečena suncem. Šarlah je najčešći u dobi od četiri do osam godina. Danas se šarlah liječi antibioticima (penicilin ostaje lijek izbora). Zapravo, antibiotici također sprječavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji. Treba reći i da je šarlah rijedak u djece mlađe od dvije godine zbog prisutnosti majčinih protutijela.
Kod sumnje na šarlah važno je otići liječniku kako bi se dobio pravilan tretman, a bolest traje tjedan ili manje.
Nefreteta Z. Eberhard
bez komplikacija
ŠARLAH SE LIJEČI ANTIBIOTICIMA
Enterovirusi se šire prljavim rukama
Tipična je bolest početka jeseni, koja je ovih dana napunila i osječke pedijatrijske ordnacije - enteroviroza. Najčešće su žrtve enterovirusa djeca u dobi od četiri do 12 godina. Zaraza se najčešće širi prljavim rukama, što objašnjava i zašto su najčešće žrtve djeca, no može se širiti i kihanjem, kašljanjem, kao i zaraženom vodom, poput bazenske. Najčešći su simptomi povišena temperatura popraćena povraćanjem i proljevom (faringitis), potom pojava bolnih mjehurića ili ranica po mekom nepcu, a postoji mogućnost i širenja mjehurića na sluznicu usta. Osim mjehurića u ustima, mogu se pojaviti i sitni čvorčići na stopalima i šakama, a u razdoblju viroze djeca najčešće odbijaju hranu. Nerijetko se pojavi i konjunktivitis.
Možda ste propustili...

OSMA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Izvješća i rebalans u prvom planu

UNIKOM I GRAĐANI PROIZVODE KOMPOST

Prošle godine Osječani razvrstali tone biootpada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Okupili se nakon 55 godina od mature

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

DVOSTRUKI KRITERIJI JESENKE RICL

Svoje je imenovanje prihvatila,
ali je protiv drugih kandidata