Regija
SAJAM SLAVONSKI BANOVAC

U Pakracu velika bitka za kovnicu novca
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Na jubilarnom, desetom sajmu, obilježeno je 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području
PAKRAC

Postoji valuta koja je vrednija od eura, američkog dolara, švicarskog franka. To je slavonski banovac. Jer, za jedan banovac treba izdvojiti 12 kuna. A za jedan banovac možete kušati ukusni gulaš od veprovine i još mnogo delicija, ali i kupiti suvenire.


A upravo prema toj valuti nosi naziv tradicionalni sajam Slavonski banovac koji je u subotu odžan u Parkacu deseti, jubilarni put. Taj je sajam bio u znaku jubileja, pa je tako obilježeno i 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Ili, kako je to na otvaranju manifestacije rekla gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, ovaj je sajam bio najsadržajniji do sada.
- Pripremili smo raznovrsne sadržaje, bogatu gastronomsku ponudu iz cijele Hrvatske, natjecanje Grahfest, atraktivni srednjovjekovni program, zabavne sadržaje, i još mnogo toga - rekla je Blažević.
I doista, počelo je u deset sati degustacijama, promocijama i prodajom razvnovrsnih proizvoda. Na štandovima je izlagalo 128 izlagača iz kontinentalne Hrvatske te gosti iz Bosne i Hercegovine. Gastronomske prezentacije imali su gosti iz Trogira, Kaštela, Splita, Zagreba, ukratko iz cijele Hrvatske. Osim toga, ovaj je kraj bogat nacionalnim manjinama, pa su tako svoje štandove imali predstavnici talijanske, češke, srpske i mađarske nacionalne manjine. Na njima su se našla birana tradicijska jela, od konjske kobasice, domaćih sireva do proje.
Kad smo već kod vrlo bogate i raznolike gastronomske i ugostiteljske ponude, ne smijemo zaboraviti Grahfest, koji je, iako održan četvrti put, već prozvan tradicionalnim. Grahfest, natjecanje u kuhanju graha, zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika, ove je godine, uz natjecatelje iz cijele Slavonije, okupio obrtnike diljem Hrvatske, od Kaštela, Trogira, Splita, Rijeke do Vrbovskog, Karlovca, Slunja i Vukovara. Natjecala se 81 ekipa, iz kotlića se širio miris graha, a kako su nam otkrili vrijedni kuhari, bilo je tu raznovrsnog mesa, od svinjetine do srnetine. Ekipe su imale maštovita imena, primjerice Čudomix, Pedijatrija, Dobri susjedi...
Vratimo se još malo parkačkim obrtnicima koji slave 200. rođendan. Tom je prigodom Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika tiskalo prigodnu brošuru 200 godina stvaranja i zajedništva, koja je prezentirana u gradskoj vijećnici kurije Janković. A kad smo već kod povijesti, onda svakako treba istaknuti srednjovjekovni program iz kojeg izdvajamo vitešku borbu pod nazivom Bitka za kovnicu novca. Bilo je tu predstavljanja srednjovjekovne opreme i oružja, poučavanja mačevanja i borilačkih vještina, i još mnogo toga.
Završilo je proglašenjem pobjednika 4. Grahfesta i koncertom TS Gazde. Sva ta događanja, uz brojne Pakračane i stanovnike okolnih mjesta, i ovaj put pratilo je mnogo gostiju iz cijele Hrvatske. Među njima je bila grupa iz Zagreba koja je došla vlakom i to specijalno na jubilarni, deseti sajam Slavonski banovac.
Vesna Latinović
ŠTO JE BANOVAC?
Slavonski banovac bio je cijenjena srednjovjekovna moneta, a kao autonomni hrvatski novac ujedno je simbol samostalnosti Hrvatske unutar Hrvatsko-ugarskog kraljevstva. Poznat je još kao banski denar. Taj srednjovjekovni novac od polovine 13. stoljeća kovao se u kovnici u Pakracu, a kasnije u Zagrebu. Iako je do danas nepoznat podatak gdje je kovnica bila smještena, sve upućuje na to da je djelovala unutar zidina staroga grada. Povjesničari kažu da je kovnica djelovala od 1256. do 1260. godine, no moguće je da je s radom počela i ranije.
Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca:

Cijeli naš grad živi za ovaj sajam, od djece, do udruga i obrnika. U ovaj sajam unijeli smo sve dobro iz prošlih godina te oplemenili novim sadržajima. Ovo je dobar impuls za razvoj turizma.
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike