Osijek
RITMOS - OBLJETNIČKI KONCERT

Bubnjari 10 godina zaljubljeni u afrički djembe
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Bubnjari su pred prepunim Dječjim kazalištem održali dvosatni koncert s gostima

Kada je jedanaest entuzijasta i zaljubljenika u zvuk afričkog intrumenta djembe prije deset godina shvatilo da im tjedan dana svirke u sklopu događanja osječke udruge Breza nije dovoljno, rodila se osječka bubnjarska skupina RitmOS.


Danas, desetljeće nakon toga, RitmOS je neizostavna atrakcija GOTOVO svih događanja, festivala i humatiranih akcija od ranog proljeća do kasne jeseni. Kako bi obilježili desetogodišnjicu postojanja, bubnjari RitmoOS-a su u subotu u prepunom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održali gotovo dvostani koncert s gostima na kojem su prezentirali svoj veseli repertoar.
– Sve je zapravo počelo kada je s nama zasvirao kompozitor i bubnjar Eldar Ibrahimović koji nam je bio prvi voditelj i koji je s nama ostao osam godina. Kroz sve ovo vrijeme stvaramo svoj program i svoje pjesme i ne sviramo ništa tuđe, ali i uživamo u prijateljstvu, putovanjima i sviranju, priča Stella Vukadinović iz RitmOSa.
Ova bubnjaraska skupina inače ima 11 članova, od kojih su samo tri predstavnika jačeg spola, dok su glavne bubnjarice zapravo žene. Zanimljivo je i da su svi bubnjevi stigli iz Malija, odnosno samo je jedan iz Gane, a Stella kaže kako su ih nabavili bez ikakvih problema.
- Skupina koje se bave svirkom na djembi ima u cijeloj Hrvatskoj, a sve je zapravo poteklo iz Zagreba, ali nitko osim nas ne svira isključivo svoje skladbe i na to smo ponosni - naglasila je Stella Vukadinović.
Inače, u subotu su RitmOS-ima u raznolikosti programa pridonijeli i gosti s kojima su surađivali u mnogim projektima. Tako su se na sceni našli i članovi HPD-a Lipa, Zbor mladih PIM, Vokalni sastav Akvarel, Plesni studio Shine, Plesni klub Broadway, Žongleri vatrom, Slama Land Art i polaznici bubnjarske B skupine.
Nefreteta Z. Eberhard
Djembe je poznat kao bubanj mira
Djembe bubanj, poznat i kao djenbe, jembe, dyinbe, ili čak gimbe, jedna je od danas najpoznatijih vrsta udaraljki, a potječe iz zapadne Afrike. Nerijetko će se naići na opis djembea kao bubnja mira, kao bubnja koji širi toleranciju, a upravo tako o njemu govore i sami majstori tog instrumenta. Djembe je instrument napravljen od jednog komada drveta, a riječ je o bubnju koji potiče na ples, na smijeh, o bubnuj koji nas budi, koji pokreće. S obzirom na to da postoji jako malo pisanih podataka koji se tiču povijesti tog instrumenta, teško je odrediti njegovu starost, no gotovo sigurno doseže 1000 godina.
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike