Regija
U ĐAKOVU ODRŽANI "JABUČINI DANI 2018."

Voćarima treba više hladnjača, nude im se znatne potpore
Objavljeno 20. listopada, 2018.
ĐAKOVO

Đakovo je jučer, kako je u uvodu rekla voditeljica programa Vesna Kaselj, bilo jednodnevna hrvatska prijestolnica jabuke; u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani održana je 17. županijska i 13. regionalna izložba jabuka Jabučini dani.


Organizirali su ih Udruga voćara Voćar-Đakovština, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba (HPŠSS) i Turistička zajednica Grada Đakova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Grada Đakova. Osim kraljice voća izložba je obuhvatila i njezine prerađevine – sokove, rakije, kolače, pekmeze, likere... Izlagači, njih oko 60 iz svih pet slavonskih županija, osim jabuka i prerađevina izložili su i rukotvorine, tradicijske proizvode, proizvode OPG-ova i tradicijskih obrta, cvijeće i dr., i to na u jesensko ruho odjevenim štandovima. Gotovo polovinu izlagača činili su proizvođači jabuka, a njihove, kao i ostale, štandove obilazili su posjetitelji svih generacija.
– Dragi izlagači, tu smo ponajprije radi vas i za vas - rekla je na otvorenju manifestacije predsjednica Udruge Voćar-Đakovština Ružica Blažević, a u ime HPŠSS-a Ivica Lovrinčević, pročelnik podružnice Osječko-baranjske županije, zahvalio je Županiji i Gradu što financijski prate projekt te dodao da je HPŠSS partner na kojeg poljoprivrednici, voćari uvijek mogu računati.
– Zahvalan sam što smo i ove godine organizirali Jabučine dane te što ćemo to činiti i dalje. Pomozite našim proizvođačima i kući ponesite bar jednu vrećicu jabuka - pozvao je gradonačelnik Marin Mandarić.
Otvarajući Jabučine dane, zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator naglasio je kako je u Osječko-baranjskoj županiji pod voćarskom proizvodnjom 5000 hektara, 780 hektara pod jabukama, te da toj proizvodnji treba dodati novu vrijednost – rješavanjem sortiranja, kalabriranja, pakiranja, skladištenja.
– U Hrvatskoj i našoj županiji malo je hladnjača – u cijeloj državi kapacitet im je 40.000 tona. U našoj su županiji tri, i to privatne, kapaciteta 7300 tona. Osječko-baranjska županija pokušava izgraditi nove kapacitete, u postupku je javne nabave projekt hladnjače od 3000 tona. U iduće dvije-tri godine u Hrvatskoj će biti potrebno hladnjača za 100.000 tona - rekao je Lagator i pozvao proizvođače na korištenje potpora koje Županija daje. – Danas su potpisana 54 ugovora od 720.000 kuna. na raspolaganju je 7,5 milijuna, a iskorišteno manje od 2,000.000 kuna - istaknuo je Lagator, naglasivši kako je mladim poljoprivrednicima u podizanju nasada na raspolaganju maksimalno do 70.000 kuna. Održan je okrugli stol o mogućnostima korištenja sredstava iz mjera Ruralnog razvoja kod višegodišnjih nasada. Načelnica Odjela za hortikulturu HPŠSS-a Višnja Šimunović naglasila je da zanimanje voćara nije zavidno, no da da to treba mijenjati Mjera 10.
Dodala je da bez udruživanja, zajedničkog nastupa i organiziranja neće biti moguće povlačiti EU sredstva.
Suzana Župan
Petar Lagator

zamjenik osječko-baranjskog župana:

Proizvođačima je na raspolaganju 7,5 milijuna kuna potpora, a iskorišteno ih je manje od 2,000.000 kuna. Mladim poljoprivrednicima u dizanju nasada nudi se do 70.000 kuna.
Nagrade u Ilok i Brod
U dvije kategorije nagrađeni su izlagači s najljepše osmišljenim izložbenim prostorom. Iz Udruge Voćar-Đakovština i HPŠSS-a kao najljepši štand nagrađen je štand Srednje škole Ilok, a nagrada Turističke zajednice Grada Đakova pripala je Srednjoj školi M. A. Reljkovića Slavonski Brod. Istaknuti treba i Srednju strukovnu školu Antuna Horvata Đakovo, koja je i izlagala i izvela glazbeno-recitatorski program.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike