Svijet
KRITIKA IZ SUSJEDNE DRŽAVE NA RAČUN PREMIJERA RH

Zvizdić: Plenkovića se miješa u poslove BiH
Objavljeno 20. listopada, 2018.
Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u petak je optužio predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plekovića da se miješa u unutarnje poslove BiH, i pozvao ga da s tom praksom prekine, jer time ugrožava dobrosusjedske odnose dviju zemalja.
U pisanoj izjavi koja je iz Vijeća ministara BiH dostavljena medijima, Zvizdić, koji dužnost obnaša u tehničkom mandatu do uspostave nove izvršne vlasti na temelju rezultata provedenih 7. listopada, upozorio je kako nedavne istupe premijera Plenkovića u tijelima Europske unije, kao i tijekom njegovih bilateralnih susreta, vidi kao "pokušaj uspostave paternalističkog ponašanja" prema Bosni i Hercegovini. "Plenković, zlorabeći članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i izravno miješanje Hrvatske u unutarnja pitanja BiH", Zvizdićevo je stajalište. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH zapravo je aludirao na izjave i komentare hrvatskog premijera o njegovim susretima s dužnosnicima iz država članica EU-a vezane uz rezultate nedavnih izbora u BiH, uključujući ocjenu kako je izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH mimo većinske volje birača hrvatske nacionalnosti narušen duh Daytonskog sporazuma. Zvizdić napominje kako je iz hrvatskog naroda, kojega je prema posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, na vodećim dužnostima gotovo 30 posto. "To demantira bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti", kazao je Zvizdić.
Premijer Andrej Plenković odgovorio je u petak u Bruxellesu Denisu Zvizdiću, kazavši da je nemiješanje u unutarnje stvari koncept iz 19. stoljeća i da kao predsjednik hrvatske vlade ima odgovornost prema Hrvatima izvan Hrvatske i s obzirom na činjenicu da je Hrvatka potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma. "Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje stvari, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeća. Sada smo u 21. stoljeću gdje smo za sva krupna i bitna politička pitanja, a posebno ona za koje kao predsjednik vlade imam posebnu odgovornost s obzirom na činjenicu da je Hrvatska potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma, zainteresiran da se on provodi i 23 godina nakon potpisivanja onako kako je zamišljen", rekao je Plenković novinarima nakon završetka sumita Europa-Azija u Bruxelllesu. U međuvremenu, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) je istup Zvizdića nazvao "privatnim politikantskim stajalištem".H
Možda ste propustili...

U ŠRI LANKI UBIJENO VIŠE OD 320 LJUDI

Odgovornost za napad preuzeo IS

EUROPSKA KOMISIJA PRIPREMILA POPIS

Zbog subvencija Boeingu EU uvodi carine SAD-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NE ODUSTAJU OD POKUŠAJA ODCJEPLJENJA

Škotska želi novi referendum o neovisnosti

2

POSLJEDICE TERORISTIČKOG NAPADA U ŠRI LANKI

Broj žrtava povećan na 359, u vladi krenule ostavke

3

SUSRET PUTINA I KIMA JONG-UNA

Sjeverna Koreja je u potrazi za saveznicima