Osijek
BIVŠI LOGORAŠI SRPSKIH KONCLOGORA OKUPILI SE U OSIJEKU

Rehak: Mi koji smo branili Hrvatsku još se nalazimo na Interpolovim tjeralicama
Objavljeno 21. listopada, 2018.
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora odlučilo je svoje godišnje okupljanje organizirati u Osijeku. Godišnja je izvještajna skupština Društva održana u subotu na Ekonomskom fakultetu, a potom su liječnici i drugi stručnjaci govorili na simpoziju pod nazivom "Žrtve rata u zdravstvu i socijalnoj skrbi".
Izaslanstvo Društva u prostorijama Grada Osijeka primio je u subotu ujutro osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji se informirao o teškoćama s kojima se susreću bivši logoraši, od traganja za istinom o svojim ubijenim i nestalim suborcima, neuspješnim nastojanjima da potaknu Državno odvjetništvo da ustraje u progonu ratnih zločinaca do nemogućnosti ostvarenja prava iz socijalnog sustava kada je riječ o civilnim žrtvama koje su prošle torturu srpskih logora. Vrkić im je odao priznanje za ono što su učinili za Hrvatsku svojom žrtvom i nevinim stradanjem.
Predsjednik Društva Danijel Rehak rekao je da hrvatska država kao institucija nije učinila dovoljno u pružanju satisfakcije žrtvama iz srpskih logora. Posebno je istaknuo hrvatske civile koji su završili u srpskim logorima, jer oni prema našim zakonima nemaju pravo na bilo kakvu odštetu. Dodao je kao je poznato da su brojni civili u mjestima koja su bila okupirana bili zatočeni u logorima, no tu im njihovu žrtvu naša država ne priznaje.
- Tu je Hrvatska najviše zakazala, iako su oni prošli istu kalvariju kao i mi koji smo imali tu "povlasticu" da nas je u srbijanskim koncentracijskim logorima popisao Međunarodni Crveni križ. U tim su logorima, za koje hrvatska država ne želi niti čuti, bili zatočeni i žene i djeca i preživjeli su neopisiv teror i poniženje. Mi smo kao Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora predali tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću opsežnu dokumentaciju o počiniteljima ratnih zločina nad hrvatskim zarobljenicima s iskazima svjedoka i kaznenim prijavama, ali od 2002. godine do danas nitko od nas nije bio pozvan u Državno odvjetništvo na informativni razgovor o toj temi. Ispada da naše pravosuđe uopće ne radi svoj posao! Kroz srbijanske je logore prošlo 30.000 logoraša, ali hrvatska država priznaje njih nešto više od 7600, koliko ih je popisao Međunarodni Crveni križ. Mi smatramo da je to velika nepravda. Istodobno, mi koji smo branili Hrvatsku i prošli srpske konclogore, nalazimo se prema nalogu Beograda na Interpolovim tjeralicma, izjavio je Rehak. D. Celing
Draško Celing
Najgore su prošli hrvatski civili koji su bili žrtve srpskih logora, jer njima nisu priznata nikakva prava
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike