Osijek
GRADNJA "PUMP TRACK" POLIGONA

Uskoro u Dolinama utrkivanje biciklima
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Prema uzoru na najveće gradove koji njeguju urbanu kulturu Osijek će krajem ovoga mjeseca dobiti novu atrakciju za sve zaljubljenike u ekstremno bicikliranje. Naime, na Vijencu Ivana Meštrovića, točnije u popularnim Dolinama, već se neko vrijeme gradi "pump track", popularna vrsta zemljanog poligona koji nalikuje na kružni bazen s preprekama, odnosno brdašcima za dobivanje brzine. Izraz i koncept "pump track" teško je prevesti na hrvatski jezik, ali najjednostavnije označava pokret pumpanja upravljača bicikla kojim se vozač kreće po preprekama i zavojima, minimalno pedalirajući i iskorištavajući silu težu.
- Ovaj projekt već je godinama u našim planovima i sada smo ga napokon uz rukovođenje i tehničke naputke stručnjaka iz udruge Pannonian uspjeli realizirati. Tako smo dopremili 6000 prostornih metara zemlje na područje nekadašnjeg odbojkaškog igrališta koje već godinama nije nikome koristilo, i tako počeli s radovima koji bi uskoro trebali biti gotovi - najavio je Zoran Batnožić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa, ističući kako će se službeno otvorenje poligona najvjerojatnije održati 31. listopada, kada će profesionalni ekstremni sportaši demonstrirati korištenje "pump tracka".
"Poligon će imati i natjecateljski format, jer je sastavljen od dvije usporedne staze, što omogućava vožnju u paru, pa se mjerenjem vremena može zaključiti tko je brži vozač", otkriva Zdenko Liška, predsjednik udruge Pannonian, najavljujući i moguću organizaciju "pump track" lige, jer takvi poligoni već postoje u Donjem Miholjcu, Bilju i Višnjevcu. M. Mandić
Najčitanije iz rubrike