Mozaik
5. MEĐUNARODNI AMATERSKI SUSRETI TEATARA

MAST u Vinkovcima otvorila odlična predstava "Evropejci"
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Pet predstava za odrasle, dvije predstave za djecu, te dvije radionice

Sve ono što je bilo daleko, sad je blizu - tako su u Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘ pred prepunom dvoranom, a u odličnoj organizaciji Kazališta ‘‘Nova Scena ‘‘ iz Vinkovaca, počeli 5. Međunarodni amaterski susreti teatara (MAST).


Kroz program svečanog otvaranja vodili su nas odlični glumci Ivan Simon i Domagoj Ivanković (članovi Kazališta ‘‘Nove Scena‘‘ i studenti 3. godine glume na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku), koji su na duhovit način podignuli atmosferu te nas uveli u ovogodišnji program. Kako smo već pisali, ove godine očekuje nas pet predstava za odrasle, dvije predstave za djecu te dvije radionice.
Kazalište ‘‘Nova Scena‘‘ iz Vinkovaca slavi mali jubilej - pet godina uspješnog rada i djelovanja, no možemo reći da su u pet godina napravili jako mnogo te se s pravom može reći da su svojim radom obogatili kulturnu scenu grada Vinkovaca. Ono što je svakako palac gore, to je iz godine u godinu sve veći broj mladih koji dolaze u ovo omiljeno vinkovačko kazalište. Ove godine napravili su audiciju za nove članove i članice te su upravo oni kojima je ovo bio prvi izlazak na daske koje znače imali jednu scenu točku u samom otvaranju.
U dva tjedna probe, mlada i svestrana ekipa odigrala je jednu točku ‘‘Otok osjećaja‘‘ (glazbeno-scenski recital prikazan na vrlo osebujan način pun emocija), te za svoju izvedbu dobila dugotrajan pljesak vinkovačke publike koja je prepoznala trud i rad glumica Kazališta ‘‘Nova Scena‘‘. Bilo je to tako ukomponirano, kao da su godinu dana zajedno, a ne samo dva tjedna.
Poznati vinkovački tenor Josip Paulić uz klavirsku pratnju Ante Blaževića uveo nas je u najsvečaniji trenutak, otvaranja ovogodišnje manifestacije, a tu ulogu dobio je kao i prošle godine zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić, koji je ovom prigodom rekao:
- Na početku bih čestitao Kazalištu ‘‘Nova Scena‘‘ na pet godina uspješnog rada te bi zahvalio Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘ na podršci koju daju ovom festivalu. Vjerujem da na ovom neće stati, nego će svake godine rasti kako Festival, tako i samo Kazalište ‘‘Nova Scena‘‘, a Grad Vinkovci uvijek će stajati uz ovakve manifestacije - rekao je Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.
Pet godina nije malo. Kad se sjetimo kako je bilo na početku, a gdje su sada, što je potvrdila i Andrijana Raguž, umjetnička ravnateljica Međunarodnih amaterskih susreta teatara, rekavši da je mnogo truda uloženo i ove godine kako bi se dovelo odlične predstave u Vinkovcima.
- Ponosna sam što mogu reći da imamo sjajnu glumačku ekipu unutar našeg kazališta. Mnogo je glumica i glumaca prošlo unazad pet godina. Imali smo uspješne predstave koje su punile dvorane diljem Hrvatske, a sad smo tu na ovogodišnjim petim Međunarodnim amaterskim susretima teatara gdje nas očekuje pregršt smijeha u sve dane održavanja. Zahvalila bih svima koji su bili uz nas ovih pet godina, posebice Gradu Vinkovcima, jer samo zajedničkim radom možemo mnogo toga učiniti - rekla je Andrijana Raguž.
Ovogodišnje izdanje otvoreno je odličnom tuzlanskom predstavom pod nazivom "Evropejci", u izvedbi tuzlanskog Draft Teatra. Predstavu je režirao Dragan Stajić, autor teksta je Miroljub Nedović, a ulogu Srbina Steve Stevića igra Dragan Tešić Tešo, dok ulogu Bosanca igra Enver Hasić Haško, osim njih u predstavi još igraju i Jasmin Salkić (Bato), Silva Banović, a Hasiba H. Mehmedović i Ajla Adrović igraju ulogu sestre Anastazije.
- Nama je ovo dvanaesta izvedba i mogu reći da nas je publika u Vinkovcima jako dobro primila. Ovo nije originalna priča, jer u tekstu kojeg je pisao Miroljub Nedović, tamo su oba lika Srbi, i oni imaju neke svoje teme oko ulaska Srbije u Europsku uniju. Dobio sam dopuštenje autora teksta da to malo izmijenimo, pa smo u priču ubacili Bosanca Muju, da bi ona bila interesantna u Bosni i Hercegovini - rekao je Dragan Tešić Tešo, dok je Enver Hasić Haško istaknuo kako je vinkovačka publika reagirala točno na onim mjestima koje su oni očekivali.
Predstava je do suza nasmijala publiku vinkovačkog kazališta, a na kraju predstave svi su bili počašćeni sa slavonskim specijalitetom - kruh i mast, uz nezaobilaznu papriku.
Mario Kokaj
"Nova Scena"
Kazalište iz Vinkovaca slavi mali jubilej
Andrijana Raguž, umjetnička ravnateljica

Ponosna sam što mogu reći da imamo sjajnu glumačku ekipu unutar našeg kazališta
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike