Regija
UZ 27. OBLJETNICU 132. BRIGADE HV-A

U domu HV-a izložba ratnih fotografija
Objavljeno 20. listopada, 2018.
NAŠICE
Na jučerašnji dan, 19. listopada 1991. godine, odlukom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ustrojena je 132. brigada HV-a, čiji su pripadnici ratovali na bojištima Slavonije i Posavine. Iako su je svi nazivali našičkom brigadom, 132. brigada zapravo je brigada koja je obuhvaćala i branitelje s područja Orahovice i Valpova, pa su joj u službenom nazivu bila sva tri grada. Kroz postrojbu je prošlo približno pet tisuća pripadnika, poginulo ih je pedesetak, a u grupaciji invalida Domovinskog rata njih je oko 200. Nakon gašenja brigade, brojni njezini pripadnici nastavili su svoje ratne zadaće kroz ostale postrojbe OS RH te u postrojbama MUP-a. Brigada više ne postoji, ali ratni put se pamti. Naziv po 132. brigadi dobila je jedna od najmlađih ulica u Našicama, napisana je pjesma 132. našička brigada, a i vojarna nosi njezin naziv.
U povodu 27. godišnjice osnutka 132. brigade Povjerenstvo za branitelje grada Našica organiziralo je u Domu HV-a, u prostorijama Udruge HVIDR-e, izložbu ratnih fotografija. Podsjetnik je to na dane ponosa i slave, a fotografije prikazuju branitelje u akcijama te u trenucima odmora. Izloženo je oko 250 fotografija koje su nastale u razdoblju od 1991. do 1993. godine na brojnim položajima u Ivanovcu. Fotografije su iz arhive Udruge HVIDR-e, a neke su i iz privatnih albuma.
- Fotografije su svjedočanstvo vremena koje su pripadnici brigade proveli na terenu. Najveći dio je iz naše arhive, a manji dio vlasništvo je pripadnika brigade, a taj smo materijal digitalizirali i vratili. Ova je izložba od velikog značenja za Našice, a posebno mi je drago da osnovnoškolci i srednjoškolci dolaze pogledati ratne fotografije. Branitelji ne smiju biti zaboravljeni, kao ni njihov doprinos u Domovinskom ratu - rekao je Miroslav Ranogajec, dopredsjednik Povjerenstva za branitelje grada Našica, koji je zajedno sa Srečkom Perkovićem sudjelovao u pripremi izložbe.
Prigodno obilježavanje nastavljeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule i preminule pripadnike brigade kod spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska. Odavanju počasti prethodio je kraći nastup Gradske glazbe i mažoretkinja. U crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa za sve poginule i preminule pripadnike brigade, kao i sve poginule hrvatske branitelje. Program je završen koncertom TS-a Čokanj ispred robne kuće u središtu grada. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike