Osijek
ŽUTO NASELJE U BIJELOM

Vandali prekrili igralište i groblje bijelim prahom
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Zasad nepoznata mladež pokrala vatrogasne aparate iz stambenih zgrada i ispraznila ih u naselju

Retfalačko Žuto naselje (Ulica Ljudevita Posavskog), i Retfalačko groblje osvanuli su u petak - u bijelom. Nije u pitanju jutarnji mraz, a ni snježni prekrivač, nego bijeli prah iz vatrogasnih aparata. Za sada neidentificirana horda mladeži imala je svoj tulum, nakon što je u četvrtak u večernjim satima, iz više stambenih zgrada u Žutom naselju ukrala najmanje šest aparata za gašenje požara.


Jedan aparat aktivirali su na ulazu na parkiralište Žutog naselja prekoputa pošte, a ostalih su pet ispraznili na malonogometnom igralištu koje se nalazi tik uz groblje. Asfalt na igralištu potpuno je bio prekriven bijelim prahom, pa je u jutarnjim satima izgledao poput svojevrsne umjetničke instalacije. Da nešto nije u redu prvi su primijetili građani koji su prije 7 sati došli na groblje, u šoku gledajući u grobove koji su bili prekriveni "bijelom prašinom".
- Očistila sam grob prije dva dana, a sada ga opet moram temeljito oprati jer se bliže Svi sveti. Prvo sam mislila da je netko brusio spomenik u blizini pa otud prašina, no onda su ljudi počeli donositi ispražnjenje vatrogasne aparate do uprave groblja - rekla nam je Manda Glibušić, koja je s unukom došla na groblje. Djelatnici Ukopa koje smo zatekli na groblju rekli su kako su o svemu obavijestili policiju koja je potom obavila očevid. U tijeku je, kako su nam poručili iz PU osječko-baranjske, kriminalističko istraživanje.
Bijeli "dim" oko 22.30 sati, u četvrtak je primijetio nemali broj stanovnika retfalačkog naselja, no nisu reagirali. Tek nakon svanuća shvatili su što se dogodilo. I oni su, prema svjedočenju, čuli glasove mlađih osoba. Vandalima koji su ispraznili protupožarne paparate bila je to dobra zabava, no predstavnicima stanara uopće nije do smijeha. Svaki protupožarni aparat košta, kao i njegovo punjenje, a pitanje je hoće li ponovno biti u funkciji. Drugi je problem što su vandali u zgrade ušli kroz otključana vrata u noćnim satima, a to ide na dušu stanara.
Milan Bugarić
ŠTETU NEKA PLATE RODITELJI
Kako Retfalačko groblje, ali i neki ulazi u zgrade Žutog naslje imaju postavljene kamere, policija bi mogla to provjeriti i možda doći do identiteta vandala, kaže Stipo Janjić, kojeg je noćna zabava vandala isprva malo i nasmijala, no ne zadugo. Ipak, kaže, pražnjenje protupožarnih aparata košta i taj bi račun, ako policija identificira neodgovornu mladež, trebalo, prema njegovu mišljenju, poslati njihovim roditeljima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike